De meeste bieren bereiken hun ideale ontwikkeling tussen de 5 en 8 jaar. Lambiek en geuze bieren kan je tien tot vijftien jaar laten liggen. Even geduld dus a.u.b. Ik plak op mijn bieren etiketjes met daarop de datum dat ik ze weggelegd heb.
De periode dat het bier flink staat te gisten noemen we de hoofdgisting. De hoofdgisting duurt zo'n 3 tot 5 dagen bij bovengist en 5 tot 10 dagen bij ondergist.
Het overhevelen naar een vat duurt ongeveer 30 minuten en het bottelen zelf neemt tussen de 1 à 2 uren in beslag. Actief gezien ben je dus ongeveer 9 uren bezig. Voor de rest is het veel afwachten. De vergisting dus ongeveer 2 weken en het conditioneren op de fles duur ook ongeveer 2 weken.
Hoe lang duurt het brouwen? Het brouwproces neemt in totaal 8 weken in beslag. Na een week kun je echter weer opnieuw brouwen, dit omdat je na een week het bier in flessen kunt tappen (bottelen) en het vat dus weer opnieuw kunt gebruiken.
Als je zelf bieren wil laten rijpen, zorg dan dat je het op een koele en donkere plek kan bewaren. Een temperatuur van 5-15°C is ideaal. Flesjes met een kroonkurk zijn het beste om rechtop te laten staan. Flessen met een kurk kan je horizontaal bewaren.
Zoals het flesje al zegt is het belangrijk het bier koel en donker te bewaren. Zonlicht is namelijk een van de grootste dooddoeners voor bier. UV -straling beïnvloedt de zuren die aanwezig zijn in hop, waardoor de smaak van het bier sterk kan veranderen.
Het lageren verloopt het best op een temperatuur tussen de 0 en 4 °C. Is dit niet mogelijk, laat dan lageren op 15 °C, maar niet langer dan 2 weken. Hierbij is het wel aan te raden om hoe dan ook over te hevelen naar een nieuw (lager)vat en een kleine hoeveelheid vitamine C toe te voegen.
Bij het maischen wordt tijdens de tweede periode het zetmeel omgezet in vergistbare suikers. Tijdens de derde periode wordt het zetmeel ook omgezet in suikers. Echter zijn deze niet vergistbaar, maar zorgen deze voor de zoete smaak en volheid van het bier.
Bier zoeter maken door middel van suikertoevoeging
Bij het verhogen van de alcohol voegen we namelijk altijd vergistbare suikers toe. Wil je nu wel een zoet bier maar geen hoog alcoholpercentage, maak dan gebruik van onvergistbare suikers. De meest gebruikte onvergistbare suiker onder thuisbrouwers is lactose.
Om voldoende koolzuur in het flesje te hebben moet er 8 gram suiker toegevoegd worden aan 1 liter bier. Dat is dus ongeveer 3 gram suiker voor een flesje van 330 cc. Het bier kan natuurlijk ook gebotteld worden in beugelflesjes.
Als de gisting later op gang komt, heb je te weinig gist toegevoegd of heb je het wort onvoldoende belucht. Afhankelijk van het gist, de hoeveelheid zuurstof in het wort, de temperatuur, enz. kan de hoofdgisting ongeveer 3 tot 7 dagen duren.
CO2 saturatie met hergisting op de fles
Bij het hergisten op de fles zal de suiker door de gist terug omgezet worden in alcohol en CO2. Het komt er dus op aan om uit te rekenen hoeveel suiker we moeten toevoegen aan de fles om een juiste hoeveelheid CO2 aan te maken. is er 2,05 gram suiker nodig.
Hierop staat dat je minimaal 10 dagen moet laten gisten en het proces in de gaten houden. Bierbrouwen doe je niet op de klok. De gist (hoeveelheid en conditie) en de vergistingstemperatuur bepalen hoelang de vergisting duurt.
1. Snow (101,2 miljoen hectoliter) Het Chinese Snow is met afstand het populairste bier ter wereld.
Tijdens de opening van het Nederlandse Bierproeffestival in de Grote Kerk in Den Haag is de Mitra Award 'het Beste Bier van Nederland 2022' bekend gemaakt. Als overall winnaar van de achtste editie van de Dutch Beer Challenge is Bierbrouwerij Maallust uit Veenhuizen de gelukkige met hun bier 'De Weldoener'.
Heineken staat dus duidelijk bovenaan met hun pils. Maar, de verschillen zijn erg groot per regio. Het valt ook op dat biermerken vooral populair zijn rondom de brouwerij.
Hoe langer je het bier in de vergistingsemmer laat lageren, hoe minder gistcellen er in leven blijven om de toegevoegde bottelsuiker om te zetten in koolzuur. Lager je een lichte bierstijl tot 4 weken, dan is het geen probleem en je zal gewoon koolzuur op je bier krijgen.
Het voornaamste doel van het overhevelen is de dode gistcellen en de uitgezakte vaste deeltjes die op de bodem liggen scheiden van het bier. Het resultaat is uiteindelijk een goed helder bier. Daarnaast zullen de dode gistcellen die naar beneden zakken na een tijdje uit elkaar vallen. Dit is de zogeheten autolyse.
Word ik ziek na de houdbaarheidsdatum? Neen, want bier bederft zelden ten gevolge van bacteriën! Maar de kwaliteit kan dus wel verminderen. Het is nog steeds hetzelfde bier, alleen met een licht ander aroma, kleur en/of smaak.
In de koelkast is het beste om ze altijd rechtop te zetten. Hierdoor kan alles wat op de bodem hoort, ook naar de bodem zinken. Keukenkasten of servieskasten zijn vaak geen goede opberg plaats voor bier. Ze staan namelijk vaak dicht bij een warmtebron en hebben daarom geen constante temperatuur.
De klassieke pils heeft een biertemperatuur van 3 tot 5 graden Celsius. Plaats een pils achteraan of onderaan in de koelkast waar het lekker koel is. Meer en meer wordt een pils ook rond het vriespunt gedronken. Drink de pils niet té koud, want dan blijft er niets meer over van de smaak.