Hoe lang je het zakje in het water houdt en hoe warm het water is maakt echt verschil! Daarom adviseren wij om deze variant 3 tot 5 minuten te laten trekken in gekookt water met een temperatuur van 100°C. Wil je liever een sterkere thee? Laat het theezakje naar voorkeur nog iets langer trekken.
Maak thee van de brandnetels die je net hebt geoogst door er net gekookt water op te gieten en dit tien minuten te laten trekken. Of kies ervoor om de bladeren eerst te laten drogen in de zon. Dan kun je ze makkelijker en langer bewaren.
Je kunt per dag genieten van één tot drie koppen brandnetelthee. Je kunt brandnetelthee het beste combineren met voldoende water drinken iedere dag. Wil je een ontgiftingskuur uitproberen? Dan kun je meerdere koppen brandnetelthee drinken.
Brandnetels bevatten een aantal vitaminen en mineralen die belangrijk zijn voor je lichaam. Zo bevatten brandnetels vitamine B1, B2, B5 en B11, maar ook vitamine A, C, E en K. Vitamine B1 en B2 zijn van belang voor je energievoorziening. B1 is daarnaast ook nodig voor een goede werking van je zenuwstelsel en je hart.
Regelmatig drinken van brandnetelthee kan helpen constipatie, diarree en maagklachten te verminderen. De thee zorgt er namelijk voor dat je darmflora gezond en gebalanceerd blijft. Ook genezen ontstekingen in je maagdarmstelsel gemakkelijker.
Bijwerkingen en nadelen van brandnetelthee
Drink je te veel brandnetelthee, dan kunnen er maag- en darmklachten ontstaan. Ben je allergisch voor planten uit de brandnetelfamilie (urticaceae)? Dan kan je de thee niet drinken. Mensen met nierproblemen wordt in sommige gevallen afgeraden om brandnetelthee te drinken.
Griekse geneesheren beschreven de brandnetels als een diureticum (vochtafdrijvend middel), laxerend middel, als behandeling voor hondenbeten, bloedneuzen, zwellingen, overmatige menstruatie, longontsteking en zo gaat het rijtje nog even door.
Door de ontstekingsremmende eigenschappen van brandnetel, kan brandnetelthee pijn verlichten. Niet voor niets wordt de plant al eeuwen ingezet als natuurlijke pijnstiller, bijvoorbeeld in het geval van artritis en andere gewichtsklachten.
Ook om aan te sterken of bij vermoeidheid is brandnetel een mooi kruid om te gebruiken. Als middel om de huid te reinigen en te ondersteunen. Je kan de brandnetel inzetten als hulpmiddel bij allerlei huidproblemen zoals zweren, acne, droog eczeem en psoriasis. Brandnetel trekt ook vuil uit wonden en ontstekingen.
Voor veel mensen is de brandnetel een plantje waar men niet vrolijk van wordt. Het geeft bij aanraking een branderig gevoel aan de huid en kan enorm gaan jeuken. Hoewel het verder geen kwaad kan, zitten we er niet op te wachten.
Onder andere citroengras, pepermunt, citroenmelisse en zink zijn vaak aanwezig in ontzurende kruidenthee. Hoewel we ontzurende kruidenthee bestempelen als een theesoort, komt er eigenlijk geen thee aan te pas.
Van sommige soorten thee, zoals paardenbloem, paardenstaart, brandnetel en peterselie, is bekend dat ze het lichaam overtollige vloeistoffen verwijderen door te plassen, vergelijkbaar met de werking van diuretica of waterpillen.
Brandnetel zit boordevol met vitamine a, b, c en k. Het vitamine-C gehalte is zelfs 7 maal meer dan dat van een sinaasappel. Daarnaast is de plant zeer rijk aan calcium, fosfor, magnesium, kalium, koper, natrium, ijzer, silicium.
Bescherm je planten met DCM Brandnetelgier tegen o.a. bladluizen, rupsen van motten, spint(mijten), witziekte (meeldauw), valse meeldauw, aardappelplaag, bladvlekkenziekten en andere ziekten en plagen(i).
Door brandnetels te koken worden de brandharen onschadelijk gemaakt en heb je geen last meer van jeuk.
Wat doe je na contact met brandnetels? Jeuk- en pijnklachten trekken vanzelf binnen één uur grotendeels weg. Bij hevige jeuk kan zalf of crème met menthol, aloë vera of calendula verlichting geven (gebruik volgens bijsluiter).
Het is niet alleen erg gezond, maar ook nog eens erg lekker! Brandnetelthee staat bekend vanwege zijn reinigende werking. Het zit boordevol vitamine C en een rijke bron aan ijzer.
Omdat brandnetel de bloeddruk en bloedsuikerspiegel kan verlagen moet men opletten als men daar medicijnen voor neemt; de middelen kunnen elkaar versterken. Brandnetel bevat o.a. veel vitamine K. Deze vitamine heeft een positief effect op bloedstolling. Let daarom op met bloedverdunners.
Hoewel de jeuk van brandnetels vervelend en zelfs pijnlijk kan zijn, zijn brandnetels in het algemeen niet gevaarlijk. Wel kun je er dus jeuk en bultjes van krijgen. Dit is eigenlijk een allergische reactie van het lichaam. De natuurlijke reactie van je lichaam is om dan histamine aan te maken.
Brandnetel werkt spijsverteringbevorderend. Daarom wordt het ingezet tegen indigestie of dyspepsie. Lever- en galaandoeningen kunnen eveneens genezen door regelmatig brandnetel als medicijn te gebruiken. Iceterus, de medische term voor geelzucht, wordt genezen met brandnetel.
Bepaalde kruiden zijn bijzonder geschikt vanwege hun ontgiftende werking. Planten met veel chlorofyl zoals groene en zwarte thee, brandnetel, paardenbloem, duizendblad en pepermunt zijn geschikte kruiden voor een detoxkuur. Ook spirulina (algen) en het Zuid-Amerikaanse kruid yerba mate zijn krachtige ontgifters.
Brandnetelthee heeft een fris kruidachtige, rijke smaak. In vele gevallen wordt brandnetel ook gecombineerd met andere kruiden zoals munt en venkel* om het nog een rijkere volle smaak te geven. Brandnetelthee puur of gemengd met andere kruiden bevat geen cafeïne en is daarom perfect voor een moment van rust.
Supplementen die de nierfunctie ondersteunen, zijn brandnetelbladextract, vitamine B en C Natuurlijk en resveratrol.
Jonge netels zijn een heerlijke vervanger voor spinazie in de lente. In bijna elk recept met spinazie kan je het groen vervangen door jonge brandnetels. Voor een eenvoudig bijgerecht kan je ze best een 5-tal minuutjes stomen.