De inbakerslaapzakjes van Puckababy® gaan tot 6 maanden. Tot welke leeftijd je het beste kunt inbakeren en wanneer je het beste met inbakeren kunt stoppen, verschilt per baby. Je kleintje zal dit vanzelf bij je aangeven. Rond 5,5 maand zullen de eerste tekenen zichtbaar zijn.
Inbakeren kan in de leeftijd tussen 1 week en 6 maanden. Vanaf de vierde maand mag niet meer worden begonnen, omdat het inbakeren voor de 6e maand moet zijn afgebouwd in verband met de toenemende kans op draaien naar de buik.
Met de Puckababy Piep vormt zich een veilig coconnetje om uw baby heen. Het biedt enige beperking maar laat ook nog ruimte voor een gezonde ontwikkeling. Het is niet warm en eenvoudig in gebruik. De meeste baby's houden van een overzichtelijk leventje.
Je kunt beginnen met één armpje uit de Mini te halen tijdens het slaapje overdag. Daarna 's avonds, voordat je zelf naar bed gaat, hetzelfde herhalen (ook weer wanneer je kindje slaapt). Lukt dit na een aantal slaapjes goed, dan kun je het met allebei de armpjes proberen!
De Puckababy® is een vertaling van het traditionele strakke inbakeren met doeken naar een mildere variant. Baby's slapen beter, drinken beter en vinden meer rust. Het grote verschil tussen strak inbakeren en de Puckababy® is de bewegingsruimte van de baby. De Puckababy® zit als een lief coconnetje om de baby heen.
Gemiddeld stop je met inbakeren rond de 4 tot 6 maanden, als een baby signalen geeft van omrollen. Dit kan eerder of later zijn, afhankelijk van wanneer je baby begint met rollen. Zodra je baby start met (pogingen tot) omrollen, wil je dat de handen en armen vrij zijn.
De eerste maanden is het een goed idee om de wieg van je pasgeboren baby in je eigen kamer te zetten. Hierdoor kun je een oogje in het zeil houden en bovendien maakt het de nachtvoeding makkelijker. Veel moeders zetten het wiegje zo dichtbij mogelijk bij het eigen bed, zodat de baby binnen handbereik is.
Inbakeren afbouwen
Wanneer je kindje 6 maanden oud is, bouw je het inbakeren af. Baby's beginnen na 6 maanden op hun buik te kunnen slapen en het is niet veilig wanneer ze ingebakerd op de buik liggen. Ze kunnen ingebakerd hun handjes niet gebruiken om terug op hun rug te rollen.
Voor bijna elke ouder zijn de slaapzakken van Puckababy een geweldige oplossing voor baby's die huilen, onrustig zijn en/of slecht slapen. Je kindje ervaart namelijk geborgenheid in de slaapzak en hij kan zichzelf niet meer wakker maken met hevig bewegende armpjes, zonder dat de slaapzak strak zit.
Zij moeten jouw kindje zonder problemen op diezelfde vertrouwde manier kunnen laten slapen. Binnenin de Puckababy Piep zit een buikband en in de Mini een hesje. Deze zijn voor extra veiligheid; het houdt je kindje goed op de plaats en voorkomt dat het in het slaapzakje kan zakken.
Tips om veilig in te bakeren
De stof die je voor het inbakeren gebruikt mag niet te dik zijn. De stof mag niet te los of te strak zitten: een baby moet zijn benen in opgetrokken stand kunnen spreiden (de kikkerstand). Zorg ervoor dat je baby zijn benen nog kan bewegen.
Er zijn een aantal situaties waarin inbakeren onveilig kan zijn voor je baby, zoals luchtweginfecties, aanleg voor heupdysplasie en bij koorts, onder andere. Begin daarom nooit zelf aan inbakeren, overleg altijd eerst met je Ouder en Kind Centrum en leer daar ook de juiste inbakermanier.
Steeds losser inbakeren, is geen veilige manier van afbouwen
Zeker niet bij baby's die gewend waren om strak ingepakt te slapen. Vanaf 3 maanden worden baby's steeds sterker en behendiger. Door je baby in de afbouw-fase meer ruimte te geven, kan hij meer kracht zetten en wordt de kans op omrollen groter.
Er zijn twee manieren waarop je baby kan omrollen. Van rug naar buik en van buik naar rug. Vaak beginnen ze met het rollen, van de rug naar de zij. Gemiddeld rollen de meeste baby's volledig om tussen 5,5 maand en 9 maanden.
De gemiddelde leeftijd waarop ouders starten om hun baby in te bakeren, is zes weken. Als het inbakeren helpt bij het slapen, duurt het meestal 2 tot 3 maanden voordat je je baby goed hebt leren kennen. In die periode is een ritme 'ingebakken' geraakt en heb je als gezin een (nieuw) gezinsritme gevonden.
4 seizoenen slaapzakken
Laat je kindje in de lente de buitenzak gebruiken, en haal in de zomer de mouwtjes van de slaapzak af. Wanneer het heftst wordt, slaapt je kindje lekker warm in de zachte binnenvoering. In de koude wintermaanden doe je om de binnenvoering van de slaapzak, de buitenvoering eroverheen.
Rits de binnenzak los en keer hem binnenstebuiten, zodat de teddy stof aan de buitenkant zit. In de lente gebruik je enkel de katoenen buitenzak. De binnenslaapzak uit teddy rits je los en haal je eruit. Rits de mouwen van de katoenen buitenzak eraf, dan heb je een heerlijk luchtig slaapzakje voor de zomer.
De beste inbakerslaapzak
De Puckababy® Piep inbakerslaapzak is by far de meest favoriete inbakerslaapzak die er is. Het is de oplossing wanneer je een onrustige baby hebt die veel huilt, moeilijk in slaap valt of wanneer je kindje alweer snel wakker wordt.
We spreken van wiegendood of het 'Sudden Infant Death Syndrome (SIDS)' als je kind onder de leeftijd van één jaar plots onverwacht komt te overlijden, zonder dat je kind duidelijk ziek was of er bij hem/haar een afwijking werd vastgesteld die het overlijden zou kunnen verklaren.
De gemiddelde leeftijd om te beginnen met inbakeren is rond de 6 weken. Als je baby onrustig slaapt kun je overwegen in te bakeren. Inbakeren is nooit de complete oplossing voor onrustig slapen en kan je alleen een helpende hand bieden. Begin niet meer met inbakeren nadat je baby vier maanden oud is.
Swaddle betekent inbakeren. Met inbakeren maak je de fijne, warme omgeving uit de baarmoeder na, wat een kalmerend effect heeft op je baby. Het vermindert onrust, en verbetert slaap. Baby's die zijn ingebakerd reageren goed op de volgende vier S'en doordat ze niet met hun armpjes kunnen zwaaien.
Je kan je baby 's nachts een pyjama aantrekken. Ook kan je hem in zijn gewone kleding laten slapen die je hem die dag hebt aangetrokken, aangepast op de temperatuur buiten. Daarnaast gebruik je een goed passende babyslaapzak of een laken en dekentje (goed instoppen!).
Laat je baby in eigen bedje slapen:
Vooral overdag hebben ouders dan de neiging maar wat toegeeflijk te zijn en het kindje in de box of op schoot te laten slapen. Het gevaar daarvan is dat de baby helemaal niet meer in zijn eigen bedje wil slapen en bovendien ook overprikkeld raakt.