De droogtijd van acrylverf hangt af van verschillende factoren, waaronder de luchtvochtigheid, de temperatuur en de dikte van je lagen, maar meestal is de verf na ongeveer 30 tot 60 minuten handdroog. De verf is na 3 tot 4 dagen volledig uitgehard, maar je kunt lagen toevoegen als de verf handdroog is.
Droogt binnen enkele uren. Een olieverfschilderij moet gevernist worden. Vernis beschermt het tegen veroudering en tegen vuil. Wanneer: na minstens 1 jaar droogtijd.
Afhankelijk van de laagdikte en het type pigment is de verffilm handdroog in ongeveer één tot zes weken. Het geheel doordrogen van de film duurt minimaal een half jaar bij dunne lagen, tot één jaar bij de meest gebruikelijke dikte van de verflaag en bij erg dikke lagen zelfs meerdere jaren.
Goed schudden voor gebruik, vooral wanneer u de matte of satijnen vernis gebruikt. Breng de vernis in één richting aan met een kwast om een mooi egaal oppervlak te verkrijgen. Zorg ervoor dat u de vernis slechts in één laag aanbrengt. Meerdere lagen kunnen leiden tot ongelijkmatigheden in glans.
De droogtijd wordt door een aantal factoren bepaald. Op papier droogt de verf sneller dan op een doek, bij warme temperaturen droogt de verf sneller, dunne lagen drogen sneller dan dikke en nog wat van dat soort dingen.
Verhoog de temperatuur: hoe hoger de omgevingstemperatuur, hoe sneller de verf zal drogen. Zorg er wel voor dat de temperatuur niet te hoog wordt, anders kan dit de kwaliteit van de verf aantasten. Verlaag de luchtvochtigheid: als de luchtvochtigheid hoog is, duurt het drogen van de verf langer.
Als je toch te snel de tweede laag gaat aanbrengen, dan krijg je een beetje hetzelfde effect als schilderen met een te hoge temperatuur en te hoge laagdikte. De onderste laag is dan nog niet droog, waardoor je echt grote problemen krijgt met de (door)droging van de verf.
Waarom vernissen? Vernis bied bescherming voor jouw schilderij en zorgt ervoor dat het minder verkleurt door de jaren, het beschermt tegen stof, vuil en vocht en afhankelijk van de gekozen glansgraad zal het ook de kleuren in jouw schilderij ophalen.
Amsterdam Acrylvernissen zijn speciaal samengesteld voor een duurzame afwerking van acrylschilderijen. Het vernis bestaat uit een oplossing van acrylaathars in terpentine en terpentijnolie, is zowel glanzend als mat verkrijgbaar en vormt na droging een flexibele film.
Waterafstotende, beschermende en kleurloze vernis, op basis van acrylaathars-dispersie. Bedoeld om sierpleisters, beton, baksteen, cement enz. weerbestendiger en/of beter reinigbaar te maken.
Re: vernis uitharden
Het kan inderdaad verschillen afhankelijk van vernis, laagdikte, ondergrond enz. Een paar dagen kan in sommige gevallen niet voldoende zijn, dus nog even geduld. Belangrijk is wel dat er frisse lucht maar ook licht aan kan, in de donkerte drogen kan het vernis soms vergelen.
Vernissen is niet noodzakelijk, omdat acrylverf robuust opdroogt. Als je puur voor je plezier schildert, hoef je het niet te vernissen. Ga je je werk verkopen, dan is het aan te raden om wél te vernissen. Je wil er dan zo zeker mogelijk van zijn dat je schilderij goed beschermd is en lang meegaat.
Na het verven kun je de verf fixeren door het te strijken. Vergeet niet een bakpapier op je geverfde textiel te plaatsen om te voorkomen dat de verf aan je strijkijzer gaat plakken!
Voor langdurige en duurzame bescherming adviseren wij tot wel 10 lagen aan te brengen (afhankelijk van het gekozen verfsysteem). Naarmate het aantal lagen toeneemt, zal schuren tussen de lagen met een fijn schuurpapier de glans en diepte van de vernis benadrukken.
Voor onbehandeld hout wordt 3 lagen Varnish geadviseerd. Voor al eerder behandeld hout zouden eerst de oude vernislagen verwijderd moeten worden. Vervolgens kan met 2/3 lagen Varnish worden afgewerkt. Het aantal lagen is afhankelijk van de conditite van het over te schilderen vernissysteem.
Aanbrengen van Zeer matte vernis
Breng de vernis niet te dik aan, verdeel vlot over het oppervlak en strijk uit in één richting. Breng 1 of meerdere dunne lagen aan. Dikke lagen zullen resulteren in een melkachtig effect.
Acryl vernis, ook wel watergedragen vernis genoemd, is een product dat bedoeld is om een beschermlaag aan te brengen op hout. Het is een kleurloze toplaag die beschermt tegen krassen en vlekken en kan worden gebruikt om meubels, trappen, deuren en vloeren te beschermen tegen gebruikssporen.
Het verschil tussen vernis en lak is dat vernis transparant is en lak niet transparant. Met een lak kan je het oppervlak verschillende dekkingskleuren geven, maar met een vernis ga je voor het behouden van de natuurlijke vorm en tekening van de onderlaag.
Vernis is een transparant laagje dat je aanbrengt ter bescherming van de onderliggende laag tegen vocht, schimmels, slijtage of UV-licht. Zoals op trappen, meubels, kozijnen, of op plekken die nat kunnen worden, zoals een achterwand in de keuken of op tafel.
Mijn verf dekt niet goed
Bijvoorbeeld je acrylverf dekt niet. Dit heeft ook te maken met de hechting van de verf. Daarnaast is het goed om te onthouden dat je bij veel verfklussen meestal twee of meer lagen moet aanbrengen. Verf dekt geregeld niet in één keer, zelfs als de hechting wel in orde is.
Met meer bindmiddel trekt de verf minder in de ondergrond, met als resultaat een hogere glans van de verf en een glanzender oppervlak na het drogen. Bovendien kan je de glansgraad van de gedroogde verf nog glanzender maken met vernis.
Verf moet hechten
Als dat wel het geval is, kan je ook veel meer last hebben van druipers in de verf. De verf glijdt dan als het ware naar beneden en hoopt zich op. Door te schuren, kan de verf zich hechten en heb je minder last van druipers.
Wanneer er een felle kleur op de ondergrond zit kunt het beste 2 lagen grondverf aanbrengen. Wanneer je een tweede laag aanbrengt kun je de eerste laag het beste eerst weer even opschuren voor een glad resultaat. Na het aanbrengen van de tweede laag raden we je ook aan om deze nog licht op te schuren.
De belangrijkste droogfasen voor je verfklus vind je steeds terug op de verfpot: Stofdroog: dwarrelend stof of vliegjes zullen niet meer blijven kleven op de geschilderde laag. Nu de verflaag niet meer plakt, kan je ze voorzichtig aanraken zonder dat de verf wordt beschadigd.