De afdronk is moutig en de smaak bijft lang na. De Westvleteren XII blijft jarenlang goed: geef het bier de tijd en het rijpt verder. Na ongeveer een jaar is de smaakevolutie volledig op gang gekomen. Ben je geduldiger, na ongeveer anderhalf tot twee jaar komt het bier tot zijn volle recht.
Enkel voor particulieren
De belangrijkste reden waarom Westvleteren zo moeilijk te verkrijgen is, is omdat de monniken het bier enkel aan particulieren willen verkopen. Ze willen iedereen zo veel mogelijk een eerlijke kans geven om hun bieren aan een correcte prijs te kunnen kopen.
Tijdens het eerstvolgende verkoopmoment met afhaling van je bestelling aan de Abdij, kan je maximaal 4 kratten bier aankopen gekozen uit de 3 soorten Trappist Westvleteren die op dat ogenblijk nog beschikbaar zijn, met een maximum van 2 kratten per soort.
Schenk de Westvleteren 8 en 12 niet te koud. 10 à 12 graden is ideaal om de smaak tot zijn volle recht te laten komen. Hoe kouder het bier, hoe minder smaak. De Blonde Trappist daarentegen kan gekoeld geschonken worden, maar wordt dan wel troebel.
Wanneer kan ik leeggoed terugbrengen? Bij de afhaling van je bestelling kan je ook jouw leeggoed van vorige aankopen terugbrengen en dan gebeurt ook de terugbetaling van het statiegeld van dat leeggoed. Dit bedrag wordt teruggestort op de betaalkaart waarmee de aankoop gebeurde.
De Westvleteren XII blijft jarenlang goed: geef het bier de tijd en het rijpt verder. Na ongeveer een jaar is de smaakevolutie volledig op gang gekomen. Ben je geduldiger, na ongeveer anderhalf tot twee jaar komt het bier tot zijn volle recht.
Per adres kan er maar één krat van het type West-Vleteren 12 worden gereserveerd, voor een prijs van 69,70 euro, exclusief leeggoed. Dat is 23,3 euro meer dan in de abdij, maar het spaart de rit naar de Westhoek wel uit. Voor de trappisten uit Westvleteren is het bier hun enige bron van inkomsten.
Dan is er een uitstekend alternatief: St. Bernardus Abt 12. Niet helemaal identiek, maar wel volgens hetzelfde recept als die fameuze Westvleteren 12 (XII). Ook niet onbelangrijk: het is goed verkrijgbaar en nog betaalbaar ook.
Ontvangst. Westvleteren Twaalf (10,2%) werd meerdere malen door het internationaal bierforum Ratebeer tot beste bier ter wereld verkozen. Westvleteren Acht (8%) staat op de 19e plaats op dezelfde lijst. De Westvleteren St-Sixtus Abdij werd verkozen tot de op drie na beste brouwerij ter wereld.
De Westvleteren 12 wordt door kenners geroemd als het beste bier ter wereld.
De bierprijs per kartonnen krat van 24 flessen (33 cl ℮), voor levering binnen België en zonder statiegeld van het leeggoed, bedraagt: Trappist Westvleteren 12 (donker) (10,2 vol. % alc.) = € 72,20.
De Trappist Westvleteren wordt gebrouwen door de monniken van de Sint-Sixtusabdij. Vijf natuurlijke grondstoffen worden gebruikt om drie trappistenbieren te brouwen: Blond, 8 en 12. Die hebben elk hun eigen kleur, smaak en aroma. Alle bieren zijn ongefilterd en niet gepasteuriseerd, met nagisting op de fles.
De Belgische trappistenbieren hebben een bijzonder reputatie onder bierliefhebbers. Het trappistenbier gebrouwen door de monniken van de Sint-Sixtusabdij van Westvleteren (West-Vlaanderen) wordt door sommige experts zelfs beschouwd als het beste bier ter wereld.
Exclusief. Met maar 15.000 flesjes is Utopias van Samuel Adams (Seatle, USA) zeker exclusief te noemen. Elk flesje bevat 0,7 liter bier met 20% alcohol. Verschillende bierfans beschrijven de smaak als 'orgamisch' en 'cognac-achtig'.
Tijdens de opening van het Nederlandse Bierproeffestival in de Grote Kerk in Den Haag is de Mitra Award 'het Beste Bier van Nederland 2022' bekend gemaakt. Als overall winnaar van de achtste editie van de Dutch Beer Challenge is Bierbrouwerij Maallust uit Veenhuizen de gelukkige met hun bier 'De Weldoener'.
Er zijn momenteel drie soorten Westvleteren bier. De Trappist Westvleteren Blond met groene kroonkurk, de Trappist Westvleteren 8 met blauwe kroonkurk, en de Trappist Westvleteren 12 met gouden kroonkurk. De blonde heeft 5,8% alcohol en heeft een verfrissende kruidige smaak.
Ja, je leest het goed: de bieren van Sint-Bernardus zijn in wezen dezelfde als die van Westvleteren. Toch zijn er verschillen: het brouwwater is anders (en dat heeft invloed) en verder gebruiken de monniken een gist van Westmalle, terwijl Sint-Bernardus het oude Westvleteren-gist gebruikt.
Een stukje stokbrood, een cracker of een stukje Hollandse kaas doen het erg goed. Bij Bockbier passen herfstige hapjes, zoals mini bladerdeeghapjes (met blauwe kaas en peer), gedroogde pruimen met spek of een mini stoofpotje.
Want de broeders uit Westvleteren stuurden doodleuk hun toenmalige brouwmeester Mathieu Szafranski mét het trappistenrecept naar Watou. Resultaat: sinds 1946 wordt op een steenworp afstand van elkaar hetzelfde bier gebrouwen. Het bier uit Watou was evenzeer een trappist, maar kreeg de merknaam 'Sixtus Abt 12' mee.
Cisterciënzers volgen de Regel van Benedictus en danken hun naam aan het klooster van Cîteaux dat in de twaalfde eeuw in Bourgogne werd gesticht. Momenteel telt de abdij van Westvleteren zo'n drieëntwintig monniken, tussen 35 en 99 jaar.
Sint Bernardus is geen officieel abdijbier en voldoet zeker niet aan de eisen voor het Trappistenbieren predikaat. Maar dat de bieren overeenkomen is met deze gemeenschappelijke oorsprong vanzelfsprekend.
Het principe van statiegeld is eenvoudig: in de prijs van een plastic fles of blikje zit bijvoorbeeld 0,25 euro statiegeld. Die 0,25 euro krijg je volledig terug op het moment dat je de lege verpakking terugbrengt. Dat kan via een statiegeldautomaat of gewoon aan de balie van een winkel.
Nu Achel niet langer meetelt als officiële trappist, zijn er in België nog vijf trappistenbieren over: Westmalle, Westvleteren, Chimay, Orval en Rochefort.
In totaal zijn er nu tien officieel erkende trappisten: zes in België, twee in Nederland, één in Oostenrijk en één in de Verenigde Staten. Mont des Cats, dat in Chimay gebrouwen wordt op basis van een recept van de paters van de Abdij op de Katsberg (in het Noord-Franse Godewaarsvelde), is niet erkend.