Er is geen officiële houdbaarheidsdatum voor geopende flessen whisky, maar doorgaans zal een halfvolle fles minimaal 1-3 jaar op kwaliteit blijven. Afhankelijk van de whisky en hoe je deze bewaart. Hij is daarna ook nog te drinken, maar de kwaliteit zal zeker minder zijn.
Is het mogelijk om de resterende whisky over te schenken in een kleinere fles of karaf, dan is dit absoluut aan te raden. De smaak van de whisky wordt namelijk aangetast door de zuurstof. Een fles open whisky kan nog tussen 1,5 jaar en 3 jaar gedronken worden.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De drank smaakt minder sterk, is bitter of zuur. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
- Een ongeopende fles kun je onbeperkt bewaren. - Een geopende fles kun je het beste binnen één of twee jaar opdrinken. Whisky in de ongeopende fles kan het beste in een donkere ruimte worden bewaard. Licht van buitenaf kan door de fles bij de whisky komen en beïnvloedt de alcohol.
De meest verkochte karaffen zijn de wijn karaffen, maar ook water karaffen worden steeds populairder. En dan zijn er nog de karaffen voor sterkere dranken. Er zijn whisky karaffen, likeur karaffen, wodka karaffen en cognac karaffen.
Whisky karaf komt van het woord 'whisky decanter'. Alleen whisky decanteer je niet zoals je dit bij wijn wel kan doen. Alhoewel het originele woord anders suggereert, gebruik je een whisky karaf dus niet voor decanteren, maar om je whisky te bewaren.
Wijnen met veel tannines kunt u rustig zo'n 3 dagen laten staan. Zorg er wel voor dat u de fles op een donker plekje bewaart en natuurlijk met de kurk of een vacuümpompje erop. Het is niet zo dat een rode wijn na 3 dagen echt niet meer te drinken is, maar het drinkplezier en de smaak gaat wel steeds verder achteruit.
Een whisky karaf sluit beter af
Een whiskyfles kan whisky goed houden maar is afhankelijk van de kwaliteit van de afsluiting ervan. Doorgaans worden whisky flessen staand bewaard waardoor de kurk niet bevochtigd wordt en gaat uitdrogen. Hiermee verliest de kruk diens functie om de fles goed af te sluiten.
Er is geen officiële houdbaarheidsdatum voor geopende flessen whisky, maar doorgaans zal een halfvolle fles minimaal 1-3 jaar op kwaliteit blijven. Afhankelijk van de whisky en hoe je deze bewaart. Hij is daarna ook nog te drinken, maar de kwaliteit zal zeker minder zijn.
Onbeperkt houdbaar
Een houdbaarheidsdatum is alleen verplicht bij drank met minder dan 10 procent alcohol. Goed afgesloten sterke drank is onbeperkt houdbaar. 'Sterker' nog, om port, whisky en cognac te laten rijpen, moeten deze dranken jarenlang bewaard worden voor ze de fles in gaan.
MERKEN WHISKY OM IN TE BELEGGEN
Macallan stijgt ruimschoots uit boven de andere distilleerderijen met de hoogste stijging in waarde, gevolgd door Ardbeg. Voor Japanse merken is duidelijk Karuizawa de waardevolste whisky, met Hanyu en Yoichi opeenvolgend. Dus met Macallan, Karuizawa of Ardbeg kom je goed uit de voeten.
Hoe ouder de whisky hoe beter? Oudere whisky's zijn vaak iets zachter van smaak dan jonge whisky's.
Snifter of cordial glass
De zogenaamde snifter glazen staan ook wel bekend als cognacglazen, maar zijn tevens zeer geschikt voor het schenken en drinken van fijne whisky's. Het bevat een vergelijkbare tulpvorm en een korte steel zoals de Glencairn die ook biedt.
Ja, er verdampt wel zeker alcohol en water uit de fles.
Vrijwel onbeperkt houdbaar in hele verpakking. Wijn en alcoholische drank hoeft geen THT-datum te bevatten.
Fles tequila bewaren
Door het hoge alcohol percentage is onbeperkt houdbaar. Ook wanneer de fles al geopend is. Echter kan de smaak wel iets veranderen, wanneer de fles voor langere tijd bewaard wordt. Een fles tequila kan het beste bewaard worden buiten zonlicht en rond een temperatuur tussen de 15 en 18 graden.
Doordat je hem in de vriezer bewaard “bevries” je de smaken die in de whisky zitten. Je eerste slok is dus vooral lekker verkoelend. Naarmate je whisky warmer wordt door de warmte van buiten of gewoon door de warmte van je lichaam als je je glas vast heb openen langzaam aan de smaken zich.
Water zorgt ervoor dat de temperatuur van de whisky met 2 graden stijgt. Dit komt door de energie die vrijkomt wanneer de twee zich mengen. De eerste alcoholsmaak die je bij whisky hebt wanneer je het proeft wordt daardoor wat afgezwakt. Dit maakt het makkelijker om andere, fijnere accenten te proeven.
Whisky kan helpen tegen hartaandoeningen en bloedpropjes
Daarnaast versterkt het tevens de hoeveelheid 'goed' cholesterol in je lijf. Van tijd tot tijd een gematigde hoeveelheid whisky over een regelmatige tijdsperiode leidt tot wel een 50% lagere kans op een beroerte of een hartaanval.
Een Whisky glas met deksel. Dit is het origineel Glencairn glas. Het dekseltje zorgt ervoor dat de alcohol en aroma's in het glas blijven. De hoogte van dit glas is 11,5 cm en de drink opening 4,5 cm.
Bij karafferen schenk je de wijn over in een karaf met als doel de wijn uitgebreid in contact te laten komen met zuurstof. Dat betekent dat de fles dus ook best een beetje uit de losse pols in de karaf geschonken mag worden. Door het contact met de zuurstof tonen de aroma's in de wijn zich sneller en meer.
Een fles rode wijn met een schroefdop kan net zo lang worden bewaard als een fles wijn met een kurk. Dit is afhankelijk van het soort wijn zo'n twee tot tien jaar. Toch zijn de meeste rode wijnen bedoeld om meteen van te genieten en zijn daarom het lekkerst als je ze binnen drie jaar opdrinkt.
Uit een normale fles wijn van 75cl haal je 6 glazen wijn.