Soms geeft de arts aan dit medicijn de eerste keer twee tot drie weken achter elkaar te gebruiken en daarna de behandeling telkens enkele dagen te onderbreken. Zodra de jeuk en de roodheid verminderen, kunt u dit medicijn afbouwen. Smeer het dan nog maximaal 1 keer per dag en sla steeds meer dagen over.
4. BIJWERKINGEN Zoals alle geneesmiddelen kan Hydrocortison zalf bijwerkingen veroorzaken. De volgende bijwerkingen kunnen voorkomen: Het meest komen voor: dunner worden van de huid; roodheid, blaarvorming en/of schilfering van de huid rondom de mond; huidstriemen; blauwe plekken (bloeduitstortingen).
Bouw af tot u uitkomt op 0 dagen of enkele dagen hormoonzalf smeren in de week, bijvoorbeeld alleen in het weekend. Dit kunt u zo maanden volhouden. Vaak lukt het niet om naar 0 af te bouwen. U kunt dan dus 1 tot 2 dagen hormoonzalf per week blijven smeren.
Smeer de zalf op de ontstoken plek en ongeveer 2 cm om de de ontstoken plek heen. Meestal gebruikt u de combinatie van miconazol met hydrocortison niet langer dan 5 tot 10 dagen.
Crème tegen schimmel
Terbinafine-crème hoeft u minder vaak en minder lang te smeren dan de andere crèmes. Ze werken even goed. Smeer terbinafine-crème 1 keer per dag, doe dit 1 tot 2 weken lang. Smeer niet langer dan 2 weken.
Hoe stelt je arts de aandoening vast? Meestal wordt de diagnose van een schimmelinfectie gesteld op basis van het uitzicht van de huidletsels. Maar dat is onterecht, omdat een schimmelinfectie van de huid vaak zeer sterk lijkt op een andere huidaandoening, zoals bepaalde vormen van eczeem.
Hormoonhuishouding: verminderde werking van de bijnier. Ogen: verhoogde oogboldruk, uitpuilende ogen. Maagdarmstelsel: risico op een maag- of darmzweer, opgezette buik of misselijkheid. Huid: dunnere huid, tragere genezing van wonden, overgevoeligheid voor het medicijn.
Met behulp van cortisone kan het afweersysteem in de huid worden onderdrukt. Zo is psoriasis bijvoorbeeld een defect in het autoimmuunsysteem waardoor foutieve signalen naar de huid worden gestuurd, bij acne en eczeem is er sprake van hevige ontstekingen. Corticosteroïden gaan de ontstekingsreactie in de huid tegen.
Cortison wordt door het lichaam omgezet in cortisol (ook wel hydrocortison genoemd). Dat is een lichaamseigen hormoon gemaakt in de bijnierschors. Cortison wordt gebruikt wanneer de eigen bijnierschors geen of te weinig cortisol aanmaakt. Cortisol speelt een rol bij de afweer (immuunsysteem), inspanning en stress.
Als je de hormonen langdurig in grote hoeveelheden in het bloed krijgt, heb je ook kans op osteoporose (botontkalking). Deze systemische bijwerkingen van hormoonzalf zijn heel zeldzaam. Een hormoonzalf geeft weinig bijwerkingen.
Bij handeczeem kun je de handen 20 minuten in een pan of teil met water weken en dan insmeren met een vette corticosteroïdzalf. Volg dit protocol maximaal 14 dagen of tot het eczeem is verbeterd. Wanneer de huid is verbeterd kun je stoppen met “weken”. Je moet wel doorgaan met smeren.
Minder lang en minder heet douchen kan ook eczeemklachten doen verminderen, zeker in de winterperiode. Ga in ieder geval niet te veel krabben omdat het eczeem erger kan worden. Gaat het eczeem niet over en maak je je toch zorgen om je huid maak dan een afspraak bij een dermatoloog.
Als u geen koorts en/of ziekteverschijnselen meer heeft, bouwt u de hydrocortison stressdosering af naar uw eigen onderhoudsdosering. Dit doet u in twee tot vier dagen, afhankelijk van de dosering en klachten. Tijdens het afbouwen neemt u de hydrocortison op de gebruikelijke tijden in.
Smeer als volgt als u zowel hormoonzalf als bijsmeerzalf gebruikt: Behandel de eczeemplekken eerst met de voorgeschreven hormoonzalf. Laat deze zalf minimaal een uur intrekken. Smeer vervolgens de hele huid in met de bijsmeerzalf.
Tijdens het afbouwen neemt u de hydrocortison op de gebruikelijke tijden in. Indien de totale stressdosis 60 mg (of meer) per dag was, dan gaat u afbouwen met 20 mg per dag tot dagdosis van 40 mg, daarna 10 mg per dag tot uw onderhoudsdosis.
Over het algemeen wordt er geadviseerd om de crème op de huid aan te brengen. De frequentie van aanbrengen hangt af van de aard en ernst van de huidaandoening. In de acute fase wordt de crème 1 tot 2 maal per dag aangebracht. Als onderhoud kan de crème zo nodig 2-3 per week worden gebruikt.
De huid wordt dunner. De onderliggende weefsels zijn minder goed beschermd. De kans op blauwe plekken en streepvormige littekens (striae) neemt toe, en ook de kans op acne en overmatige haargroei, vooral in het gezicht.
Hoe lang je het middel moet gebruiken is afhankelijk van jouw aandoening. Neem de tabletten tijdens het ontbijt in met water. Heel soms zal je arts het medicijn via een infuus of een injectie toedienen. Stop nooit zomaar met dit middel als je het langer dan 2 weken gebruikt hebt!
Hormoonzalf is een medicinale zalf met hormonen, corticosteroïden. Hormoonzalf wordt bij verschillende huidaandoeningen gebruikt, bijvoorbeeld eczeem. De zalf remt de ontsteking van uw huid en heeft een positief effect op bijverschijnselen zoals jeuk, zwelling en schilfering.
Prednison wordt meestal in de vorm van tabletten van 5 mg gebruikt. Andere namen voor corticosteroïden zijn triamcinolon, hydrocortison en prednisolon. Het gebruik samen met andere geneesmiddelen Over het algemeen kunt u prednison in combinatie met bijna alle geneesmiddelen gebruiken.
De gebruikelijke dosering is 20 tot 40 mg hydrocortison per dag. Dien tweederde van de dosis in de ochtend toe en een derde in de namiddag. Je kunt het medicijn als tablet innemen of toedienen met een injectie in de spieren. Soms wordt hydrocortison voorgeschreven in combinatie met een mineralocorticoïde.
Als het om een huidinfectie gaat, kan dit meestal niet veel kwaad. Maar soms dringt een schimmel het lichaam binnen en dan kan er een levensbedreigende infectie ontstaan.
Bij een huidschimmel duurt de behandeling ongeveer 4 weken. De behandeling met terbinafine en itraconazol wordt meestal goed verdragen.
Ga naar uw huisarts als de klachten steeds terugkomen. De huisarts bekijkt samen met u of er een oorzaak is waardoor u steeds een ontsteking door schimmel krijgt. Misschien slikt u bijvoorbeeld vaak medicijnen tegen bacteriën (antibiotica). Of misschien heeft u diabetes.