Zorg dat de koelkast op 4 °C staat. Dan blijft de melk 3 dagen goed. Bewaar de melk achterin de koelkast, daar blijft de melk het best gekoeld.
Koelkast of diepvriezer
Melk die binnen drie tot zes dagen (naargelang de temperatuur van de koelkast, zie tabel) verbruikt zal worden, wordt bij voorkeur in de koelkast bewaard, en binnen de 24u na kolven ingevroren.
Zodra eerder ingevroren moedermelk eenmaal volledig is ontdooid, kan de melk maximaal twee uur bij kamertemperatuur worden bewaard of maximaal 24 uur in de koelkast.
Koeltasje van Medela in een zwarte uitvoering. Bevat 1 voorgevormd koelelement en 4 Medela flessen van 150 ml. Flessen afgekolfde moedermelk kan je het best bewaren in een klein, goed geisoleerd koeltasje wanneer je borstvoeding geeft, kolft en werkt! De moedermelk kan in deze koeltas 24 uur koel blijven.
Moedermelk behoudt zijn kwaliteit optimaal gedurende 4 dagen in de koelkast. Is het de bedoeling om de afgekolfde melk langer dan 4 dagen te bewaren, plaats ze dan, na een uurtje afkoelen in de koelkast, meteen in de diepvries.
Temperatuur van de moedermelk
Laat de melk liever niet warmer worden dan 30 of 35 graden. Dat is een goede drinktemperatuur en het beste voor de kwaliteit van de melk. De beschermende stoffen uit moedermelk worden minder als de melk warmer wordt dan 50 graden, de voedingsstoffen blijven wel behouden.
Het is belangrijk dat je de melk van elke kolfsessie duidelijk labelt wanneer je van plan bent het te gaan koelen. Je mag de melk van beide borsten bij elkaar in het zelfde potje gooien, zolang het maar van dezelfde kolfsessie is. Handig!
Ingevroren melk kun je laten ontdooien in de koelkast of onder lauwwarm stromend water. Is de melk helemaal ontdooid, dan kun je hem nog 24 uur in de koelkast bewaren. Je kunt deze melk niet opnieuw invriezen en maar één keer opwarmen.
Dubbelzijdig kolven duurt gemiddeld 10 tot 15 minuten. Langer kolven om meer melk te krijgen heeft geen zin. Het kan zelfs de borst en tepels beschadigen. Zodra er geen melk meer komt moet je stoppen.
Gekoelde moedermelk kan verwarmd worden door het onder warm stromend water te houden. De temperatuur van het stromende water wordt geleidelijk verhoogd tot de melk de juiste temperatuur bereikt.
Het is belangrijk om minstens 7 keer per dag te blijven kolven. De melkproductie neemt geleidelijk toe. Een volledige productie van 750 ml is normaal. Bedenk dat je baby in een normale situatie ook 's nachts zou drinken en dat te volle borsten de toeschietreflex en de melkproductie belemmeren.
Een baby drinkt per dag gemiddeld ongeveer 150 ml per kilo lichaamsgewicht. Een baby van 5 kilo heeft dus elke dag 750 ml moedermelk nodig. Als hij zes voedingen krijgt is dat ongeveer 110 ml per voeding. Meer dan één liter drinken baby's bijna nooit.
Dit kan bacteriegroei en voedselvergiftiging veroorzaken. Verwarm of vries opgewarmde moedermelk nooit opnieuw in. Als de melk warmer is dan 35°C gaan beschermende stoffen verloren. In de magnetron verwarmde moedermelk is zeer bederfelijk omdat de ziektekiembestrijdende bestanddelen niet meer functioneren .
In de koelkast (4°C of kouder): 3 dagen
In de koelkast kan je afgekolfde melk 3 dagen bewaren. Melk die onder zeer hygiënische omstandigheden werd afgekolfd blijft 5 dagen goed.
Melk opwarmen in de magnetron
Verwarm het flesje op maximaal 600 Watt. Voor moedermelk die uit de koelkast komt (4-7 graden) geldt: Fles 90 milliliter: 50 seconden.
Maak de melk niet warmer dan 35⁰ C. Schud het flesje een paar keer tijdens het opwarmen. Zo verdeel je de warmte goed. Opgewarmde moedermelk kun je tot 1 uur na het opwarmen gebruiken.
Kolf bij je eerste kolfsessie gedurende ten minste 15 minuten. Maak je geen zorgen als je in het begin niet veel melk opvangt – een regelmatige extra zuigstimulans zou je borsten snel moeten aanzetten om meer melk te produceren.
Voorbeeld: Stel je hebt een kindje van 2 maanden oud die 4,2 kg weegt en ongeveer 12 keer per dag drinkt. De rekensom wordt dan: 140 ml x 4,2 kg / 12 voedingen = 49 ml per voeding. Je kindje heeft dan dus ongeveer 49 ml moedermelk per voeding nodig.
Redenen om te gaan kolven:
Je melkproductie wilt niet op gang komen (raadpleeg een lactatiekundige). Aanleggen is te pijnlijk (raadpleeg een lactatiekundige). Je wilt een voorraadje melk opbouwen of je gaat weer aan het werk (zie Borstvoeding en werk in 13 tips) etc.
Als het te heet is, laat het dan even afkoelen. Laat je kind niet langer dan een half uur drinken. Melk die over is, gooi je weg.
Maak zeep van restjes moedermelk
Dat moedermelk goed is voor baby's weten we allemaal. Maar wist je dat er in moedermelk ook een stoffen zitten die kunnen helpen bij uitwendige kwaaltjes bij jou of anderen? Maak van een restje moedermelk bijvoorbeeld stuk zeep.
De beschermende stoffen uit moedermelk worden minder als de melk warmer wordt dan 50 graden, de voedingsstoffen blijven wel behouden. Als je de moedermelk in de magnetron verwarmt, wordt het op sommige plekken in de melk te warm.Dit kan de kwaliteit van de melk iets veranderen. Doe dit dus liever niet te vaak.
Vers afgekolfde moedermelk is buiten de koelkast (op kamertemperatuur) maximaal acht uur houdbaar. Colostrum mag twaalf uur op kamertemperatuur worden bewaard. Wil je de moedermelk langer bewaren, zet het dan zo snel mogelijk in de koelkast. Let op: zet de melk niet in de koelkastdeur, maar zoveel mogelijk achterin.
Je kunt het beste op je werk gaan kolven op ongeveer de momenten dat je baby anders uit de borst zou drinken. Op je werk kolf je dan even vaak als je thuis borstvoeding zou geven. Het kan ook zijn dat je iets minder vaak hoeft te kolven, maar voorkom te volle borsten want dit remt de productie af.
Neem ook een flesje koud water mee zodat je te heet water daarmee kunt mengen en je je kindje de flesvoeding op de juiste temperatuur kunt geven. Tip: bij de meeste benzinestations en wegrestaurants staat een magnetron zodat je de inhoud van een flesje gekolfde moedermelk of flesvoeding kunt verwarmen.