De meeste producten blijven ongeveer drie maanden goed in de vriezer, zonder dat de kwaliteit achteruitgaat. Er zijn uitzonderingen: Brood blijft ongeveer 1 maand goed in de vriezer. Rauw rundvlees en magere vis blijven ongeveer 6 maanden goed.
Eten blijft maanden tot wel een jaar goed in de diepvries. Door eten in de diepvries te doen, verleng je de houdbaarheid.
De meeste producten kan je ongeveer 3 maanden in de vriezer bewaren. Er zijn hier een aantal uitzonderingen op. Brood kan je bijvoorbeeld maar 1 maand in de vriezer bewaren. Groente en fruit blijven een stuk langer goed in de vriezer: deze kan je wel tot een jaar laten liggen.
Het ziet er dof uit
Het is heel eenvoudig, als je gekook eten te lang in de vriezer bewaart, verliest het zijn felle kleur en wordt het dof. Dat komt doordat er lucht aan komt of gewoon doordat het te lang in de diepvries heeft gezeten.
Door het product in te vriezen druk je als het ware op de pauze knop en rek je de houdbaarheidsdatum tot het moment dat het weer ontdooid. Indien het product al voorbij de TGT-datum is kan het product mogelijk al bedorven zijn en daarom ook niet veilig om in te vriezen.
Invriezen is een geweldige manier om voedsel te bewaren. Het zal u helpen geld te besparen door vooruit te plannen. En het zal u helpen de hoeveelheid voedsel die u verspilt te verminderen als u het in de vriezer legt voordat het bederft. Als voedsel goed is ingevroren, blijft het veilig om onbeperkt te eten, hoewel de smaak en textuur na een tijdje kunnen afnemen .
De richtlijnen voor opslag in de vriezer gelden alleen voor de kwaliteit : bevroren voedsel dat continu bij -18°C (0°F) of lager wordt bewaard, kan onbeperkt worden bewaard .
Let op: Vriezeropslag is alleen voor kwaliteit. Diepvriesproducten blijven onbeperkt veilig .
De meeste diepvriespizza's zijn na 10 jaar in de vriezer waarschijnlijk nog best veilig te eten.
Brood is 1 maand houdbaar in de vriezer. Dat geldt voor alle soorten brood, zoals volkorenbrood, bruinbrood en witbrood. Als je brood in de vriezer bewaart, heb je elke dag vers brood. Haal alleen de boterhammen uit de vriezer die je gaat opeten.
Volgens het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV) mag je gekookte pasta niet langer dan twee dagen in je koelkast bewaren: "Wie pasta eet die langer dan twee dagen bewaard is, kan erg ziek worden.
2. Dofheid. Voor al het gekookte eten geldt: laat je het te lang in de vriezer, dan zal het z'n felle kleur verliezen en dof worden. Ook dit geeft uitdroging aan, wat ontstaat door niet-luchtdichte verpakkingen of simpelweg het te lang in de vriezer bewaren.
Producten als pizza, friet en ijsjes kan je dus ongeveer 3 maanden bewaren. In de handige tool van het Voedingscentrum kan je terugvinden hoe lang je producten precies kan bewaren in de koelkast en in de vriezer.
Ook in je diepvries kan eten bederven. Daarom is het belangrijk dat je het op de juiste manier invriest, bewaart en nadien ontdooit. "Er bestaan nog veel misverstanden over invriezen", zegt voedingswetenschapper Jennifer Cnops. "Een van de vuistregels is: het invries- en ontdooiproces moet zo snel mogelijk gebeuren."
Bevroren voedsel uit de diepvries blijft probleemloos eetbaar, zolang de stroom maar niet uitvalt. Het wordt echter wel langzaam minder lekker. Invriezen voorkomt dus gevaarlijk bederf.
Of kook je graag voor meerdere dagen? Geen probleem: bewaar de kliekjes gemakkelijk in de vriezer. De ingevroren kliekjes zijn 3 maanden te bewaren, afhankelijk van de maaltijd en de verpakking. Zet een datum op de verpakking als je eten invriest.
Volgens de USDA is het veilig om voedsel dat op de juiste manier is ingevroren (bij -18°C of lager) onbeperkt te eten .
De vuistregel is: je kunt voeding ongeveer drie maanden ingevroren bewaren zonder kwaliteitsverlies.
Hoe en hoe lang kun je je verse kroketten bewaren? In de koelkast kun je de kroketjes een dag of drie bewaren. In de diepvriezer kun je ze drie maanden bewaren.
Dingen die je beter niet kunt invriezen
Een stuk kaas, dit komt de smaak en structuur niet ten goede. Rauwe en gekookte eieren, gebakken eieren kan dan weer wel. Rauwe aardappels, deze bevatten te veel vocht.
Een diepvriezer past het beste in de garage, kelder of in uw bijkeuken. Een diepvriezer kan handig zijn om voedsel langer te bewaren en kan u helpen de kosten van boodschappen en frequente trips naar de supermarkt te verlagen.
ONBEPERKT HOUDBAAR
Zout, azijn, suiker, hard snoepgoed, kauwgom, sterk-alcoholische dranken en wijn.
De hele inhoud van de diepvriezer moet niet in de vuilbak, een storing mag tot 6 uur duren vooraleer het voedsel in uw ijskast gaat bederven en tot 48 uur voor uw diepvriezer.
Ongeacht welke strategie u kiest, vergeet niet de bewaardatum te noteren voordat u het invriest . Gehakt van kalkoen kan, ingevroren, tot wel 3 tot 4 maanden na de aankoopdatum bewaard blijven .