Door de navelstreng intact te laten kan het bloed wat in de placenta zit inclusief al deze stoffen, terugstromen naar de baby. Deze toestroom van warm, voedend en zuurstofrijk bloed helpt de overgang naar zelfstandig ademen vergemakkelijken.
In de meeste Westerse landen wordt de navelstreng tussen de 10 en 15 seconden na de bevalling afgeklemd. Maar de Amerikaanse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie adviseert haar leden om de navelstreng pas na 30 tot 60 seconden af te klemmen.
De navelstreng wordt afgeklemd omdat er anders een open verbinding is tussen de bloedvaten van je kindje en de buitenwereld. Zo zou je kindje bloed kunnen blijven verliezen.
Na de bevalling wordt meestal gekozen om de navelstreng direct door te knippen, meestal kan dit worden gedaan door de vader of partner. Dit wordt ook wel afnavelen genoemd. Dat doet geen pijn voor je baby, want er lopen geen zenuwen door de navelstreng heen.
Navelstreng melken sneller dan uitkloppen
Bij 67 premature baby's werd er gekozen om de navelstreng te melken en bij 78 premature baby's werd de navelstreng uitgeklopt. De conclusie: het melken duurde gemiddeld 6 seconden, terwijl het uitkloppen gemiddeld 30 tot 60 seconden duurt.
Een lotusgeboorte, ook wel lotusbevalling genoemd: steeds vaker gehoord in het land. Maar wat is het eigenlijk? Het is de baby verbonden laten aan de placenta totdat de navelstreng vanzelf loslaat. Dit heeft bij ons 6 dagen geduurd, maar meestal laat de navelstreng wel wat eerder los – op dag 3,4 zo.
Het eerste uur na de geboorte wordt ook wel het Gouden uur genoemd (net als in de fotografie de korte periode als de zon op en onder gaat). Een bijzondere tijd, omdat er in dit uur iets subtiels gebeurt. Het zijn je baby's eerste ervaringen in de wereld, voor het eerst zonder het warme en omhullende baarmoeder gevoel.
Kuiltje. Aan de binnenkant van de huid gaat 1 bloedvat naar boven, richting lever, en 2 bloedvaten gaan naar beneden, richting blaas. Deze worden niet meer gebruikt en verschrompelen tot een soort strengetjes (medisch woord is ligamentjes). Deze restjes blijven dus altijd in je lichaam zitten.
De navelstreng bevat drie vaten; twee slagaders (arteriae umbilicales) voor de toevoer van zuurstofarm bloed vanaf het hart van de baby naar de placenta en een ader (vena umbilicalis) die zuurstof en voedingsstoffen naar het kind brengt.
Tijdens de geboorte
Tijdens de bevalling kan het wel een probleem zijn als de navelstreng om de nek gedraaid zit, vooral als hij twee keer om de hals zit, zodat hij tijdens het persen als het ware aangetrokken wordt. Hierdoor kan de baby stikken.
De navelstreng laten uitkloppen betekent: meer rode bloedcellen en dus een beter transport van zuurstof in het lichaam. Dat betekent ook een makkelijkere overgang van de baarmoeder naar het 'buitenleven', waar de baby zelfstandig moet ademen.
In het American Journal of Obstetrics & Gynecology schrijven de onderzoekers dat het eten van de placenta geen effect heeft. "Er is geen wetenschappelijk bewijs gevonden dat de voedingsstoffen en hormonen in de placenta na de geboorte nuttig zijn voor de moeder", is te lezen in het verslag.
Een halve lotusbevalling
In plaats van een lotusbevalling kan je er ook voor kiezen om de navelstreng pas door te knippen nadat de placenta geboren is. Bijvoorbeeld na een uur, een paar uur, een dag of wanneer het voor jou goed voelt. Dit heet een halve lotusbevalling.
Het stukje navelstreng dat bij de baby achterblijft, is het navelstompje. Dit stompje is onschuldig: na een aantal dagen droogt het stompje uit en laat het vanzelf los. Je kan er het beste niet teveel aanzitten, maar je mag het wel wassen en het daarna voorzichtig droogdeppen.
Bij een lotusbevallig is dit 3-5 dagen en bij een gewone bevalling 6-7 dagen, maar soms kan dit ook langer duren. De navel ziet er na een lotusbevalling hetzelfde uit als bij een baby waarbij de navelstreng gelijk bij de geboorte is doorgeknipt.
Er zijn meerdere redenen waarom vrouwen kiezen voor een lotusgeboorte. Zo zou het direct afknippen van de navelstreng na een bevalling traumatisch voor de baby kunnen zijn. Ook zou het kind op deze manier langer kunnen profiteren van de belangrijke voedingsstoffen uit de placenta.
Door te bewegen kan het gebeuren dat de navelstreng om de nek van je kindje komt te zitten. Hier heb je het dus over de navelstreng om de nek bij de bevalling, dit noemen we ook wel een omstrengeling. Dit vormt in de meeste gevallen geen probleem, maar toch is het iets waar ouders vaak erg angstig over zijn.
Een velamenteuze navelstreng kan een delicatere oorsprong en een risico voor scheuren en breken hebben. Er kunnen wel of geen consequenties voor de foetale groei en voor het Twin Transfusion Syndroom zijn -- volgens sommige niet erg onderbouwde waarnemingen in sommige medische artikelen.
Wat ook mooi is, is dat je de hartslag vaak nog in de navelstreng kunt voelen kloppen. Ondanks dat je kindje al geboren is zijn jullie toch nog verbonden. Na het laten uitkloppen bindt de verloskundige de navelstreng af zodat jij of je partner deze door kan knippen.
Behalve de rode, geïrriteerde en eventueel schilferige huid is een van de symptomen van een schimmelinfectie in de navel ook een onaangename geur. De geur ontstaat doordat de navel een goede verstopplaats is voor allerlei bacteriën.
Baby's groeien in de baarmoeder. Hier zitten ze met de navelstreng vast aan de placenta. Zo komen voedingsstoffen en zuurstof van hun moeder in hun lichaam. Ze kunnen nog niet zelf ademen want hun longetjes zitten nog vol met vruchtwater.
De alvleesklier, ook wel pancreas genoemd, is een langgerekte trosvormige klier die bovenin de buik ligt, vlak achter de maag. De alvleesklier maakt hormonen aan en geeft deze af aan het bloed.
Je kindje wordt direct na de bevalling goed afgedroogd, hij of zij krijgt eventueel een mutsje op en er worden warme doeken over jullie heen gelegd. Allemaal om afkoeling van je kindje te voorkomen. Je kindje zal de eerste twee uur na de bevalling heel wakker en alert zijn en is aan het bijkomen van alle prikkels.
Meteen valt op dat er weinig onderzoek gedaan is naar de voor- en nadelen van het opzetten van een muts vlak na de geboorte. We weten dat een pasgeboren baby moeite heeft om zijn warmte zelf te reguleren, en dat er inderdaad heel wat warmte via de hoofdhuid verloren kan gaan.