Je borsten gaan groeien en je krijgt haar onder je oksels.Op je vagina gaat er ook haar groeien en je merkt dat er af en toe wat wit slijm uit komt. Allemaal tekenen dat je eerste menstruatie eraan komt. Ongesteld zijn duurt ongeveer een week en gebeurt meestal een keer per maand.
Sommige meisjes kunnen vlak voor en tijdens de menstruatie sneller gaan huilen of prikkelbaar en chagrijnig worden.Ook kunnen ze last krijgen van hoofdpijn, buikpijn of pijn in de rug. Je kunt je dochter ook tips geven tegen menstruatiepijn. Ook hiervoor kun je de pubergids gebruiken.
De gemiddelde leeftijd waarop de eerste menstruatie optreedt is tussen 12 en 13 jaar. Voordat de menstruaties optreden zijn er andere kenmerken van de puberteit die aangeven dat het lichaam van een meisje aan het veranderen is. Gewoonlijk begint de ontwikkeling van de borsten 2 jaar voor de eerste menstruatie.
Meestal word je tussen de leeftijd van 11 en 16 jaar voor het eerst ongesteld. Soms komt je ongesteldheid pas later. Bijvoorbeeld door stress, hard sporten, te weinig eten, eetproblemen of te mager zijn. Ook als je nog niet ongesteld wordt, is er een kans dat je zwanger kunt worden.
Aan het einde van je ongesteldheid kleurt je menstruatiebloed vaak donkerder en zul je bruine afscheiding in je slipje zien. Het bloed is dan meer gemengd met je slijmvlies en normale afscheiding. Je kunt ook bruine afscheiding zien voor je menstruatie of aan het begin van je ongesteldheid.
Pijn in je onderbuik en onderrug zijn de meest voorkomende kenmerken van ongesteld zijn. Als je voor het eerst ongesteld wordt, merk je het meteen. Het begint meestal met lichte doorbraakbloeding (spotting).Dit houdt in dat je een beetje bruine afscheiding hebt.
Tijdens de rijping van de eicel groeit het baarmoederslijmvlies, onder invloed van bepaalde hormonen, zodat een bevruchte eicel zich kan innestelen. Als er geen bevruchting optreedt, wordt het ontstane baarmoederslijmvlies afgestoten: de menstruatie. Artsen noemen de eerste dag van je menstruatie dag 1 van de cyclus.
Geef eventueel tips tegen menstruatiepijn, bijvoorbeeld een warme kruik, een bad, rust of een massage. Laat zien welke producten er zijn die ze tijdens de menstruatie kan gebruiken. Leg uit hoe ze de producten moet gebruiken. Laat je dochter rustig uitproberen wat het best bij haar past.
Over geslachtshormonen
Na het starten van de puberteit groeien jongens gemiddeld nog 30 cm en meisjes 20 cm. Meisjes groeien nadat ze ongesteld zijn geworden gemiddeld nog 5 cm. Aan het einde van de puberteit raken de botten en groeischijven met elkaar vergroeid en is het kind uitgegroeid.
Bij de meeste meisjes komt de eerste menstruatie (ongesteld zijn) tussen hun 10e en 15e jaar. Onder invloed van hormonen is er voor het eerst een eicel gerijpt in de eierstok. Een meisje is vruchtbaar vanaf de eerste eisprong en kan vanaf dan zwanger raken.
Als je een ovulatie of eisprong hebt, is het vaak doorzichtig en veel. Voor en na de menstruatie is het wittig van kleur. Dat is allemaal normaal. Na de eisprong wordt de afscheiding weer minder.
Zonder twijfel hoort je dochter al via gesprekken en praatjes op school over menstruatie, lang voordat ze zelf maandverband nodig heeft. Het is dus belangrijk om al op jonge leeftijd op een normale, duidelijke manier met haar te praten over menstruatie, zodat ze er goed op voorbereid is.
Jongens vinden menstruatie vies (55%), beschamend (31%) en soms zelfs walgelijk (38%). Dat blijkt uit onderzoek dat Plan International heeft uitgevoerd onder 4.127 jongens en mannen (15-24 jaar) in Brazilië, Indonesië, Uganda en Nederland.
Ja hoor, dat is geen enkel probleem. Je kan gewoon naar je afspraak gaan. De testresultaat is net zo betrouwbaar wanneer je menstrueert. Het kan zijn dat je je ongemakkelijk voelt.
Vanaf ongeveer 80 ml spreek je van hevig menstrueel bloedverlies. Hoewel het er soms dus uit kan zien alsof je veel bloedverlies hebt, kan het volstrekt normaal zijn. Tijdens je eerste menstruatie valt het bloedverlies echter vaak reuze mee en bestaat het meestal uit een lichte, roodbruine afscheiding.
Je zult merken dat je lichaam gaat veranderen. Je borsten gaan groeien en je krijgt haar onder je oksels.Op je vagina gaat er ook haar groeien en je merkt dat er af en toe wat wit slijm uit komt.
Vanaf en tot welke leeftijd groeien borsten? Borstgroei begint meestal als een meisje ongeveer 11 à 12 jaar is en stopt uiterlijk rond het 18e à 20e jaar. Borstgroei vindt namelijk plaats tijdens de puberteit. Als die voorbij is, stoppen borsten dus sowieso met groeien.
METHODE 1. Tel de lengtes van jezelf en je partner bij elkaar op.Hier trek je nu 13 centimeter van af en nadien deel je de uitkomst door 2. Bijvoorbeeld: Papa is 180 cm en mama 170 cm, dan wordt hun dochter volgens deze berekening 168,5 cm groot.
De eerste gedachte zal wellicht zijn om je dochter te laten kennismaken met maandverband. Ze plakt het gemakkelijk in haar ondergoed en ze kan aan haar dag beginnen. Laat haar bijvoorbeeld Sanature BIO 100% Katoenen Normal Maandverband zien.
Door een cyclusanalyse wordt uw cyclus in kaart gebracht. Hierbij wordt één cyclus (van menstruatie tot menstruatie) bekeken om te beoordelen of er sprake is van een normale cyclus. Dit gaat als volgt: De eerste dag dat u helderrood bloedverlies hebt, telt u als de 1e cyclusdag.
Het grootste gedeelte van je menstruatie is het bloed dat vrijkomt rood van kleur. Maar aan het begin en aan het eind van de menstruatie is het bloed gemengd met slijmvlies en je normale afscheiding en kan daardoor een bruinere kleur krijgen.
In het begin kan menstruatiebloed wat rozig zijn en naar het einde toe wat bruinig, wat helemaal oké is. Bloedingen horen tussen de 3 à 7 dagen te duren. Heb je bruin bloed aan het begin van een menstruatie, dan is dat 'oud' bloed dat van de vorige menstruatie is blijven hangen en waar je lichaam eerst vanaf wil.
Licht bloedverlies tussen twee menstruaties wordt vaak met de term 'spotting' aangeduid, omdat het zich beperkt tot enkele bloedvlekjes. Tussentijds bloedverlies kan er bij elke vrouw anders uitzien. De kleur van het bloed kan variëren tussen lichtroze, helderrood, donkerrood en bruin.
In deze periode verandert je hormoonhuishouding: de aanmaak van oestrogeen en progesteron gaat schommelen en je krijgt een onregelmatige menstruatie waardoor je soms ook last van bruine afscheiding kunt krijgen. De gemiddelde leeftijd waarop dit speelt is rond 45 jaar.