Na het sprayen de ruimte(n) halfuur gesloten houden. Daarna goed ventileren gedurende minimaal een halfuur. Het is belangrijk dat kruipende kinderen (0 – 4 jaar) geen contact kunnen hebben met de behandelde oppervlakken.
Houd na gebruik de deuren een half uur gesloten. Hierna kunt minimaal een uur de kamer ventileren. De werkzame bestanddelen blijven na de behandeling 4 tot 6 weken actief. Gedurende deze periode wordt aangeraden zo min mogelijk andere schoonmaak- of verdelgingsmiddelen op de behandelde oppervlakten te gebruiken.
Naast fipronil is ook permethrin is zeer giftige stof die vaak wordt teruggevonden, hoewel het vooral insecten zijn die daar last van hebben. Fipronil valt onder insecticiden en kan irriterend zijn voor de slijmvliezen, de huid en de ogen als je hiermee in contact komt.
Het doodt aanwezige vlooien op het dier en heeft een nawerking van 1 à 2 weken.
Een ander effectief middel is vlooienspray. Dit middel doodt de vlooien niet direct, maar wel binnen 24 tot 48 uur. Daarnaast heeft dit middel voor drie maanden een beschermende werking tegen nieuwe vlooien. Daarom is dit middel zowel geschikt voor het bestrijden als het voorkomen van vlooien.
Na behandeling kan het tot 2 weken duren voor alle vlooien op het dier en in de omgeving gedood zijn.
Vlooien bestrijden met azijn en je huis wassen
Was matten, kleden en kussenhoezen of ander stof regelmatig op 60 graden in de wasmachine. Voeg eventueel een scheut azijn toe, schoonmaken met azijn is niet alleen goed voor de machine maar werkt ook tegen de insecten. Hierdoor dood je de eitjes en larven.
Een gemakkelijke manier om te zien waar de vlooien zitten, is door te zoeken naar vlooienpoepjes. Deze zwarte of donkerrode korreltjes vind je op de plekken waar de vlooien zich verzamelen. Hoe mee vlooienpoep je vindt, hoe meer vlooien je in huis hebt.
Het huis moet je behandelen met een anti vlooienspray, zoals deze van HG. Het beste is om dit te doen na grondig stofzuigen. Niet alleen omdat de meeste vlooien dan weg zijn, maar door de trillingen komen de vlooien ook uit hun cocon.
Behandel alle katten elke 4 weken gedurende het hele jaar. Indien je in je omgeving veel vlooien ziet, is het aan te raden om je hond en kat elke 4 weken te behandelen. Als je ook specifiek tegen teken behandelt, dan kun je het beste elke 4 weken behandelen gedurende het hele jaar.
Vlooien zijn één van de bekendste soorten die je in huis kan hebben en al helemaal wanneer je huisdieren hebt. Vlooien zitten vaak verstopt in kieren en naden. De woonkamer en slaapkamer zijn de meest gekozen plekken van de vlooien, omdat hier veel schuilplaatsen zijn, zoals op de bank of in het tapijt.
De spray spuit je rechtstreeks op probleemgebieden zoals scheuren, kieren, tapijten, manden en andere aangedaan plaatsen in huis.
Deze vroege levensfasen (zoals ei, larve en pop) kunnen vele maanden, mogelijk zelfs jarenlang overleven, gezien de juiste omstandigheden. Onder normale huishoudelijke omstandigheden zal de levenscyclus van de vlo na ongeveer twee weken aflopen (afhankelijk van temperatuur en vochtigheid).
Het is verstandig om na de toediening van de pipetten de hond en kat een aantal uren niet te aaien. Er bestaan ook pipetten welke werken tegen vlooien, wormen en mijten, zoals Stronghold. De Advantix pipet werkt tegen vlooien en teken.
Vlooienspray zorgt ervoor dat er zich een dun beschermlaagje vormt op je huisdier, waardoor eitjes zich minder makkelijk in de vacht nestelen. Spray de vlooienspray op alle mogelijke schuilplaatsen van vlooien, zodat je de kans verkleint dat vlooien daar gaan zitten.
Zout strooien tegen vlooien
Overal waar je huisdier is geweest en wat je niet kunt dweilen (vloerbedekking, kleden, meubels, etc.), strooi je zout. Laat het vervolgens een paar uur met rust, zodat het goed intrekt.
Zoals de meeste insecten, hebben vlooien een hekel aan de geur en smaak van azijn, dus zullen ze hun best doen om het te vermijden. Azijn is dan ook een goed middel om tegen volwassen vlooien te gebruiken. Azijn is veilig in gebruik en milieuvriendelijk.
Je ziet een rood bobbeltje met een wit of soms rood puntje erin. De beten zitten vaak op voeten, onderbenen, liezen en/of in oksels. Vlooien kunnen ook 'proef-bijten'. Ze happen dan een paar keer toe om te testen of je bloed wel geschikt is.
Vlooien kunnen wel 350 keer hun eigen lichaamslengte springen! Een vlo behoort tot de categorie gevleugelde insecten. De vlooien zijn echter hun vleugels in de loop van hun evolutie verloren. Een vlo heeft een ontzettend sterke lichaamsbouw met hele krachtige poten.
Heet wassen
Vlooieneitjes en vlooien zijn niet bestand tegen hoge temperaturen. Daarom is het raadzaam om dekens, knuffels, manden en alle andere voorwerpen waar je huisdier graag op ligt in de wasmachine te wassen op minimaal 60 graden, maar het liefst op 90 graden.
De eitjes vallen op die plekken waar het huisdier komt, dus de vloer, de mand, de bank, het bed en alle andere plekken. Afhankelijk van de omgevingstemperatuur duurt de cyclus die hierna komt enkele weken tot maanden. Daarom zie je in de winter minder vlooien.
Reacties. Vlooien zijn te vinden op plekken waar zoogdieren komen. De vlo heeft bloed nodig om te overleven, hier zonder leeft een vlo maar enkele dagen. dus vlooien gaan dood zonder huisdier want dan hebben ze geen bloed.
Honden en katten die zich veelvuldig krabben, hebben meestal last van vlooien. De hardnekkige plaagbeestjes kunnen behalve jeuk ook infecties overbrengen, zoals de kattenkrabziekte of lintwormen. Op mensen kunnen vlooien niet overleven, maar dat proberen ze wel: vandaar dat jij soms ook gebeten wordt.