Over het algemeen kun je er vanuit gaan dat je de was maximaal 12 uur in de machine kunt laten zitten. Maar er zijn situaties dat je het er beter maar zo snel mogelijk uit kunt halen.
Is de was toch te lang blijven zitten en stinkt hij enorm, dan valt dat ook simpel op te lossen. Draai gewoon een nieuw programma op 60 graden - een korte was is meer dan voldoende - en alles komt wel weer goed. Reinig vervolgens ook de wasmachine met wat soda, of met een portie Onderhoudsmonteur van HG.
Hier hebben wij het verlossende antwoord op: je kan de natte was best een nachtje in de wasmachine laten zitten. Als je het 's ochtends meteen in de droger gooit of uithangt, is er waarschijnlijk niks aan de hand. Laat de deur van de wasmachine wel dicht, anders gaat het stinken.
Er is geen 'houdbaarheidsdatum' voor het laten liggen van kleding in de wasmand. Houd er wel rekening mee dat schimmels en bacteriën zich thuis voelen in de wasmand. Als de ruimte vochtig is, bijvoorbeeld een badkamer, dan trekt het vocht ook gemakkelijk in de kleding. Bacteriën kunnen zich zo sneller verspreiden.
Huishoudgoeroe Martha Stewart stelt ons gerust: je was kan heus wel een nachtje in de trommel blijven. “Je moet het er niet een week in laten zitten natuurlijk, maar als je wakker wordt in de ochtend en je doet het dan in de droger, komt het waarschijnlijk wel goed”, zegt ze op haar eigen site.
Wassen en drogen
Draai je dan een standaard was, dan kost dit aan stroom maximaal 8 cent. Daarna lopen de kosten wat meer op: op 40 graden kost het 20 cent per beurt, bij 60 graden 26 cent en voor een was op 90 graden betaal je 48 cent. Hoe kouder de was, hoe goedkoper.
Zuinig wassen duurt lang
Vaak wordt gedacht dat lange wasprogramma's veel energie verbruiken. Maar dat klopt niet, het is juist andersom. De lage temperatuur wordt goedgemaakt door het lange wasprogramma, om toch goed schoon te wassen. Ecowasprogramma's duren daarom een stuk langer dan normale programma's.
Hoe langer we op lage temperaturen wassen, hoe meer de wasmachine gaat stinken. Dit wordt ook wel vetluis genoemd. Soms kun je zelfs een dikke grijze vetachtige afzetting zien in de wasmachine. Dit vetluis zorgt ervoor dat de was die net schoon uit de wasmachine komt gewoonweg stinkt.
Een stinkende wasmachine wordt vaak veroorzaakt door vetluis. Door deze zeepbacterie ruikt het wasgoed niet fris, muf en schoon als het uit de wasmachine komt. Ook ontstaan vaak grijze vlekken, omdat in de rubbers van de deur een grijze drab blijft zitten. Veel problemen met de wasmachine komen voort uit vetluis.
Hou de trommel van je wasmachine zo droog mogelijk
Haal de natte was er dus gelijk uit na het einde van het wasprogramma. Laat het deurtje ook openstaan als je de wasmachine niet gebruikt. Zo kan de vochtige lucht er beter uit.
Een goede hygiënetest is volgens Martha om je neus te gebruiken. "Schimmels en bacteriën hebben een penetrante lucht, dus als de was vies ruikt, weet je genoeg." Het beste is dan om de was op minimaal zestig graden te wassen en daarna meteen op te hangen. Een kort programma is voldoende.
Geen gewoonte
Je was een nachtje in de wasmachine laten zitten kan dus prima. Maar Martha Stewart waarschuwt wel dat je er ook geen gewoonte van moet maken. Je kleding blijft namelijk het allermooiste als je het wassen, drogen en opvouwen redelijk snel achter elkaar doet.
Deurtje dicht..
Nee, deurtje open! Veel van ons gooien de deur van de wasmachine dicht zonder na te denken. Maar wanneer je klaar bent met wassen moet je dit dus echt niet doen. Er blijft namelijk vocht achter in de wasmachine na het wassen, en dat maakt de wasmachine een broedplek voor bacteriën.
Meng 200 ml schoonmaakazijn met een emmer water en laat het kledingstuk minstens een uur weken. Was het kledingstuk vervolgens zo heet mogelijk (volgens het wasetiket) met een fris ruikend wasmiddel.
Daarom adviseren wij dat je bij het vullen een handbreedte vrijhoudt bovenin de wasmachinetrommel. Dit betekent dat je ongeveer 3/4 van de trommel vult. Let op dat je de trommel van de wasmachine ook niet met te weinig wasgoed vult.
Te veel of te weinig wasmiddel tijdens het wassen, kan tijdens het drogen een onaangename geur afgeven. Door een reinigingsprogramma te draaien met een machinereiniger, kan de verontreiniging uit de wasmachine verdwijnen, waardoor er geen onaangename geur tijdens het drogen kan ontstaan.
We adviseren om één à twee keer per maand je wasmachine te reinigen. Op deze manier voorkom je problemen en gaat je wasmachine veel langer mee. Maak je wasmachine één à twee keer per maand schoon.
Het enige wat je nodig hebt om je was weer heerlijk te laten ruiken, is een beetje gedistilleerde witte azijn. Doe hier een klein beetje van in de vakje waar je normaal je wasverzachter doet. Je gebruikt het dus in plaats van je wasverzachter. Je was zal vervolgens heerlijk ruikend uit de trommel komen.
Azijn verwijdert kalk uit het water. Dit ontkalkte water zorgt voor zachtere kleding en minder kalkaanslag in de wasmachine. Je kunt zowel natuurazijn als schoonmaakazijn als wasverzachter gebruiken. Hoeveel azijn je gebruikt, hangt af van de hardheid van het water.
Het eerste signaal van vetluis is meestal een vieze geur: er komt een rioollucht uit de trommel en de schone was ruikt niet fris.
De makkelijkste manier om vetluis te verwijderen is door een lege kookwas te draaien. Doe dit op de hoogste mogelijke temperatuur, bijvoorbeeld 90 graden. Een was van 60 graden is niet heet genoeg om alle vetluis te doden. Door de hoge temperatuur kook je de vetluis uit en zijn ze in ieder geval dood.
Waarschijnlijk is je opgevallen dat de donkere/zwarte was vaker minder fris ruikt dan de witte was. Hoe kan dit toch? Dit komt doordat er bij zwarte kleding vaker gebruik wordt gemaakt van synthetische vezels. Het is dus een combinatie van een vieze wasmachine en de synthetische vezel van de donkere was.
Jazeker! Het eco-programma gebruikt maar liefst dertig procent minder energie. Per wasbeurt scheelt dat al snel zo'n €0,07, oftewel €7,- per 100 wasbeurten. En daarbij gebruiken de meeste eco-programma's veel minder water, soms wel tot tientallen liters per wasbeurt.
Wassen op lage temperaturen óf op de eco-stand? Veel wasmachines hebben naast 'normale' programma's van 30 graden, ook een eco-programma waarmee je gewoon voor warmere temperaturen kunt kiezen. De eco-stand is zo'n 30 procent zuiniger dan het gewone wasprogramma op 40 of 60 graden (Nibud).