Op het label van voedingssupplementen staat een 'tenminste houdbaar tot' (THT) datum. Na de THT-datum kan de kwaliteit van een voedingssupplement achteruitgaan, maar in de meeste gevallen is het nog veilig om in te nemen. Je hoeft een potje waarvan de THT-datum is verstreken dus niet weg te gooien.
De meeste mensen krijgen genoeg vitamines en mineralen binnen als ze gevarieerd eten volgens de Schijf van Vijf. Extra vitamines of mineralen in de vorm van voedingssupplementen zijn niet nodig. Er zijn ook geen extra gezondheidseffecten te verwachten.
Vitaminen, antioxidanten en mineralen
Vitaminen, antioxidanten en mineralen bezitten een optimale werking tot aan de houdbaarheidsdatum. Daarna vermindert de kwaliteit redelijk snel.
Er is voor de meeste mensen geen goede reden om extra vitamines en mineralen te gebruiken. Het levert geen extra gezondheidsvoordeel op.
Hoge dosis kan schadelijk zijn
Langdurig extra vitamines en mineralen slikken kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Er zijn voedingssupplementen op de markt die hogere doseringen bevatten dan de maximaal aanvaardbare bovengrens van inname.
Bekende bijwerkingen zijn onder meer constipatie, diarree, maagklachten en misselijkheid. Darm gerelateerde bijwerkingen zijn over het algemeen gering en vaak tijdelijk. Ze verdwijnen vaak als je lichaam gewend raakt aan het innemen van de multivitamine.
Vitamine B en C helpen bij vermoeidheid
De vitamines B2, B3, B5, B6, B11 (foliumzuur), B12 en C dragen bij aan extra energie bij vermoeidheid. B-vitamines zijn in de natuur te vinden in onder andere volkoren granen, bonen, linzen, biergist en bananen.
Veel mensen gebruiken multi-vitaminen en mineralen om langer gezond te blijven. Maar het slikken van voedingssupplementen heeft geen effect op sterfte, kanker, hart- en vaatziekten of dementie. Bepaalde vitaminen (vitamine E, bètacaroteen en vitamine A) zijn bij een hoge dosis zelfs schadelijk, stellen de onderzoekers.
Wanneer te veel vitamine D wordt ingenomen (vooral bij langdurig gebruik) kan hypercalciëmie ontstaan. Door deze verhoogde calciumconcentratie in het bloed, kunnen vervolgens in eerste instantie milde klachten, zoals vermoeidheid, hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, braken, diarree of obstipatie ontstaan.
Binnen enkele uren. Op een biologisch level werken vitaminen eigenlijk heel snel, zegt diëtist Carrie Ruxton tegen Netdoctor. Binnen een paar uur heeft je lichaam de stoffen uit een vitaminesupplement opgenomen, en beginnen bijvoorbeeld antioxidanten al te werken.
Speciale adviezen. Voor verschillende groepen geldt het advies om extra vitamines te nemen in de vorm van een dagelijks tablet of druppeltjes.
Vitamine A is een antagonist, oftewel een tegenwerker, van vitamine D. Een hoge dosis vitamine A kan de vitamine K-opname tegengaan. Vitamine B2 is nodig bij de omzetting van de actieve vorm van vitamine B6. Bij een lage inname van B2 en B6, helpt extra vitamine B2 om het B6-gehalte te verhogen.
U heeft al deze vitaminen nodig voor een goede gezondheid. Als u uw weerstand wilt verbeteren, dan is het belangrijk dat u voldoende vitamine A, B6, B11, B12, C, D en E binnen krijgt. De mineralen zink, ijzer, koper en seleen kunnen u ook helpen met het verbeteren van uw weerstand.
Een overschot aan bepaalde vitamines en mineralen kan leiden tot gezondheidsproblemen en ook tot ongewenste bijwerkingen. Het gaat om bijvoorbeeld vitamine C, ijzer, kalium, bètacaroteen, fosfor en mangaan. Zo kun je volgens het Voedingscentrum bij meer dan twee gram vitamine C darmklachten krijgen.
Niet in combinatie met zuivel en calcium
Calcium beperkt namelijk de opname van ijzer. IJzer is een belangrijk mineraal dat in een WLS Multivitamine zit. Bovendien neemt je lichaam niet meer dan 500 milligram calcium per keer op. Calcium zit ook in zuivel.
Nogmaals: tenzij je een tekort hebt aan iets, of iets niet echt binnenkrijgt uit je voeding, is het zomaar slikken van supplementen niet altijd even verstandig. Je kunt namelijk ook een teveel aan vitaminen en mineralen binnenkrijgen. Met name vitamine A, B6 en K kunnen gevaarlijk zijn bij een teveel.
Hoge dosis kan schadelijk zijn
Langdurig extra vitamines en mineralen slikken kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Er zijn voedingssupplementen op de markt die hogere doseringen bevatten dan de maximaal aanvaardbare bovengrens van inname.
Veel mensen hebben een tekort aan bepaalde soorten vitaminen zonder dat ze daar iets van merken. Op den duur kunnen klachten als vermoeidheid, slechte concentratie, slapeloosheid en lusteloosheid optreden. Langdurig vitaminegebrek kan tot heel specifieke ziektes leiden.
De sportsupplementen cafeïne en creatine(monohydraat) kunnen helpen nét nog wat meer uit de sportprestatie te halen. Onder sporters zijn ook supplementen als bietensap, magnesium, beta-alanine of natriumbicarbonaat populair. Over het effect van deze supplementen is in de wetenschap nog geen consensus.
Vitamine B11 (foliumzuur) en vitamine B5 ondersteunen in stress-situaties. Er zijn nog andere vitamines die niet direct een invloed hebben in stresssituaties, maar de vitamines B1, B3, B6, B12 en vitamine C dragen bij aan een heldere geest.
Bij fysieke oorzaken kun je denken aan te weinig slaap, een ongezond voedingspatroon, of misschien een gezondheidsprobleem. Mentale en emotionele problemen als onrust thuis, moeite op werk, veel piekeren of sub-assertiviteit kunnen ook erg veel energie kosten die jou op termijn lusteloos maken.