Wacht tot de vloer volledig droog is en egaliseer de vloer voordat je gaat betegelen. Normaal gesproken heeft een verse cementdekvloer 28 dagen nodig om volledig te drogen.
De droogtijd van bijvoorbeeld een zandcementvloer is circa 1 centimeter per week. Dus wanneer de dikte van uw vloer 6 of 7 cm is, is de droogtijd doorgaans 6 tot 7 weken. Dit is echter niet altijd het geval omdat de juiste temperatuur en relatieve luchtvochtigheid ook van belang zijn.
Zonder versneller moet je al snel meer dan een week droogtijd in acht nemen. Met versneller kan onder gunstige omstandigheden na 3 dagen de vloer al belast worden.
Zorg ervoor dat de onderliggende dekvloer schoon, vrij van onthechtende middelen en voldoende droog is. Bij nieuwbouwwoningen duurt dit droogproces minimaal 4 weken, meestal zelfs nog langer. Als de vloertegels te vroeg worden geplaatst op een dekvloer die niet helemaal droog is, kunnen deze later loskomen.
Onder normale omstandigheden gaat men voor een badkamervloer uit van een droogtijd van een week per cm cementlaag. Dit betekent dat een badkamervloer van 3 cm dik 3 weken moet drogen voor hij belast en afgewerkt mag worden.
Na verlijmen: 3 dagen wachten alvorens over de vloer te lopen, 7 dagen wachten eer je je vloer volledig in gebruik neemt In cement: beloopbaar na 5 dagen, pas na 28 dagen vloer volledig in gebruik nemen.
na het tegellen 24 uur wachten daarna kan je voegen en na weer 24 uur kan je douchen.
Voor traditionele chape reken je dus op 10 dagen droogtijd per centimeter. Is je chape dikker dan 8 centimeter? Dan stijgt je ideale droogtijd per bijkomende centimeter tot 2 weken. Even rekenen dus.
Veeg direct nadat het voegmiddel gedroogd is de tegels schoon met een natte spons. Om te weten wanneer het juiste moment is aangebroken, strijk je met een vinger over de voegen. Als er niets aan je vinger blijft plakken, is het voegmiddel voldoende gedroogd.
Meestal is dit 24 uur. Controleer of de voegen vrij zijn van tegellijm. Dit is noodzakelijk om een goede hechting, een gelijkmatige drogingen een homogene kleur van de voeg te verzekeren.
Als stelregel qua droogtijd van een cementdekvloer wordt vaak gebruikt dat er een week droogtijd moet worden gerekend per cm dikte van de vloer. Het is nodig dat de nieuwe vloer volledig droog is voordat er verdere afwerking geplaatst kan worden.
Een cementdekvloer móet goed droog zijn voordat je er de bovenvloer op legt. Al het vocht dat nog in de vloer zit, zal namelijk altijd een uitweg gaan zoeken. Ligt de bovenlaag er al op, dan zal die daar geheid onder lijden. Algemeen wordt wel eens gesteld dat een smeervloer 1 cm per week droogt.
Op een zandcementdekvloer kunt u na 24 uur al lopen, maar de vloer is nog wel te vochtig voor het plaatsen van een afwerkvloer. De zandcementdekvloer droogt ongeveer 1 centimeter per week. Heeft u een cementdekvloer van 8 centimeter dikte, dan moet u rekening houden met een minimale droogtijd van 8 weken.
De droogtijd van net gestort beton is zo'n 4 tot 8 weken. Na 4 weken moet het beton in ieder geval zijn gegarandeerde sterkte hebben. Natuurlijk zal het beton in de zomer met hoge temperaturen eerder uitgehard zijn dan in de koude wintermaanden. U kunt zelf testen hoe droog de vloer is.
Alhoewel er niet een bepaalde tijd gesteld kan worden, omdat deze volledig afhankelijk is van diverse factoren, kan globaal gesteld worden dat beton optimaal gedroogd is na 28 dagen. Na 2 dagen is beton echter al beloopbaar, maar nog niet maximaal te belasten. Een dekvloer kan er al wel overheen gelegd worden.
De bescherming van de cementdekvloer moet zeker gedurende de gehele eerste dag van de nabehandelingstijd duren. Vanaf de 4 dag na de realisatie is de zandcementdekvloer beloopbaar en na 7 dagen kan het bouwproces met lichte werkzaamheden worden voortgezet.
Reinigen van voegen tussen keramische tegels
Zorg dat u de voegen regelmatig schoonmaakt: Regelmatig inspuiten met water gemengd met schoonmaakazijn, in een verhouding 1:1 even laten inwerken, eventueel schrobben met een borstel. Warm water mengen met een beetje wasverzachter en inwrijven met een doekje.
Door het voegwerk is waarschijnlijk een cementsluier verschenen over jouw tegels. Dat wil je natuurlijk niet, maar hoe verwijder je deze en wanneer kun je hiermee aan de slag? Het is belangrijk dat je wacht met het reinigen van nieuw aangebracht voegwerk tot het volledig is uitgehard.
Meng azijn en water in een gelijke verhouding (50/50) door elkaar. Dit zure mengsel zal er voor zorgen dat de cementsluier verwijderd wordt. Ook dit is een goede manier om de cementsluier te verwijderen.
Door een bouwdroger in te schakelen wordt het droogproces van de chape eigenlijk te veel versneld. Het oppervlak droogt te snel uit waardoor het mengsel niet volledig kan hydrateren en verharden.
Bouwmarkten geven aan dat de moeilijkheidsgraad voor de doe-het-zelf-klus 'tegels leggen' hoog is. Het is namelijk een tijdrovende klus met veel precisiewerk. Onderstaand ziet u een korte versie van het stappenplan van het leggen van tegels.
Chape hardt beter uit, maar is weinig waterdoorlatend. Chape is dan ook ideaal voor gebruik binnen, maar komt ook buiten van pas bij het verlijmen van tegels. Binnenshuis dient het als ondergrond voor diverse vloeren, waarop je rechtstreeks je vloerbedekking kan plaatsen.
Het geglazuurde oppervlak van een tegel is wel waterdicht; de voegen niet. Kleine krimpscheuren zuigen water op dat achter de tegel verdwijnt. Lekkage ligt dan op de loer. Door een waterdichte laag achter de tegel aan te brengen, is de waterdichtheid gegarandeerd.
Waarom een badkamer kitten? Een badkamer kitten voorkomt lekkages en schimmel in de badkamer. Omdat de kitvoegen in een badkamer dagelijks bloot staan aan zeer veel water, kalk en zeepresten kan slecht kitwerk of een lekkende kitvoeg grote gevolgen en ongewenste kosten met zich mee brengen.