De Wereldgezondheidsorganisatie raadt aan om minimaal 6 maanden borstvoeding te geven. Maar of je korter of langer voedt mag je natuurlijk zelf weten. Dit zolang het fijn is voor jou en je kindje. De gezondheidsvoordelen blijven altijd, ook (of misschien wel juist) als je langer voedt dan een half jaar.
Hoe lang duurt een voeding? Er bestaat geen standaardtijd . Elke baby drinkt in zijn eigen tempo en volgens zijn behoefte. Laat je baby zuigen tot hij of zij verzadigd is en spontaan de borst loslaat.
Laat de baby aan de borst drinken zolang als hij wil en zolang hij actief zuigt. Daarna kun je de tweede borst nog aanbieden. Sommige pasgeborenen zijn overdreven slaperig. Wek je baby voor een voeding na drie uur (overdag) of vier uur ('s nachts).
Alles tussen vijf en twintig minuten per borst is prima, zolang je borsten met regelmaat soepel gedronken worden. De ene baby wil vaker kleine beetjes, de andere wil liever een paar grote voedingen. Probeer te herkennen of je baby echt honger heeft of gewoon bij je wil zijn en zuigbehoefte heeft.
Sommige baby's drinken snel en zijn na 15 minuten voldaan, terwijl anderen tot een uur over het voeden kunnen doen. Vergelijk het voedingspatroon niet met dat van anderen – waarschijnlijk zijn ze compleet verschillend."
Voor sommige moeders is het de normaalste zaak van de wereld. Wat motiveert deze vrouwen om hun kind zo lang borstvoeding te geven? Als een moeder langer dan één jaar borstvoeding geeft, spreken we van 'langvoeden'.
Beide borsten aanbieden
Het is goed om in de eerste periode beide borsten tijdens iedere voeding aan te bieden. Zo komt de voeding sneller op gang en het zorgt ervoor dat je minder last zult hebben van stuwing.
Per voeding beide borsten aanbieden en je baby tenminste 20 minuten aan de eerste borst laten drinken. Vaak drinkt je baby wel aan de tweede borst, soms niet. Dat maakt niet uit. Kijk naar je baby.
De voedingstijd aan de borst varieert per moeder-kindpaar maar zal ongeveer 15-20 minuten aan de eerste borst zijn en ongeveer nog 10 minuten aan de tweede borst. Ook het aantal voedingen per 24 uur varieert per kind, ook afhankelijk van de leeftijd en behoeften.
Normaal gesproken laat je je kindje aan de eerste borst net zo lang drinken totdat hij vanzelf los laat. Daarna bied je ook de tweede borst aan. Soms kan het beter zijn om gedurende de voeding vaker van borst te wisselen. Zo geef je tijdens één voeding vier, zes of meer 'borsten'.
Waarom je baby zo makkelijk in slaap valt tijdens het voeden komt door verschillende redenen. Zo maakt het zuigen aan de borst of de fles je baby rustig, werkt de lichaamswarmte van mama (of papa) kalmerend en zitten er in moedermelk verschillende stofjes die ervoor zorgen dat je baby slaperig wordt.
Als de borstvoeding goed op gang is
Het is niet zeker en het hangt van je productie en je kind af. Omdat je maar één borst hebt, ben je wel een soort uit balans. Je ene borst is gewoon ook veel groter dan de andere. Het voordeel is dat je gemakkelijk op je platte kant kan liggen om te voeden.
Als uw baby ook aan de borst drinkt kolf dan na de voeding. In het begin lijkt kolven wel een dagtaak. Als kolven een gewoonte wordt, kost het u waarschijnlijk minder moeite. Als u een keer in tijdnood komt, kunt u aanhouden dat na ongeveer 1 uur de borsten voldoende melk hebben aangemaakt om weer te kunnen kolven.
Je kunt aan je baby zien of hij inderdaad voldoende drinkt. De eerste weken weet je dat je kind genoeg drinken krijgt als hij ongeveer 6 natte luiers en 2 tot 5 poepluiers heeft per 24 uur. Daarna geldt: als je baby goed groeit, ongeveer 6 natte luiers per dag heeft en levendig is, krijgt hij genoeg.
Van te veel flesvoeding kan je kind te zwaar worden. Een voeding duurt 20-30 minuten. Geef het flesje in ieder geval niet langer dan een half uur en gooi restjes weg.
Na de bevalling ben je door het geven van borstvoeding weer sneller op je oude gewicht. Als je borstvoeding geeft, heb je een kleinere kans op borstkanker, baarmoederhalskanker, eierstokkanker en botontkalking (osteoporose). Hoe langer je borstvoeding geeft, hoe kleiner de kans.
Onze onderzoeken onder baby's in de leeftijd van een tot zes maanden die uitsluitend borstvoeding kregen, toonden aan dat ze doorgaans tussen de vier en dertien keer per dag aan de borst dronken, waarbij een voedingssessie tussen de twaalf minuten en bijna een uur duurde.
Sommige baby's willen op bepaalde delen van de dag vaker aan de borst drinken. Dit wordt ook wel clusteren genoemd en is heel normaal voor een baby.
Bij een beginnende borstontsteking voelt de borst pijnlijk, beurs, warm en soms gespannen aan. Hierna kan de borst gedeeltelijk rood worden en dat wordt niet minder na het voeden. Je kunt er goed ziek van zijn, alsof je een zware griep hebt. Meestal heb je koorts boven de 38 graden.
Kolf zo mogelijk beide borsten tegelijk. Dien warmte toe op de borsten voor het kolven (warme doek of warme douche). Masseer de borst voor en /of tijdens het kolven (dit stimuleert ook tot meer melk volume).
Leg uw baby ergens te slapen waar niet te veel prikkels zijn. Borstvoeding geeft u op verzoek of ongeveer om de drie uur.Ook bij flesvoeding kunt u kiezen voor voeden op verzoek of ongeveer om de drie tot vier uur. Als uw baby overdag een langer dutje doet, kunt u hier vier uur tussen twee voedingen aanhouden.
Maar zelfs als je helemaal niks gewaar wordt, dan nog kan je een toeschietreflex hebben! Hoe langer je voedt, hoe minder duidelijk je je toeschietreflex zal gaan voelen. Tijdens het voeden of kolven krijgen je borsten normaalgezien meerdere malen een toeschietreflex.
Als je borsten niet vol aanvoelen, heb je onvoldoende melk
Deze aanpassing kan plotseling en al vrij vroeg voorkomen (twee weken na de geboorte of zelfs vroeger). Een borst is echter nooit helemaal leeg. Ook als de baby drinkt, wordt er melk aangemaakt.
Doordat de borsten niet meer regelmatig geleegd worden, loopt de productie meestal snel terug. Is je baby net een paar dagen oud, dan zal dit proces heel snel gaan. Voed je al wat langer, dan kan dit enkele dagen tot een paar weken duren.
Redenen om te gaan kolven:
Je melkproductie wilt niet op gang komen (raadpleeg een lactatiekundige). Aanleggen is te pijnlijk (raadpleeg een lactatiekundige). Je wilt een voorraadje melk opbouwen of je gaat weer aan het werk (zie Borstvoeding en werk in 13 tips) etc.