Belangrijk om te weten is dat zuigercompres soren niet langer dan 60 procent van een uur continu mag draaien, om oververhitting tegen te gaan. Het komt erop neer dat de compressor ongeveer 24 minuten per uur stil moet staan om af te koelen. Een schroef compressor mag wel continu draaien.
Blazen met perslucht kan resulteren in verhoogde geluidsniveaus die schadelijk kunnen zijn voor zowel de gebruiker als de personen om hem hen. Uiteindelijk kan dit resulteren in gehoorschade en tinnitus.
Waar je op moet letten bij de aanschaf van een compressor is de grootte van de tank, het vermogen, de luchtdruk en de hoeveelheid lucht (liter per minuut) die uitgeblazen wordt. Vooral de laatste twee, de luchtdruk en de hoeveelheid lucht verschilt sterk per compressor.
Allebei hebben ze hun voor- en nadelen. Olievrije compressoren blazen schonere lucht uit en vergen minder onderhoud, maar ze maken meer lawaai. Bij oliegemeerde compressoren bevat de uitgeblazen lucht minuscule oliedruppeltjes, die bijvoorbeeld met sommige verfsoorten kunnen reageren.
Los van de grootte van de ketel is het belangrijk dat de compressor het verbruik van lucht aan kan. Een grotere ketel zorgt voor een stabielere druk en als je een keer over de capaciteit van de machine gaat dan heb je een buffer.
Beste compressor voor intensief gebruik – Airpress HL 425-100V. Voor ons is de Airpress HL 425-100V de compressor met de beste prijs-kwaliteitsverhouding. Je kunt het toestel voor een grote waaier aan doeleinden gebruiken. De Airpress HL 425-100V heeft heel wat voordelen.
Een compressor verbruikt veel energie: als vuistregel verbruikt een compressor in vollast 0,1kWh/m3. Daarnaast draait een compressor vaak een flink deel van z'n tijd in nullast.
Beste Compressor: Onze keuze
De Airpress HL310/25 is een compacte oliegesmeerde compressor die goed is voor zware klussen. Met een max. druk van 8 bar kun je vele soorten klussen zoals nagels schieten voltooien. De ketelinhoud van 24 liter is erg ruim en biedt genoeg voor een lange constante druk.
Hoe krachtiger, hoe meer luchtgereedschappen de compressor aankan. Bij luchtgereedschap wordt altijd het maximaal aantal bar weergeven. Dus heb je een luchtgereedschap met een maximale druk van 8 bar, kies dan voor een compressor die minimaal 8 bar kan produceren. Ook de tankinhoud is belangrijk.
In deze tank past dus onder normale atmosferische druk (=1 bar) 100 liter lucht. Om een druk van 8 bar te verkrijgen zal je er dus in theorie 700 liter extra lucht moeten inpompen.
De stille, 36 liter luchtcompressor van Campbell Hausfeld is ontworpen als een van de stilste luchtcompressoren in de industrie. Met slechts 68 dBA biedt deze compressor een stille werkomgeving.
Daarnaast is het belangrijk om te weten dat dit een relatief dure mini compressor is. De hierboven genoemde variant kost bij onze partner Coolblue namelijk € 119,99, terwijl deze mini compressor €169,99 kost. Deze mini compressor is niet geschikt voor zware werkzaamheden.
Bevriezing. Als de temperaturen zeer laag zijn kunnen persluchtleidingen, condensaftappen en filters bevriezen. Zelfs de nakoeler van uw compressor kan bevriezen en defect raken, omdat de vrieskou via de koelluchtopening rechtstreeks in de koeler komt.
Voor een zuigercompressor raden wij aan om elke 1000 draaiuren de olie te verversen. Bij schroefcompressoren is ons advies is om elke 2000 draaiuren. Mocht u deze draaiuren niet halen ververs dan minimaal 1 keer per jaar de olie in uw compressor.
Stille compressoren
Een stille compressor, ook wel low noise compressor genoemd, is een compressor die relatief minder geluid maakt. Compressoren staan er om bekend dat ze veel geluid produceren. Wanneer een compressor minder dan 80 decibel produceert, dan noemen we dit een stille compressor.
Wil je af en toe een autoband oppompen maar ook een fietsband of een luchtmatras dan is de Powerplus POWX 1705 waarschijnlijk de beste draagbare compressor voor jou. Voor zwaarder werk zoals het regelmatig oppompen van autobanden, zandstralen van hout of verven is de Airpress HL 425/50 waarschijnlijk een betere koop.
6 bar is ruim voldoende. En het debiet is ook niet echt belangrijk omdat je maar weinig lucht per nagel nodig hebt.
De werking van de compressor is om lucht van buiten om te zetten in samengeperste perslucht. De zuiger van de compressor pompt lucht uit de omgeving in het drukvat. Hierdoor ontstaat perslucht met de gewenste druk, waardoor jij jouw werkzaamheden kan uitvoeren.
Er zijn veel mogelijkheden om je band op te pompen. Je hebt natuurlijk de oude vertrouwde fietspomp, maar de Xiaomi Compressor werkt super, snel en is redelijk betaalbaar. Je hebt de Co2 pomp, de elektrische pomp, de handpomp en natuurlijk kun je sommige compressors ook gebruiken voor het oppompen van je fietsband.
Compressoren, ventilatoren en pompen
Compressoren verhogen de druk in gassen terwijl pompen dit doen in vloeistoffen. Het grote belang van dit onderscheid zit in de samendrukbaarheid van gassen.
De totale hoeveelheid energie die aan de compressor wordt toegevoerd in de vorm van elektriciteit wordt tijdens de compressie bijna volledig (85 - 95%) omgezet in warmte. Het rendement van een compressor is daardoor slechts 5-15%.
Kostprijs van perslucht per m³
1 m³ perslucht kost ongeveer 2,5 eurocent (als de elektriciteit +/- 0,20 euro per kWh kost). De jaarlijkse kosten voor perslucht lopen daardoor gauw op. Een voorbeeld: U produceert 100 m³ perslucht per uur met een compressor van 11 kW.