Leg de piro's op een bakplaat op bakpapier. Laat ze afgedekt een half uurtje rijzen. Schuif de plaat 20 minuten in een voorverwarmde oven op 200°C. Als je de piro's later opnieuw wil opwarmen, doe dat dan in een warme oven, zodat het broodje krokant blijft.
De piro's moeten tijdens het opwarmen regelmatig gekeerd worden. Warm serveren is de boodschap. Alternatief kunnen de piro's ook opgewarmd worden in de oven of de microgolfoven. Geen te hoge temperatuur hanteren is de boodschap.
WORSTENBROOD OPWARMEN (LEKKERSTE OPTIE)
Als de worstenbroodjes op kamertemperatuur zijn, dan hoeven ze maar heel even in de oven. Verwarm de oven voor op 170°C. Na ongeveer 8 minuten in de oven zijn de worstenbroodjes heerlijk warm en krokant. Het opwarmen kan op een bakplaat of rooster in het midden van de oven.
Laat de worstenbroodjes eerst op kamertemperatuur komen, leg daarna de worstenbroodjes 8 minuten op 170 graden in een voorverwarmde oven. Als de worstenbroodjes nog bevroren zijn dien je deze 14 minuten in een voorverwarmde oven op te warmen.
Bak de bollen in een op 200°C voorverwarmde oven in 20 à 25 minuten goudbruin.
Voor appelbollen op 180 graden; nu de oven dus niet te hoog. De appelbollen 8 minuutjes opwarmen, zeker niet langer.
De meeste plausibele uitleg stemt allicht uit de 18e eeuw, toen de gilden op de eerste maandag na Driekoningen hun nieuwsjaarsfeest hielden en er dus niet gewerkt werd. Een "verloren maandag", zo je wil. Voor wie worstenbroodjes en appelbollen lust, is het hoe dan ook een feestelijke smuldag!
De (hete lucht) oven voorverwarmen op 185 oC. Product afbakken gedurende 20-23 minuten op 200 oC. Wij raden u aan de exacte baktijd even zelf uit te proberen. Het bereidingsadvies geldt voor zowel bevroren als ontdooid product.
Rol de bollen uit tot een ronde plak en vorm de worstenbroodjes. Bestrijk de worstenbroodjes met een losgeklopte eidooier en bak ze af in de Airfryer. De baktijd is 15 minuten op 170 graden.
Het worstenbroodje is ontstaan als een manier om vlees langer houdbaar te maken door het in deeg te rollen en te bakken. Het wordt traditiegetrouw vooral gegeten tijdens kerst (na de mis) en met carnaval. Het worstenbroodje kan zowel warm als koud worden gegeten.
Wanneer een oven niet voorhanden is, kan de magnetron ook prima dienen als opwarmer. Houd hierbij voor ieder worstenbroodje 20 seconden opwarmtijd aan. Dus voor één worstenbroodje 20 seconden, voor 2 worstenbroodjes veertig seconden, enzovoorts.
De meeste mensen zijn te porren voor een worstenbroodje met… mosterd! Deze scherpe saus staat op de tweede plaats, met 11%. Daarna volgen curry, mayo en ketchup.
- Maak een dubbele hoeveelheid worstenbroodjes en vries ze in. Bak de broodjes die je invriest maar 20 minuten i.p.v. 25 minuten, laat ze afkoelen en verpak ze goed in een diepvrieszakje in de diepvries zijn ze nog (uiterlijk) 2 maanden houdbaar.
De piro, een kruidig varkensworstje in een pistoletdeeg, wordt vooral in de wintermaanden bereid. De bereiding is bijzonder: het gehakt wordt rauw in het pistoletdeeg gerold en zo gebakken.
We willen natuurlijk niet dat men iets tekort komt. Daarom rekenen we 3 stuks per persoon en iets erbij.
De uiteinden rol je er vanaf met de zijkanten van je handen en je rolt nog even goed na om een mooi egaal resultaat te krijgen. Leg de worstjes met de naad naar beneden op de bakplaat die je met een vel bakpapier hebt bedekt.
Airfryer app – NutriU
Ook kan je jouw favoriete recepten opslaan. Als je een nieuwe airfryer gebruiker bent, krijg je tips en instructies zodat je goed uit de voeten kan met de airfryer. De app is gratis te downloaden in zowel de iTunes store als de Google Play store.
Braadworsten laten zich perfect bereiden in de Airfryer. Wanneer je gebruik maakt van een scheidingsrekje(hier te koop) kun je naast vlees tegelijkertijd groenten garen. Zo tover je een complete maaltijd uit jouw Airfryer.
Afbakbroodjes
Naast huisgemaakt brood kun je net zo makkelijk afbakbroodjes in de airfryer afbakken. Op de verpakking vind je hoe hoog de oven moet, zet dan de airfryer 20 graden lager en bak ze in de helft van de tijd gaar.
Opwarmen. Oven voorverwarmen 170/180 º C en plaats de saucijzenbroodjes in de oven op een rooster. Verwarm de broodjes voor ca. 6-8 minuten.
bevroren: ±18 min. ontdooid: ±14 min. Hoe houd ik saucijzenbroodjes warm? Verwarm de oven voor naar 180° Celsius, voor een hete lucht of airfryer verwarm je voor naar 160° Celsius.
U kunt worstenbroodje echter al bevroren opwarmen. Om bevroren worstenbroodjes op te warmen moet de oven echter tot circa 170 graden Celcius worden voorverwarmd. Hierna kunnen de worstenbroodjes voor circa 13 minuten lang opgewarmd worden.
Middeleeuwse akten vermelden al de 'Lundi Parjuré', of 'Verzworen Maandag'. Dat was de dag waarop ambtenaren de eed aflegden, en er dus niet gewerkt werd. De dag was 'verloren', en dan maakte men er ineens maar een feest van ter ere van de eedaflegging.
Verloren maandag zou komen van 'Verzworen maandag': de dag waarop ambtenaren in de Middeleeuwen hun eed aflegden en er in plaats van gewerkt, gefeest werd. De stad trakteerde op die dag z'n ambtenaren op worstenbrood en appelbollen, kwestie van het feest betaalbaar te houden.
Verloren maandag of verzworen maandag (Frans lundi perdu of lundi parjuré) is een Belgische traditie die over het algemeen op de maandag na de eerste zondag (Doopsel van Jezus) na Driekoningen als de eerste dag na de Kerstcyclus van de tijd door het jaar gevierd wordt.