Sushi in de koelkast zetten is dus geen goed idee. De smaken verliezen dan hun kracht en de nori (zeewier) verliest z'n stevigheid. Toch kun je onze vers bereide sushi maximaal een dag (24 uur) in de koelkast bewaren. De smaak- en textuur van de sushi blijft namelijk tot 24 uur behouden.
Bewaarwijzer.nl adviseert sushi, sashimi en poké niet langer dan 24 uur te bewaren in de koelkast. De sushi kan er na 24 uur nog goed uitzien of prima ruiken, maar ook dan wordt er geadviseerd het niet meer op te eten. Dit geldt ook als de sushi binnen die 24 uur al een afwijkende geur heeft.
Verse sushi kun je dus wel invriezen. Verpak de sushi in diepvrieszakken met een etiket met naam en datum. Je kunt de sushi een paar weken tot een maand bewaren in de vriezer. Houd er wel rekening mee dat de rijst droger kan worden en het zeewier wat taaier.
Het makkelijkste is om de rijst 's ochtends of tot maximaal een dag van tevoren te maken. De sushirijst moet namelijk volledig zijn afgekoeld voordat je hem kunt verwerken. Wil je de sushi vullen met rauwe vis, bestel dan tijdig zalm of tonijn van sashimi kwaliteit bij je visboer.
Sushirijst mag na snel terugkoelen (binnen 5 uren naar 7 °C of kouder) maximaal 2 dagen worden bewaard in de koeling bij maximaal 7°C. Gebruik schone sushi rolmatjes.
Wil je sushi eten als complete maaltijd, houd dan rekening met gemiddeld 12 tot 18 stuks per persoon. Voor de lunch kan je ongeveer 8 tot 12 stuks aanhouden. Kies je voor Temaki sushi, dan volstaan 4 tot 6 stuks per persoon. Maar eet vooral de hoeveelheid waar jij je goed bij voelt.
Sushi kan een bron zijn van eiwitten, omega 3-vetzuren en verschillende vitamines als vitamine D en B 12. Maar door ongezonde toevoegingen als suiker, vette sauzen en sojasaus (met veel zout) heeft het ook een ongezonde kant. De bereidingswijze van de sushi kan ook bepalen of het gezond of ongezond is.
Eén van de redenen waarom sushi zo duur is, is omdat het veel werk kost om te maken. De ingrediënten moeten zorgvuldig worden samengesteld en als een kunstwerk op het bord worden neergelegd. Een grote schaal sushi is niet alleen een traktatie voor je mond, maar ook voor het oog.
Als je rijst niet wast kan het voorkomen dat er wit of grijs schuim op je pan naar bovenkomt. Wat daarna ook vaak voorkomt is dat je rijst gaat klonteren. Dit komt omdat de rijst dan te veel zetmeel bevat. Als je de rijst dus eerst wast, spoel je het overtollige zetmeel weg en voorkom je dat je rijst gaat klonteren.
Sushi met rauwe vis kun je zo maximaal 4 uur buiten de koelkast laten (sushi eet je beter meteen ipv in de koelkast bewaren) sushi is ook het lekkerst op kamertemperatuur.
Je kan sushi het beste bewaren door de sushi in plastic folie te wikkelen. Vervolgens doe je dit in een luchtdichte bewaardoos in de koelkast. Binnen 24 uur moet je de sushi dan opeten (behalve sushi zonder rauwe vis, die kun je maximaal 36 uur bewaren).
Sushi wordt traditioneel niet met stokjes gegeten. Door sushi met schone handen voorzichtig op te pakken, tussen duim en middenvinger, verknoei je de perfecte vorm niet. Op deze manier toon je respect voor het vakmanschap van de chef.
Bewaaradvies. Hoe lang kan ik de verse vis bewaren? Verse vis is vier dagen houdbaar na de productiedatum. Deze productiedatum staat ook op de verpakking.
Naar gewone normen zal de bowl wel twee dagen goed blijven. Daarna gaat hij gisten, en geeft een prikkelend gevoel op je tong. Dit is het moment dat de bowl in het toilet moet verdwijnen. Je kunt de houdbaarheid opschroeven, door er 1 op 4 rum van meer dan 40% op te gieten.
Je hoort wel eens dat mensen zeggen dat je door de rijst te wassen ook belangrijke vitamines en mineralen wegspoelt. Nu is dat niet helemaal waar … maar wel een beetje. Door de rijst vooraf te spoelen verminder je namelijk alleen het aantal wateroplosbare vitamines die anders door de korrels opgenomen zouden worden.
Bereiding. Bepaal de juiste hoeveelheid sushirijst voor jouw gerecht: als je 400 g sushirijst neemt, houd je na het koken ongeveer 900 g gekookte rijst (dat is genoeg voor 3-4 sushirollen). Strooi de rijst in een fijnmazige zeef en hang de zeef in een kom.
De beste kwaliteit sushirijst heeft weinig tot geen gebroken korrels. Hoe verser, hoe beter: de beste rijst is hooguit 3 maanden terug geoogst en heet shinmai. Net als risotto zijn er verschillende soorten sushirijst, de betere soorten zijn: Sasanishiki, Koshihikari en AkitaKomachi.
Nori. Een ander basisbestanddeel is nori (zeewier). Dit zijn de dunne zwarte/groenige velletjes die gebruikt worden om de sushi te omwikkelen. Nori wordt gemaakt van purperwier en is grote favoriet omdat het veel smaak met zich meebrengt.
Een portie gefrituurde garnalen bevat veel verzadigde vetten en is daardoor geen gezonde keuze. Probeer daarom steeds sashimi te eten of sushi met rauwe vis, want zo'n vis bevat veel omega-3 vetzuren, die goed zijn voor je lichaam.
Het woord sushi heeft een ietwat complexe betekenis. De term verwijst niet naar rauwe vis maar naar in azijn gemarineerde rijst. Sushi is de combinatie van die rijst met andere ingrediënten, waaronder (maar niet exclusief) vis. De gemarineerde rijst heet shari, rauwe vis heet sashimi.
Sushi bevat namelijk omega 3-vetzuren en eiwitten en deze helpen het lichaam om hart- en vaatziekten tegen te gaan. Het Voedingscentrum adviseert wekelijks minimaal eenmaal vis te eten en dan maakt het niet uit of deze in sushi is verwerkt, of als kabeljauw op het bord verschijnt.
' Natuurlijk is voeding niet alleen een verhaal van calorieën, zegt Timmermans. 'We zien veel goeie dingen in sushi: vis is een bron van omega 3-vetzuren, in de rijst en groenten zitten vezels, vitaminen en mineralen. Als we dat vergelijken met een pakje friet, komt de sushi er wel beter uit.
Sushi is een goede bron van gezonde vetten (omega 3), eiwitten en andere goede voedingsstoffen en kan zodoende passen in een verantwoord dieet. Doordat veel bestanddelen van sushi een gezonde basis voor een maaltijd vormen, is het heel eenvoudig om een gezond en verantwoord sushimenu samen te stellen.