Odysseus begon na de inname van Troje aan zijn terugreis naar zijn eiland Ithaka, waar zijn vrouw Penelope en zijn zoon Telemachos op hem wachtten. Hij kwam het eerste op het eiland van de Kikonen aan.
De echte Helena wordt door Hermes uit Sparta ontvoerd en naar Egypte gebracht. De Trojaanse Oorlog (gevoerd omwille van een schim) zou daarmee volstrekt zinloos zijn geweest.
Helena (Helene) is in de Griekse mythologie een beeldschone vrouw. Haar vader is de oppergod Zeus en ze groeit op aan het hof van haar stiefvader Tyndareus, de koning van Sparta. Ze wordt gezien als de mooiste vrouw uit de oudheid. Haar schaking door Paris vormde de aanleiding voor de Trojaanse oorlog.
De tovenares Circe is de dochter van de Zonnegod Helios en van Perseis, één van de Oceaniden. Ze leeft op het eiland Aeaea. Haar huis, opgetrokken uit water, staat op een open plek in een dichtbegroeid woud. Om het huis heen lopen allemaal leeuwen, wolven en andere dieren, slachtoffers van Circe haar toverkracht.
- Het eiland van Kalypso, een nimf die Odysseus zeven jaar bij zich op het eiland houdt.
Calypso is de godin van de zee die verliefd werd op Odysseus en hem zeven jaar op haar eiland vastkwam. Ze wordt typisch afgebeeld met een dolfijn of een krab. Dochter van de Titan Atlas, Calypso was een godin van beroemde schoonheid.
De sirenen (Oudgrieks: Σειρῆνες, Seirēnes) zijn halfgodinnen uit de Griekse mythologie met het lichaam van een vogel en het hoofd van een vrouw. Sirenen verleidden hun toehoorders met gezang of erotische geluiden die door mannen niet weerstaan konden worden.
Circe is de dochter van Titaan Helios en nimf Perse. Wanneer de goden erachter komen dat de kinderen van Helios en Perse heksen zijn, en wat Circe met haar krachten heeft gedaan, wordt Circe verbannen naar een eiland.
De tovenares Circe - Een Griekse mythe over Odysseus en een tovenares. Lang en ver had Odysseus in zijn omzwervingen over de zee gezeild toen hij met zijn bemanning bij een eiland met de naam Aia belandde. Daar woonde de machtige tovenares Circe, de dochter van de zonnegod Helios.
De eerst bekende opgetekende Griekse verhalen over het ontstaan van hemel en aarde komen voor in de 8e eeuw v. Chr. en zijn geschreven door Hesiodos. De Griekse mythen en sagen zijn verzameld en doorgegeven door Homerus, die leefde in de 8e of 9e eeuw v.
In de Griekse mythologie is Aphrodite de godin van de liefde en de vruchtbaarheid. De Romeinen noemden haar Venus. In de beeldende kunst wordt ze vaak vergezeld door haar hulpje Eros, wiens liefdespijlen onweerstaanbaar zijn. Aphrodite was de dochter van oppergod Zeus en Dione.
Helena, die getrouwd was met Menelaos, de koning van Sparta, werd als de mooiste vrouw ter wereld beschouwd. De Trojaanse koningszoon Paris schaakte haar, waarmee hij de regels van de gastvriendschap ove...
Ilias . Ménélas (in het oud-Grieks Μενέλαος / Menélaos : "die de mensen steunt") is een personage uit de Griekse mythologie , koning van Sparta , zoon van Atreus en Erope . Echtgenoot van Helena en broer van Agamemnon , hij is een van de Achaeïsche helden van de Trojaanse oorlog .
Het archeologische complex van Troje heeft 4000 jaar aan geschiedenis. Schliemann begon zijn opgraving in 1870, dit kan worden gezien als het begin van de moderne archeologie. Onderzoek heeft uitgewezen dat in het gebied al 8000 jaar geleden mensen aanwezig waren. Troye was vanaf 2500 v.
Het paard van Troje
Wel zijn er latere bronnen die schrijven over het verhaal van de soldaten die in een houten paard de stadmuren van Troje weten binnen te komen om in de nacht er weer uit te glippen en de poorten open te zetten voor de Grieken. Vaststellen dat dit verhaal waargebeurd is kan men dus niet.
Als Odysseus samen met zijn mannen vertrekt geeft Aeolos hem een zak met alle tegenwinden mee, zolang deze zak dicht blijft zitten heb je geen last van tegenwind. Op de tiende dag, net voordat ze Ithaki bereiken, opent een van de mannen de zak met tegenwinden waardoor het schip verder weg geblazen wordt dan ooit.
Homerus schreef de Odyssee waarschijnlijk rond 800 voor Christus. Het verhaal beschrijft de avonturen die de Griekse held Odysseus meemaakt tijdens zijn tocht naar huis na afloop van de Trojaanse Oorlog. De Odyssee wordt geïnterpreteerd als zoektocht naar de zin van het leven.
In de twintig jaren dat Odysseus van huis is, komen er steeds meer vreemde mannen op Ithaka, die willen trouwen met Penelope. Penelope houdt echter nog altijd van Odysseus en wil niet hertrouwen. Ze verzekeren haar dat Odysseus gestorven is, en ze zeggen haar dat ze op deze manier niet verder kan leven.
Circe of Kirke (Grieks: Κίρκη, Kírkē), dochter van de zonnegod, is in de Griekse mythologie een tovenares die leefde op het eiland Aeaea, dat volgens de Grieks-Romeinse traditie gelegen was in de buurt van Italië. Haar verblijfplaats zou de berg Circeo zijn.
Charybdis (Oudgrieks Χάρυβδις, "Zij die naar beneden zuigt") is een figuur uit de Griekse mythologie. Een zeemonster, de dochter van Poseidon en Gaia. Volgens de mythe zoog Charybdis driemaal per dag een enorme hoeveelheid water op en spuwde die vervolgens uit, waardoor er een draaikolk ontstond.
Sirene = [halfgodin] - De sirenen (Grieks: Σειρήν Seirēn) zijn halfgodinnen uit de Griekse mythologie, met het lichaam van een vogel en het hoofd van een vrouw. sirenen verleidden hun toehoorders met gezang.
Als toestelnaam ontleend aan Frans sirène, ouder syrène 'toestel dat een signaal van variable hoogte produceert' [1819; TLF], eerder al syrene 'mythologisch wezen' [1377; TLF], ouder sereine 'id.
Als de sirene gaat, is de radiozender van de regionale publieke omroep de officiële rampenzender. Op deze zender meldt de overheid wat er aan de hand is en welk gevaar er is. U krijgt hier instructies en adviezen.