Schakel niet te vroeg over naar een voorwaarts gericht stoeltje. Maxi-Cosi raadt je aan het autostoeltje zo lang mogelijk in achterwaartse rijrichting te gebruiken, in ieder geval totdat je kindje 15 maanden oud is.
Als je baby achteruit zit, wordt het nekje tijdens een botsing beter beschermd. Hoe lang je je baby achteruit moet vervoeren, hangt af van de autostoel die je hebt: Bij i-Size autostoeltjes, die voldoen aan de nieuwe regels (R129), moet je je baby achteruit vervoeren tot hij minimaal 15 maanden oud is.
Waarom moeten baby's achterstevoren in de auto vervoerd worden? Tegen de rijrichting in vervoeren van baby's is veiliger. Bij een aanrijding wordt de baby dan met zijn rug en hoofd in het stoeltje gedrukt. Als de baby met de rijrichting mee wordt vervoerd, komt et hoofdje en de nek met een flinke klap naar voren.
Er is dus géén sprake van verplicht achterwaarts vervoeren tenzij het de R129 (i-Size) stoel betreft die tot 15 maanden wél tegen de rijrichting gebruikt moet worden. Maar óók daar komt uw kind niet meer voor in aanmerking en kunt u uw zoon gewoon op dezelfde wijze vervoeren zoals dat ook in Nederland verplicht is.
Gebruik de Maxi-Cosi niet als stoeltje thuis of als je op visite bent. Een baby is pas te groot voor het autostoeltje als de bovenkant van zijn hoofd boven de rugleuning uitkomt, hij meer dan 13 kilo weegt of groter is dan 83 cm (dat is circa 15 maanden oud).
Baby's hebben namelijk maar weinig bewegingsvrijheid in het stoeltje. Te lang in dezelfde houding zitten is niet goed voor kleine kinderen en kan zelfs de lichamelijke ontwikkeling in de weg zitten. Het advies is dan ook om jouw baby niet langer dan twee uur achter elkaar in de Maxi-Cosi te laten zitten.
Het algemene advies is om je baby niet langer dan twee uur in een maxi cosi te leggen. Slapen op een vlakke ondergrond is de meest veilige houding en dit is niet mogelijk in een autostoeltje.
Veiligheidsnormen en testen
In een ECE R44/04-goedgekeurd autostoeltje mag je kind in theorie voorwaarts vervoerd worden zodra ze 9 kg wegen – gemiddeld is dat op het moment ze 9 maanden oud zijn. Een i-Size autostoeltje moet steeds achterwaarts georiënteerd zijn tot je kindje 15 maanden oud is.
Autostoeltje voor meerdere leeftijden: vanaf ongeveer 9 maanden tot 12 jaar / 9 tot 36 kg (Groep 1/2/3) Groep 1/2/3 autostoeltjes zijn geschikt zijn voor kinderen van 9 tot 36 kg. Deze autostoeltjes beschikken over een 5-puntsgordel of een vangtafel. Op deze manier gebruik je de autostoel vanaf 9 maanden.
Waarom is achterwaarts reizen het veiligst voor baby's en jonge kinderen? Kinderen die voorwaarts gericht reizen, kunnen naar voren worden gelanceerd bij een frontale botsing. Dit leidt tot krachten op het fragiele hoofdje en nekje, wat kan leiden tot serieus letsel.
Een autostoeltje met Isofix zet je makkelijker vast in de auto. De kans is veel groter dat je het autostoeltje goed vastzet. Controleer wel altijd of je het stoeltje goed hebt vastgeklikt. Ze zijn over het algemeen veiliger, omdat het autostoeltje direct aan de auto vast zit.
Een lange autorit met je baby
Het advies is om een kind niet langer dan één uur achter elkaar in de autostoel te vervoeren. Een advies voor de totale tijdsduur per dag is niet bekend, maar op het moment wordt als advies twee uur per dag aangehouden.
Maxi-Cosi Tobi, Combinatieautostoeltje, Groep 0+/1, Achterwaarts Gericht, Verstelbaar Autostoeltje, Vanaf De Geboorte Tot 4 Jaar, 0-18 kg, Authentic Black.
De kleinste zitjes, groep 0+ (0-13 kg), zijn altijd achteruitkijkend. Om goedgekeurd te worden voor de Europese markt moeten zitjes momenteel voldoen aan de ECE R44/04 - of i-Size standaard. i-Size (R129) is een nieuwe Europese regelgeving voor het veiliger vervoeren van kinderen in de auto.
Deze norm stelt het verplicht om kinderen achterwaarts in een Isofix stoeltje te vervoeren tot 15 maanden oud; dat is de meest veilige manier om kinderen te vervoeren.
Tot wanneer in een Maxi-Cosi? Volgens de R129 indeling zijn babyautostoeltjes dus geschikt voor kinderen van 45 tot 83 cm en een leeftijd van 0 tot 15 maanden. Maar het is heel goed mogelijk dat jouw kind al vóór de 15 maanden langer dan 83 cm is en niet meer goed in de Maxi-Cosi past.
Hoe lang mag een baby in een autostoeltje zitten? Veel ouders vragen zich af hoe lang een baby in een autostoeltje mag zitten. Het algemene advies is dat je baby niet langer dan twee uur achter elkaar in een autostoeltje mag zitten/slapen.
Groep 0/1 is geschikt voor kinderen vanaf de geboorte tot circa 18 maanden (0-18kg). Als het hoofdje van je kindje boven de hoofdsteun van het autostoeltje uitkomt is je kindje toe aan het volgende autostoeltje. Je schuift dan door naar de volgende groep, groep 2/3 dus.
Voor peuters van ongeveer 9 maanden tot 4 jaar: i-Size tussen 60 en 105 cm of groep 1 (van 9 tot 18 kg). In i-Size-stoeltjes kijken kinderen achteruit tot ze minimaal 15 maanden en 70 cm zijn. In groep 1-autostoeltjes zit het kind meestal in de rijrichting van de auto.
Vanaf 1,35 meter oftewel 135 centimeter mogen kinderen zelfstandig voorin de auto zitten. Ze zijn dan groot genoeg om een gordel te dragen. Is een kind kleiner dan 135cm? Dan is een kinderzitje verplicht.
Kinderen tot 1,35 meter moet u in een goedgekeurd autokinderzitje vervoeren. Zowel voorin als achterin de auto. Dit moet altijd, of uw kind in uw eigen auto zit, of bij iemand anders in de auto. Zet een baby alleen in een autozitje op de voorstoel als de airbag is uitgeschakeld.
<bron: Veiligheid.nl en Instituut Kraamzorg> De baby mag in totaal per dag niet langer dan 2 uur zitten Voor de ontwikkeling van de motoriek is het belangrijk dat een baby veel beweegt, daarom wordt er geadviseerd om een baby per dag niet langer dan 2 uur in totaal in een autostoeltje/wipstoel/kinderstoel te zetten.
Een kindje mag in een Maxi-Cosi totdat het koppie boven het randje uitsteekt, hij/zij 13 kilo is of langer dan 83 cm.
Je mag je baby zo lang bij je dragen als je zelf wilt. Wanneer je gebruik maakt van een ergonomische draagzak of een draagdoek zit er geen limiet op tijd. Zolang het voor jullie beide comfortabel is mag je gewoon je baby lekker dichtbij je houden.