Als je op vakantie wilt, dan moet je dit schriftelijk aanvragen bij je werkgever. Je laat weten wanneer en hoe lang je op vakantie wilt. Je werkgever heeft 2 weken de tijd om je aanvraag goed te keuren.
Termijn voor goedkeuring van vakantiedagen
Volgens de Belgische wetgeving moet de werkgever de vakantieaanvraag van de werknemer uiterlijk twee weken voor de gewenste ingangsdatum goedkeuren of afwijzen.
U vraagt het verlof schriftelijk aan bij uw werkgever en minstens 2 weken voordat het verlof ingaat.
Je werkgever mag jouw vakantieaanvraag weigeren als er sprake is van gewichtige redenen. Bijvoorbeeld als je afwezigheid de bedrijfsvoering ernstig verstoort, omdat veel andere collega's in dezelfde periode weg zijn. Hij moet wel uitleggen waarom hij je aanvraag weigert.
Een werkgever kan een verlofaanvraag voor werk alleen afkeuren met een gewichtige reden. Een gewichtige reden voor het afkeuren van verlof kan bijvoorbeeld zijn: (Verwachte) extreme drukte in de periode dat het verlof wordt aangevraagd. Reeds ingediend verlof van collega's in dezelfde periode.
Is deze geldige reden er niet en wordt er niet gereageerd? Dan zijn de vakantiedagen vastgesteld. Alsnog bestaat er wel een mogelijkheid dat de werkgever erop terug komt en alsnog officieel reageert. De werkgever moet binnen twee weken na het ontvangen van de schriftelijke aanvraag van vakantiedagen reageren.
Het recht op vakantie is wettelijk geregeld. De werkgever is verplicht de werknemer ieder jaar in de gelegenheid te stellen de vakantie op te nemen waarop de werknemer ten minste aanspraak heeft (vier weken bij een fulltime dienstverband).
Officieel werkt het zo: je dient een verlofaanvraag in bij je werkgever, schriftelijk of mondeling.Heb je na twee weken geen schriftelijke afwijzing, dan is de vakantie goedgekeurd. Hoe verdeel je de vakantieperiode eerlijk met je collega's? Iedereen wil op hetzelfde moment vrij, maar dat kan niet.
Er bestaat wel een maximum aantal dagen familiaal verlof per jaar. Als je voltijds werkt, mag je niet meer dan 10 dagen per kalenderjaar verlof om dwingende redenen opnemen. Als je deeltijds werkt, is dat maximum beperkt in verhouding tot je arbeidsprestaties.
Je kan vakantiedagen niet eenzijdig annuleren. Zoals vermeld, gebeurt vakantie opnemen altijd in overleg. Dat betekent dat noch de werkgever, noch de werknemer verlof zomaar kunnen annuleren.
geen maximum toegestane termijn voor vakantie, alleen een minimale termijn. Volgens de wet moet de werknemer jaarlijks minimaal 2 weken aangesloten vakantie kunnen genieten.
Werknemers krijgen een wettelijk aantal vakantiedagen per jaar. In uren is dit 4 keer het aantal uren dat u per week werkt. Als u bijvoorbeeld het hele jaar 25 uur per week werkt, heeft u recht op 100 vakantie-uren per jaar. Daarmee kunt u in ieder geval 4 weken vakantie per jaar opnemen.
In de cao of arbeidsovereenkomst kunnen afspraken staan over deze extra vakantiedagen. Gemiddeld heeft een werknemer in Nederland een totaal van 25 vakantiedagen. De vakantiedagen bouw je op naar evenredigheid van het verstreken deel van het jaar.
Heb je dit jaar geen recht op vakantie omdat je het jaar ervoor niet gewerkt hebt? Bijvoorbeeld omdat je pas van school komt of werkloos was? Geen nood: dankzij aanvullende vakantie krijg je toch 4 weken betaalde vakantie.
Als u vakantie-uren wilt opnemen vraagt u dit aan bij uw werkgever. Uw werkgever moet uw aanvraag in principe goedkeuren. Vakantiedagen die u niet heeft opgenomen, vervallen of verjaren na een bepaalde periode.
De ouder met een schoolgaand kind heeft voorrang op personeelsleden zonder schoolgaande kinderen bij het opnemen van vakantie tijdens de schoolvakanties. Dit is de enige wettelijke voorrangsregel voor het plannen van vakanties.
Als iemand in uw omgeving ziek is geworden, kunt u kortdurend zorgverlof opnemen. Langdurend zorgverlof is om iemand in uw omgeving te verzorgen die langere tijd hulpbehoevend of ziek is.
In uw cao, arbeidsovereenkomst of bedrijfsreglement staat wanneer u recht heeft op bijzonder (buitengewoon) verlof. Bijvoorbeeld voor een huwelijk of verhuizing. Bijzonder verlof is niet wettelijk geregeld.
Is een familie- of gezinslid met spoed in het ziekenhuis opgenomen? Als u onverwacht niet naar het werk kunt omdat u voor uw kind, uw partner of een ander gezins- of familielid moet zorgen, kunt u als werknemer verlof om dwingende redenen (ook 'sociaal verlof', 'spoedverlof' of 'familiaal verlof' genoemd) nemen.
U heeft gemiddeld 27 uur per week recht op loon. U heeft recht op 144 × 27/36 = 108 wettelijke vakantie-uren per jaar.
Je neemt zelf ontslag
Ook als je vakantie neemt tijdens je opzeg zal deze toch op de normaal voorziene datum eindigen. Hoelang je vakantie neemt heeft geen belang, zelfs niet als je daardoor geen enkele dag van je opzegtermijn zou presteren.
Dit betekent dat u 28 wettelijke vakantie-uren mee mag nemen naar 2022. Wanneer u voor 1 juli 2022 deze 28 wettelijke vakantie-uren niet heeft opgemaakt, dan vervallen deze dagen. Dus na 1 juli 2022 kunt u geen gebruik meer maken van deze 28 wettelijke vakantie-uren wanneer u deze niet heeft opgenomen voor deze datum.
Als de vakantie onverwacht niet door kan gaan – kan de werknemer de vakantiedagen dan weer intrekken? Het antwoord hierop is nee. In principe heeft een werknemer niet de mogelijkheid om (goedgekeurde) vakantiedagen weer in te trekken. De werkgever hoeft hier dus niet aan mee te werken.
Bij een 40-urige werkweek heb je wettelijk recht op 20 vakantiedagen. Veel werkgevers geven er echter nog minimaal 5 dagen extra bij. Check daarom altijd even je contract. Zo weet je precies hoeveel vakantiedagen je te besteden hebt.
Met 46 vakantiedagen per jaar biedt de sector van onderwijs, vorming en opleiding de meeste verlofmogelijkheden. Zo blijkt uit het meest recente Jobat Salariskompas.