Het ijs moet zes uur tot een nacht in de vriezer.
Zelfgemaakte waterijsjes doen er ongeveer 4 uur over om goed te bevriezen. In de vriezer zijn ze ten minste 3 maanden houdbaar. Je kunt ze het beste in de vriezer bewaren door ze eenmaal bevroren uit de vorm te halen en ze dan individueel in diepvrieszakjes of -bakjes te verpakken.
Invriesadvies: leg de vrieslollies tenminste 12 uur voor gebruik in de vriezer. Na ontdooiing niet opnieuw invriezen.
Mix het verse fruit met zes eetlepels volle yoghurt in een blender. Schep het yoghurt-fruitmengsel in ijsvormpjes. Zet de ijsjes nu zo'n twee uur in de vriezer totdat ze bevroren zijn. Haal de vormpjes eruit en spoel ze even onder de warme kraan, zodat je de ijsjes er makkelijk uit krijgt.
Houd er rekening mee dat het tenminste 12-24 uur duurt voordat een koelkast/vriezer na installatie koud genoeg is om de temperatuur in te kunnen stellen.
Als je je diepvriezer niet opent tijdens het proces, moet je rekenen op zo'n drie uur. Moet je in de tussentijd wel in de vriezer zijn, dan neemt het wat meer tijd in beslag. Nu denk je natuurlijk dat het water dat je in de vormpjes doet best zo koud mogelijk is, maar niets is minder waar.
Zet de vriezer dan voor in ieder geval 24 uur lang niet aan, zodat de olie weer in de compressor kan zakken. Wanneer u de vriezer wel goed heeft vervoerd kunt u deze 30 minuten tot 4 uur laten rusten. De exacte tijd verschilt per vriezer. Kijk hiervoor in de handleiding van het apparaat.
IJskristallen kan je namelijk het beste voorkomen door toevoeging van vet en suiker. Kies dus gewoon lekker een keer voor ijs op basis van room. Hierbij geldt: een hoger vetpercentage zorgt voor een vollere smaak en zachtere textuur van het ijs.
Je kunt dus stellen dat vetarme yoghurt zijn structuur het best behoudt. Ingevroren yoghurt kun je tot zo'n een à twee maanden na het invriezen consumeren. Het is verstandig om je yoghurt te labelen, zodat je terug kunt zien tot wanneer je deze veilig kunt gebruiken.
Je diepvriezer is te koud
Om voedsel lang te bewaren is een temperatuur van maximum -18°C belangrijk. Dit is eigenlijk veel te koud om ijs te scheppen. Een professionele ijsschepvitrine zal afgesteld staan tussen -14°C en -12°C. Het ijs blijft bevroren, maar tegelijk veel zachter.
Als je zelf ijs hebt gemaakt en je hebt een portie in de vriezer bewaart dan heb ik een handig trucje voor je zodat het ijs er niet keihard uitkomt en meteen geserveerd kan worden. IJs blijft iets zachter en lekker smeuïg in de vriezer als je om de bak ijs eerst een afsluitbare plastic zak doet.
Een temperatuur die ligt tussen de -22 en -25 graden Celsius is de beste temperatuur voor het bewaren van het ijs. Het schepijs blijft zo het lekkerste van smaak en ook de structuur gaat niet verloren.
Als je je koelkast/vriezer net hebt geïnstalleerd voor het eerste gebruik, dien je 12 uur te wachten voordat je ijs kunt maken. Het duurt even voordat de temperatuur van de vriezer voldoende is gedaald.
De truc om ijsklontjes in no time bevroren te hebben lijkt in de eerste instantie juist niet te werken: kokend water! Giet water dat net van de kook af is in je ijsblokjesvorm, schuif de vorm voorzichtig in de vriezer en je zult versteld staan van het resultaat, want zo snel heb je nog nooit ijsblokjes gemaakt!
Niet opnieuw invriezen
“IJs en alle andere voedingsmiddelen die na ontdooiing opnieuw worden ingevroren, bevatten al meer bacteriën dan daarvoor. Deze zullen zich verder ontwikkelen als het voedingsmiddel een volgende keer wordt ontdooid.”
Is frozen yoghurt gezond of ongezond? Het kán gezonder zijn dan ijs. Dat bevat namelijk van nature al minstens tien procent vet. En dat is bij frozen yoghurt meestal niet zo.
In tegenstelling tot wat gedacht wordt, kan je kaas wel bewaren in de diepvries. Vooral harde kazen zijn daarvoor geschikt, maar het kan wel ten koste gaan van de smaak. De kaas blijft tot acht maanden goed in de diepvriezer. Zachte kazen vries je best niet in.
Melk invriezen is mogelijk als je de melk niet meteen gaat gebruiken. De textuur van de melk verandert bij invriezen omdat de melk gaat schiften. Als de melk ontdooid is, kun je dit oplossen door de melk goed te mengen. Zo krijgt de melk weer de juiste textuur en kun je de melk weer prima drinken.
Ijs begint te bevriezen bij min 2 graden. Bij 5 a 6 graden onder nul is ongeveer de helft van de vloeistof bevroren. De suiker bevriest niet mee maar verplaatst zich naar de rest van de vloeistof. Deze overblijvende vloeistof bevat dus in verhouding meer suiker, waardoor het vriespunt nog verder daalt.
- Zet de ijsemmer langer in de diepvriezer (minstens 12 uur). - Zorg dat uw diepvriezer koud genoeg is (het ijs wordt stijf tussen -10 en -12°C, als de diepvriezer niet op -18°C staat, wordt het ijs niet gemaakt). - Zet de ijsemmer rechtop in de vriezer (de bevroren vloeistof is anders slecht verdeeld).
Door homogenisatie worden de vetbolletjes fijner, kleiner en beter verdeeld door de melk en daarmee door de ijsmix. Hierdoor krijg je een stabielere mix, die meer lucht opneemt en een mooie structuur lang behoudt.
Is de vriezer toch schuin vervoerd? Dan wacht je met het apparaat aanzetten. In de handleiding staat de aangeraden wachttijd. Ben je deze kwijt, houd dan 4 tot 24 uur aan.
Toch raden wij aan om minimaal 12 tot 24 uur te wachten voordat je de vriezer of koelkast aanzet. Hierdoor loop je minder risico op schade, want een koelkast of een diepvries is een dure aankoop.
Laat een nieuwe koelkast minimaal vier uur op zijn plek staan voor je hem inschakelt. Dit heeft alles te maken met de koelvloeistof in de leidingen van de koelkast. Zet je de koelkast te snel aan, dan kunnen de leidingen verstopt raken.