Containers mogen maximaal 4 weken worden geplaatst. Containers mogen maximaal 6,00 meter lang, 2,45 meter breed en 2,60 meter hoog zijn. Containers mogen alleen worden geplaatst voor het eigen gebouw of perceel waar ze gebruikt worden.
De afvalcontainer mag 6 weken zonder tussentijdse wissel blijven staan.
Ook staat in de APV 'dat je de bak er maximaal 10 dagen mag laten staan', laat een woordvoerder van Gemeente Hengelo weten. Is je container dus niet al te groot en heb je je puin binnen die termijn van 10 dagen in de container gegooid, dan hoef je geen vergunning aan te vragen en zijn er geen kosten aan verbonden.
Op eigen terrein mag je altijd zonder vergunning een container plaatsen. Komt de container op gemeentegrond, dan gelden de regels die de gemeente stelt. Wil je een container plaatsen op een parkeervak, de stoep of op de straat? Dan raden wij je altijd aan om na te gaan wat de regels zijn in jouw gemeente.
Volgens de regels uit de gemeentelijke Afvalstoffenverordening moet een container op de dag dat deze wordt geleegd uiterlijk half acht 's ochtends aan de weg staan en voor 19.00 uur weer binnen zijn gehaald. Het is toegestaan om het de avond voor de ophaaldag na 22.00 uur aan de weg te zetten.
Bied de containers maximaal twee-aan-twee aan en zet ze in een rechte lijn. Zorg voor een tussenruimte van 30 centimeter na iedere twee containers. Zorg ervoor dat al het afval in de container past en het deksel goed sluit. Houd 2,5 meter afstand van obstakels, zoals lantaarnpalen of geparkeerde auto's.
Zet de afvalbak met de deksel gesloten op de inzameldag altijd vóór 7.30 uur op de aanbiedplaats. Is de aanbiedplaats voorzien van groene tegels, plaats dan de afvalbak tussen de groene tegels. Zet de afvalbak op de stoep in een lijn langs de stoeprand. Plaats de afvalbak met de wielen en het handvat van de rijbaan af.
Welke afvalstromen zijn toegestaan in een bouwafval container? Metselwerkpuin, betonpuin, kunststoffen, folie, papier & karton, ferro & non-ferro metalen, A- en B-hout, restanten van bouwmateriaal, isolatiemateriaal, tapijt, glas en gips/beton.
Wel moet u een melding maken van een container op gemeentegrond. U mag maximaal 4 bouwcontainer voor maximaal vier weken plaatsen. Bij het plaatsen van meer containers of een langere periode, dient u een vergunning aan te vragen. Let op: u betaalt altijd precariobelasting, ook bij het maken van alleen een melding.
In de meeste gemeenten mag jouw caravan of camper maximaal 3 achtereenvolgende dagen op een openbare plek geparkeerd staan. Deze regeling is opgenomen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van een gemeente. De regeling geldt niet alleen voor caravans en campers, maar ook voor vouwwagens en aanhangers.
De meeste gemeenten hanteren de regel dat een caravan, aanhanger of vouwwagen slechts 3 dagen in een openbaar gebied geparkeerd mag staan. In sommige gemeenten is dit zelfs nog korter. Check dus goed welke regels in jouw gemeente van toepassing zijn.
In de meeste gemeenten mogen een camper of caravan 3 dagen op een parkeerplaats staan. In sommige gevallen mag dat een dag meer of minder.
Wanneer je geen vergunning aanvraagt voor de container en de container wel neerzet op een plaats waar dit niet mag, dan kunnen de onnodige kosten hoog oplopen. Allereerst ben je minstens €100,- kwijt aan de boete zelf en moet de container worden verplaatst.
Mag u uw container plaatsen zonder vergunning? Of heeft u toestemming van uw gemeente nodig om de afvalcontainer te plaatsen? In de meeste gevallen mag u zonder vergunning een container plaatsen als dit op eigen terrein is. Gaat u gebruik maken van de openbare ruimte, vraag dan altijd om toestemming bij uw gemeente.
Voorbeelden van puin zijn bakstenen, metselwerk, grind, natuursteen, keramisch materiaal, klinkers, dakpannen en tegels. Dit kunt u inleveren op de milieustraat. Puin moet bij inlevering schoon zijn. Dit betekent dat het niet vervuild mag zijn met andere materialen of (gevaarlijke) afvalstoffen.
In een puincontainer mag enkel en alleen schoon puin en steen. Wanneer er ander afval bijkomt wordt het automatisch een bouw- en sloopafvalcontainer en krijg je een naheffing. Het afval dat in een bouw- en sloopafvalcontainer mag is wat gevarieerder. Zo mag hier bijvoorbeeld ook hout en grofvuil bij.
Onder meer bakstenen, dakpannen en beton (zowel gewapend als niet-gewapend) vallen onder steenpuin. Gips, plaaster, cellenbeton of keramiek zijn echter niet toegestaan.
In een schoon grond container mag grond, zand, aarde, klei en kort gemaaide graszoden worden ingezameld. Let op: de graszoden mogen in beperkte mate in de schoon grond container.
Een lege puincontainer van 6 m3 weegt al snel meer dan 500 kilo. Grond weegt tussen de 1.600 en 2.000 kilo, afhankelijk van de vochtigheid. Als we een gemiddelde van 1.800 kilo per m3 nemen, dan is het gewicht van de container 6 x 1.800 + 500 = 11.300 kilo.
Gips is een afvalstroom die zoveel mogelijk apart van andere afvalstoffen ingezameld dient te worden, dit omdat het vermengen van gips in bouwafval sloopafval of puin kan leiden tot een afkeur van het materiaal vanwege de sulfaatvervuiling.
Is je afvalcontainer kwijt of vermist? Kijk dan in jouw buurt of je de container kunt terugvinden. Misschien heeft één van de buren de container per ongeluk meegenomen. Mocht je de container niet in de buurt vinden, kijk dan op eerstvolgende inzameldag op de opstelplaats of jouw container er staat.
Wanneer u gaat verhuizen en er is geen inschrijving meer op het adres, dan worden alle containers op het oude adres geblokkeerd. Deze blokkade gaat in op de datum waarop u zich in laat schrijven op het nieuwe adres.
Op de nieuwe containers zit aan de zijkant een sticker met barcode waarop staat voor welke afvalsoort de container bedoeld is en bij welk adres de container hoort.