Snelcement. Cement is bij het plaatsen van schuttingen of veranda's nodig om de fundering stevig vast te zetten. Zo wordt snelcement, ook wel speedmix of snelbeton genoemd, gebruikt om schuttingpalen stevig in de grond te plaatsen. Maar ook voor het vastzetten van betonpoeren voor houtconstructies of instortankers.
De beste optie om houten palen neer te zetten is het gebruik van betonpoeren. Deze poeren zorgen ervoor dat het hout helemaal niet meer in contact staat met de grond. Je kunt de betonpoeren helaas niet altijd gebruiken. Alleen wanneer de stevigheid uit de constructie kan komen kun je betonpoeren gebruiken.
Hanteer 1 zak snelbeton per paal of poer en 2 zakken bij zachte ondergrond en dikkere palen. U hoeft bij ons snelcement bovendien niet te mixen, wel zo handig.
De meest toegepaste methode is rondom de schuttingpalen de grond af te graven en rondom snelcement te storten. Dit zorgt ervoor dat de palen weer stevig in de grond staan. Lukt dit, om wat voor reden dan ook, niet? Dan kan je ook straattegels gebruiken als versteviging.
Houten paal op betonpoer plaatsen
Om een houten paal op een poer te bevestigen heb je een draadeind en een stelplaat nodig, ook wel een bevestigingsplaat of hoogteverstelling genoemd. Het draadeind zet je in de betonpoer. Aan de onderzijde van je houten staander boor je een gat waar het draadeind M16 in past.
Snelcement. Cement is bij het plaatsen van schuttingen of veranda's nodig om de fundering stevig vast te zetten. Zo wordt snelcement, ook wel speedmix of snelbeton genoemd, gebruikt om schuttingpalen stevig in de grond te plaatsen. Maar ook voor het vastzetten van betonpoeren voor houtconstructies of instortankers.
Leg eventueel een stoeptegel van 30x30 cm onder uw betonpoer zodat deze nog steviger staat. Hanteer per betonpoer 1 zak snelcement van 25 kg.
Stap 1: gaten boren voor de betonpalen
Boor gaten van minimaal 70 cm. diep. Dit gaat het eenvoudigst met een grondboor.
Voor de beste bescherming van hout onder de grond kan je het beste de palen behandelen met teer. Het beste kan je de gehele paal behandelen om het hout te beschermen tegen regen en zonlicht. Door houten palen in grond te beschermen met teer of beits verlengt de levensduur met vele jaren.
Hoe diep moet mijn paal in de grond? Over het algemeen gebruikt men voor het bepalen van de juiste lengte van de paal (voor in de grond) de vuistregel dat 1/3e van de lengte van de paal de grond in moet. Als minimale lengte wordt hierbij over het algemeen een lengte van 40cm in de grond geadviseerd.
Dan wordt snelbeton (ook wel turbobeton, of speedmix genoemd) het meest voordehand liggende materiaal genoemd. Snelbeton is oersterk en heeft een bijzonde snelle droogtijd. Ideaal voor snelle bouwers.
Het snelbeton is hard na 15 min en van dit moment zit de paal muurvast. Belastbaar na ongeveer 3 uur en volledige verharding na 28 dagen.
Gebruiksaanwijzing: Meng 3 delen Snelcement met deel water tot een stevige homogene pasta. Pasta direct (binnen een minuut) verwerken met vlakspaan, troffel of plamuurmes. Na gebruik verpakking direct goed sluiten.
Per 25 kg zak kant-en-klare beton (cement met zand en grind) gebruik je twee tot 2,5 liter water. Dit geeft zo'n twaalf liter betonmortel. Bereken dus van te voren hoeveel je ongeveer nodig hebt. Twaalf liter is voldoende voor een kwart vierkante meter met een laag van vijf centimeter dik.
De grondboor met een diameter van 7,5 cm is geschikt voor het plaatsen van tuinpalen van 6,5x6,5 en 6,8x6,8 cm. De boor met een diameter van 9 cm is geschikt voor tuinpalen tot 8,8x8,8 cm.
Hardhout wat in de grond of water geplaatst wordt, zoals palen en damwand, heeft een verwachte levensduur van ca. 20 jaar.
Douglas houten palen kunnen na lange tijd wel rotten onder de grond. Door slimme manieren toe te passen waarbij het hout toch boven de grond blijft, of door het hout te behandelen met verduurzamingsmiddelen, kunt u toch mooie sterke constructies maken die lang mee gaan!
Gaat deze paal de grond in? Dan adviseren wij een postsaver te gebruiken. Wanneer groen geïmpregneerd grenenhout in de grond geplaatst wordt, gaat de levensduur snel achteruit. Hout is een natuurproduct dat bepaalde eigenschappen heeft.
Hanteer 1 zak snelbeton per paal of poer en 2 zakken bij zachte ondergrond en dikkere palen. U hoeft bij ons snelcement bovendien niet te mixen, wel zo handig. Bestel bij Gadero nu een zak snelbeton samen met uw schuttingpalen, betonpoeren en verandastaanders.
Zelf boren in uw betonpalen is wel mogelijk, maar een stuk lastiger. Bij Gadero geven we daarom per betonpaal aan welke type schermen hierbij passen. U kunt daar bij kiezen 1 of 2 gladde of motiefplaten. Motiefplaten zijn betonplaten met een rots, leisteen of hout motief.
De palen zijn beschikbaar in de volgende varianten: Tussenpaal – lengte: 280 cm voor tuinschermen van 180 cm hoog. Deze paal heeft een gleuf aan twee zijden tegenover elkaar, waardoor aan beide kanten een schutting gemaakt kan worden. Eindpaal – lengte: 280 cm voor tuinschermen van 180 cm hoog.
Over het algemeen kan er van uitgegaan worden dat voor 1 cm gestort beton rekening gehouden moet worden met een uithardingstijd van een week. Na ongeveer 28 dagen is het beton volledig uitgehard. In veel gevallen is het beton echter reeds na 1 – 2 dagen beloopbaar, maar nog niet optimaal belastbaar.
Betonpoeren moeten minimaal 45cm in de grond staan. Bij onze rechte modellen monteren we deze standaard zo, dat ze 3cm boven het maaiveld uit steken. We houden een centimeter afstand tussen betonpoer en staander. Deze 3 + 1 cm en de lengte van uw staander zijn bepalend voor uw doorloophoogte.
Bij een houten staander kies je voor een betonpoer met één schroefhuls of draadeind. Om het zo strak mogelijk eruit te laten zien, zoek je een poer met dezelfde dikte als de houten paal. Zo sluit het geheel mooi op elkaar aan.