Er gelden geen beperkingen voor de tekens die gebruikt kunnen worden in een wachtwoord. Om veiligheidsredenen raden we u aan om wachtwoorden te maken die bestaan uit hoofdletters en kleine letters, cijfers en symbolen. Een wachtwoord dat uit vele tekens bestaat, kan minder snel door anderen geraden worden.
Voor een wachtwoord dat uit 8 kleine letters bestaat, zijn er 217 miljard combinaties. Daar hoort namelijk de volgende rekensom bij: 26 + 26² + 26³ + 26 ⁴ + 26⁵ + 26⁶ + 26⁷ + 26⁸ = 217 miljard. Voeg je ook hoofdletters en 10 cijfers aan een wachtwoord toe (totaal 62 tekens) kom je op 222 biljoen mogelijkheden.
Een sterk wachtwoord helpt je om: je persoonlijke informatie veilig te houden,je e-mails, bestanden en andere content te beschermen,te voorkomen dat iemand anders toegang krijgt tot je account.
Wat je zeker NIET moet doen: Gebruik geen voorspelbaar wachtwoord. Gebruik geen persoonlijke gegevens, zoals je naam en geboortejaar (bijvoorbeeld 'JouwNaam1985'). Gebruik geen bekende uitdrukkingen, zoals 'Plukdedag'.
Maak een wachtwoord van minimaal 12 karakters. Hoe langer, hoe beter. Gebruik bijvoorbeeld een gezegde, zin uit een liedje of andere zin die je goed kunt onthouden en die lastig te raden of kraken is. Bijvoorbeeld: Liever U2 dan de 6e van Beethoven!
Een goed wachtwoord bestaat uit een combinatie van hoofdletters, kleine letters, cijfers en bijzondere tekens. We raden aan om je wachtwoord minstens tien tekens lang te maken, maar langer is altijd beter.
Wachtwoord is standaardtaal in het hele taalgebied.Paswoord is standaardtaal in België. Password is standaardtaal in Nederland.
Hoe langer hoe beter
Hoe meer tekens, des te veiliger. Acht tekens is aan de korte kant. Het is verstandiger een lengte van minimaal 10 tekens aan te houden.
Voor het wachtwoord voor Mijn ING stellen we de volgende eisen: Het wachtwoord bestaat uit cijfers, letters en speciale tekens. Er wordt minimaal 1 hoofdletter, 1 kleine letter, 1 cijfer en 1 speciaal teken gebruikt. Het wachtwoord is minimaal 10 en maximaal 160 karakters lang.
Wat zijn speciale tekens? Speciale tekens zijn tekens die niet aanwezig zijn op uw toetsenbordindeling. Ze kunnen worden gebruikt door een combinatie van toetsen op het toetsenbord in te drukken of het overzicht met speciale tekens in Windows te gebruiken.
Waarom het hebben van een sterk wachtwoord belangrijk is
Een sterk wachtwoord is de belangrijkste barrière die ervoor zorgt dat de meeste van je online accounts niet worden gehackt. Zonder up-to-date-best practise kan het zijn dat je wachtwoorden gebruikt die cyberfraudeurs gemakkelijk binnen enkele uren kunnen raden.
Waarom is een sterk wachtwoord belangrijk? Zonder een sterk wachtwoord ben je naakt op het internet! Anderen kunnen dan toegang krijgen tot je computer en je online account zoals, deze op Facebook, Skype, Smartschool, Youtube, enzovoort .
Wachtwoordzinnen zijn gemakkelijk te onthouden zinnen die je als wachtwoord kunt gebruiken. Voordeel van een wachtwoordZIN ten opzichte van een wachtWOORD is de lengte waardoor deze moeilijk is te kraken.
Je wachtwoorden worden via versleuteling opgeslagen achter de ingebouwde beveiliging van Google. Als je wachtwoorden wilt bekijken, moet je opnieuw inloggen.
Een account is op internet een combinatie van een gebruikersnaam en wachtwoord waarmee u toegang tot een bepaalde afgeschermde dienst krijgt. U kunt bijvoorbeeld een webmailaccount hebben of een account bij een webwinkel.
Hoe meer tekens je wachtwoord bevat, hoe langer het duurt om deze te kraken. Om een voorbeeld te geven: een wachtwoord van 5 tekens wordt binnen 1 minuut gekraakt. Een wachtwoord van 8 tekens wordt in 3 uur gekraakt en een wachtwoord van 12 tekens in 14.000 jaar.
Wat extra veiligheid betreft, bieden de browsers Safari, Chrome, Firefox en Edge allemaal versleuteling. Ze beschermen jouw opgeslagen wachtwoorden met dezelfde beveiliging die wordt gebruikt om jouw e-mail, cloudopslag en apparaten te beschermen. Geen enkele password manager is echt veilig.
Hoe moet ik een wachtwoord veilig opslaan? Wachtwoorden zijn niet veilig wanneer ze onbeschermd op de computer staan. En natuurlijk ook niet als ze op een briefje naast de computer liggen. Wachtwoorden zelf onthouden is het allerveiligst.
Het meestgebruikte password van Nederlanders en andere mensen in de wereld is namelijk (tromgeroffel) password. Nee, dit is geen schrijffout. 'Password' gebruiken de meeste mensen in ons land echt als wachtwoord. Zoek jij nog een goed alternatief: misschien is Scheveningen iets voor je (hier lees je waarom).
Je kan een wachtzin nog sterker maken door er hoofdletters, cijfers en vreemde tekens aan toe te voegen. Voorzetsels en lidwoorden zoals de, je, het of een probeer je te beperken in een wachtzin. Wat ook belangrijk is om te vermelden: gebruik nooit een bekende uitspraak, maar verzin zelf een wachtzin.