Zeehonden kunnen hun adem veel langer inhouden dan wij. Ze kunnen zelfs onder water slapen. Gewone zeehonden kunnen in rust 19 minuten onder water blijven, grijze zeehonden wel een half uur. Een actieve duik duurt korter, omdat het dier dan meer zuurstof verbruikt.
Zeehonden kunnen zowel op het droge als in het water slapen. In het water slapen ze rechtop drijvend als een grote dobber, of horizontaal drijvend aan de oppervlakte. Omdat ze tijdens het slapen niet actief zwemmen kunnen ze lang zonder adem. Er zijn gevallen bekend van zeehonden die een half uur onder water bleven.
Leefwijze en voedsel
De grijze zeehond kan goed zwemmen en duiken. Hij duikt gemiddeld 25 m diep, maar kan tot een diepte van 100 m duiken. Hij kan tot 20 minuten onder water blijven, voordat hij weer boven water moet komen om adem te halen.
Zeehonden hebben een zwakke ademreflex en onder water stikken zij nog voordat zij kunnen verdrinken. Een zeehond kan onder water slapen en houdt dan tot twintig minuten lang de adem in. Ook wanneer een zeehond op het droge slaapt zal hij tijdens de slaap niet ademen.
Een normale duik duurt twee tot tien minuten. Een volwassen grijze zeehond kan bijna een half uur lang onder blijven. Een aantal lichamelijke en gedragsaanpassingen maakt de lange, diepe duiken mogelijk. Vlak voor de duik ademen zeehonden extra veel lucht in om zo veel mogelijk zuurstof binnen te krijgen.
Zeehonden kunnen hun adem veel langer inhouden dan wij. Ze kunnen zelfs onder water slapen. Gewone zeehonden kunnen in rust 19 minuten onder water blijven, grijze zeehonden wel een half uur. Een actieve duik duurt korter, omdat het dier dan meer zuurstof verbruikt.
Wetenschappers hebben ontdekt hoe zeezoogdieren zo lang onder water kunnen blijven zonder zuurstof: ze hebben elektrisch geladen proteïnen in hun bloed. De potvis kan tot 90 minuten onder water blijven, op zoek naar voedsel, zonder te ademen.
In 2014 zagen onderzoekers zogeheten dolfijnen van Cuvier tot 2992,2 meter afdalen in een ruim twee uur durende duik. De dieren kunnen hun adem zo lang inhouden doordat zuurstof in de spieren zich bindt aan het eiwit myoglobine.
Er drijft een drol in je schone. water ð©ð! Zeehonden poepen net zo makkelijk in het. water als op het droge.
In het water hebben ze het meest te vrezen van roofdieren als haaien en Orka's.Maar eigenlijk is de mens de grootste vijand van zeehonden. Zeehonden werden vroeger in Nederland vaak bejaagd als schadelijke diersoort. Vooral vissers zagen zeehonden als hun concurrenten, omdat ze allebei op vis jagen.
Vrouwtjes zijn met ongeveer 3 jaar geslachtrijp en mannetjes met ongeveer 5 jaar. De gewone zeehond wordt gemiddeld 20-30 jaar oud. Vrouwtjes worden ouder dan mannetjes; vrouwtjes worden maximaal 40 jaar oud en mannetjes 25 jaar oud.
In het water en op het land
Zeehonden slapen wanneer het ze uitkomt, zowel 's nachts als overdag. Ze kunnen zowel op het droge als in het water slapen. In het water slapen ze rechtop drijvend als een grote dobber, horizontaal drijvend aan de oppervlakte of zelfs plat op de bodem.
Binnenwater en zeehonden
Zeehonden kunnen prima leven in brak of zoet water, als er maar genoeg vis is. Vroeger zwommen zeehonden dan ook regelmatig rivieren op. Omdat de meeste rivieren nu afgesloten zijn door sluizen en waterkeringen is het niet zo makkelijk meer om in het binnenwater te komen.
Zeehonden drinken geen zout water, maar halen zoet water uit de vis die ze eten. Als ze weinig eten kunnen vinden, moeten ze daarom ook extra zuinig zijn op hun water. Daarom houden ze hun plas langer in.
Dolfijnen laten namelijk telkens maar één hersenhelft slapen en houden dus altijd letterlijk één oog open. Dat doen ze zo een 8 uur per dag.
Onder en boven water
Met hun grote ronde ogen zien zeehonden onder water veel beter dan wij. Boven water zien ze juist slechter. Hun ogen zijn gevoelig voor licht op een laag niveau.
Alleen officieel getrainde professionals en vrijwilligers mogen dit. Een zeehondje dat alleen is, hoeft niet meteen in nood te zijn. De dieren kunnen wel acht uur zonder hun moeder overleven. “Zo'n zeehondje ziet er natuurlijk knuffelbaar en zielig uit, maar heeft juist rust nodig.
Zeehonden zijn de acrobaten van de zee, maar op het land komen ze nogal onhandig over. Hoewel ze met gemak met 35 kilometer per uur door het water sjezen, halen ze op het droge maar net 2 kilometer per uur.
Een zeehond in nood gezien? Bel 0595 526 526 (24 uur per dag bereikbaar).
Muizen, ratten en varkens bleken bij experimenten via hun anus zuurstof in hun bloed te kunnen krijgen. Mogelijk is dat ook het geval bij mensen, aldus het onderzoek dat vrijdag is gepubliceerd in het tijdschrift Med.
Een internationaal team van onderzoekers heeft een meercellig dier ontdekt dat geen zuurstof ademt. Het gaat om een parasiet die behoort tot de stam van de Myxozoa en die Henneguya salminicola heet. De parasiet heeft geen mitochondriaal DNA en zijn mitochondriën zijn niet meer functioneel.
Haften leven het kortst van alle volwassen dieren. Ze worden daarom ook wel eendagsvlieg genoemd. Na een bestaan van 2 jaar als nimf in het water veranderen ze in vliegende volwassen insecten, paren en sterven. Dit alles in één dag.
Nooit drinken
Daar heeft een koala bijna nooit last van. Hij smult van de sappige blaadjes van een eucalyptusboom. Daar zit genoeg water in voor dit zoogdier. Drinken is daardoor niet nodig.
Welk zeedier kan het diepst duiken? Het diepst duikende zeezoogdier is de spitssnuitdolfijn van Cuvier. Ze kunnen tot 3000 meter diep duiken. En dat terwijl ze net als mensen, boven water moeten ademhalen.
'Gemiddeld kunnen mensen zowat één minuut de adem inhouden, een apneu doen in vaktaal.Maar sommigen gaan vlot naar vijf minuten. ' Je adem lang kunnen inhouden is voor een deel een kwestie van lichamelijke aanleg.