Een loopoor geneest vaak vanzelf. Meestal is het oor binnen 1 week weer droog.Het gaatje in het trommelvlies groeit meestal binnen 2 weken vanzelf weer dicht. Uw kind kan dan weer normaal horen.
Een loopoor is geen ziekte op zich, maar een verschijnsel (symptoom) van oorontsteking. Meestal is een loopoor het gevolg van een middenoorontsteking, maar ook een uitwendige gehoorgangontsteking of ooreczeem kan gepaard gaan met een loopoor.
Als het kind een loopoor krijgt, is het belangrijk om een goede hygiëne in acht te nemen. Regelmatig schoonmaken van de oorschelp met een wattenbolletje (nooit met wattenstokjes in het oor gaan), daarna goed de handen wassen.
Je arts evalueert of antibiotica al dan niet in aanmerking komen om de aandoening te genezen. Met antibiotica stopt het loopoor meestal binnen de 3 dagen. Het effect en nut van oordruppels is niet helemaal duidelijk.
contact. Het is raadzaam contact op te nemen als de oorontsteking niet vanzelf overgaat, of verergert ondanks de behandeling. Bij een afstaand oor, roodheid, bewustzijnsverlies of heftige hoofdpijn moet u ook direct door een KNO-arts onderzocht worden.
Ga in de eerste dagen na het ontstaan van de wond naar uw huisarts: als er een of meer tekenen van infectie ontstaan: er komt troebel geelwit vocht (pus) uit de wond. de wondranden worden roder, dikker of warmer of doen meer pijn.
De ontsteking zelf veroorzaakt geen onherstelbare schade aan het oor. Maar een verwaarloosde oorontsteking is gevaarlijk. U moet het goed in de gaten houden, vooral bij kleine kinderen.
Wanneer er sprake is van een loopoor is het trommelvlies zeker geperforeerd en wordt in ieder geval het zwemmen met het hoofd onder water afgeraden. Dit geldt ook als er sprake is trommelvliesperforatie waarbij er geen slijm of viezigheid uit het oor komt (dit wordt een 'droge' trommelvliesperforatie genoemd).
Het loopoor verdwijnt meestal spontaan binnen ongeveer een week. Als u een loopoor heeft kunt u beter niet met het hoofd onder water komen (zwemmen). Wees ook voorzichtig met haren wassen; probeer ook hier het oor droog te houden. 'Loopt' het oor nog steeds na ongeveer 5 – 7 dagen?
Een loopoor is meestal het gevolg van een middenoorontsteking. Er hoopt zich dan vocht op in je oor, als gevolg van een ontsteking. Door een drukverhoging in het middenoor kan een gaatje in het trommelvlies ontstaan. Dit veroorzaakt een loopoor, die vaak voorafgegaan wordt door heftige oorpijn.
Als behandeling zijn antibiotica oordruppels zeer effectief. Als het oor droog en schoon is, mag u de dag erna met het druppelen stoppen. Bij koorts of ziek zijn, kunnen antibiotica worden voorgeschreven. Neem bij aanhoudend vocht uit het oor contact op met de KNO-arts.
Als u uw oor 3 dagen heeft gedruppeld, dan kan uw oor worden uitgespoten. U krijgt een bakje. Dat houdt u onder uw oor. De assistente spuit lauw water in uw oor, soms is dit een paar keer nodig.
Bij een breuk ter hoogte van de middelste hersengroeve (rotsbeenderen) kan het gehoororgaan beschadigd raken, met gehoorverlies en duizeligheid tot gevolg. Ook de gehoorgang kan beschadigd raken, waardoor er hersenvocht uit het oor kan lekken.
Bij een ontsteking wordt vocht aangemaakt in het middenoor. Dat vocht kan een paar weken aanwezig blijven na een ontsteking, maar verdwijnt uiteindelijk meestal spontaan. Als er na 2-3 maanden nog steeds vocht in het middenoor zit, spreken we van een 'lijmoor'.
Een acute middenoorontsteking gaat meestal vanzelf over binnen de 2 à 3 dagen. Tenzij men tot een risicogroep behoort met verminderde weerstand, kan men afwachten en de pijn verlichten met pijnstillers zoals paracetamol of ibuprofen.
Het medicijn werkt goed, na 2 dagen gelijk minder pijn.
Het komt vooral bij kinderen voor. Soms bij volwassenen. Meestal gaat een slijmoor binnen 3 tot 6 maanden vanzelf over. Er zijn geen medicijnen waardoor het (sneller) overgaat.
Vooral rond de leeftijd van 1 jaar. Omdat het zo vaak voorkomt kan het gezien worden als een normale lichaamsreactie bij kinderen. Het gaat dan ook bijna altijd vanzelf over.
De antibiotica framycetine en gramicidine bestrijden veel bacteriën. Binnen en paar dagen is het oor weer droog en schoon en niet meer pijnlijk.
Een middenoorontsteking geneest meestal spontaan binnen een aantal dagen. Een pijnstiller op basis van paracetamol zal de pijn en koorts verlichten. Indien dit onvoldoende effectief is, kan je overschakelen op ibuprofen, tenzij je kind lijdt aan astma, nierproblemen of er een risico op uitdroging is.
Chinolon-antibiotica bestrijden veel soorten bacteriën. Soms schrijft de arts bij een langdurige middenoorontsteking met een loopoor een chinolon-antibioticum voor. Dat kan via de mond (bijvoorbeeld ciprofloxacine) of via oordruppels (bijvoorbeeld ofloxacine).
Bij oorpijn of een verstopt oor door oorsmeer wordt vaak het advies gegeven dit te behandelen met een scheutje (olijf)olie. Het kan inderdaad helpen, zegt huisarts Barnhoorn tegenover Trouw. Of olijfolie het beste werkt of dat ook andere oliesoorten gebruikt kunnen worden hem ook gevraagd.
Er zijn vijf tekenen, of symptomen, die wijzen op een acute infectie: roodheid, warmte, zwelling, pijn en verminderd functioneren, zoals moeite hebben met het normaal bewegen van het gekwetste lichaamsdeel.
Sterke punten: omega 3-vetzuren zijn aangeraden voor ontstekingen, die te wijten zijn aan hartproblemen, depressie en obesitas. Toepassing: lijnzaad, noten, koolzaad, avocado en sommige vette vissen, zoals ansjovis, haring en sardines, bevatten omega-3-vetzuren.
Omdat warmte de bloedsomloop verbetert en de temperatuur van de huid verhoogd, is het afgeraden om warmte te gebruiken bij acute blessures of letsels die tekenen van ontsteking vertonen (warm, rood en zwelling), dit kan eventuele ontstekingen alleen maar verergeren.