De zwarte olijven zijn dus iets zachter en wat sterker van smaak. Je kan olijven 1 à 2 weken in de koelkast bewaren: dit doe je best in een koelkastdoos of een propere confituurpot.
Hoe weet ik of de olijven niet meer goed zijn? De olijven zijn beschimmeld, verkleurd of troebel. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven. Gooi blikken en potten die ongeopend bol staan weg.
Een ongeopend potje olijven kan tot 3 jaar goed blijven. Je kunt dus gerust een paar potjes in je voorraadkast zetten voor onverwacht bezoek.
Over het algemeen moet u (groene) olijven hebben die niet al te zacht zijn geworden, dus niet overrijp. Laat ze tussen de 5 dagen en twee weken in water staan dat u elke dag verwisselt.
Olijven zijn niet alleen een goede keuze als je wil afvallen. Omdat ze gezond zijn passen ze in elk eetschema. De meest besproken gezonde voedingsstoffen zijn de Omega-9 vetzuren.Dit zijn onverzadigde vetzuren die goed zijn voor je hart en bloedvaten en het cholesterolgehalte.
Het antwoord op de vraag: hoeveel olijven per dag..? Je kan zoveel olijven eten als je wilt. Je zal misschien iets vaker naar het toilet moeten, want bij sommige mensen bevordert het de stoelgang, maar verdere negatieve uitwerkingen heeft het niet. Ook maakt het weinig uit of je groene of zwarte olijven eet.
De olijf behoort tot de steenvruchten en is dus geen groente. Olijfbomen groeien vooral rond het Middellands Zeegebied. Olijven zijn aanvankelijk groen van kleur, maar worden donkerder naarmate ze langer in de zon hangen. Olijven eet je niet vers van de boom.
De olijf is de steenvrucht van de olijfboom (Oleo europaea) en één van de belangrijkste landbouwproducten voor onder andere de landen rond de Middellandse Zee. De olijven zijn echter pas eetbaar nadat deze zijn behandeld.De rauwe, rijpe vrucht is namelijk zeer bitter.
De leeftijd van olijfbomen is niet belangrijk voor het dragen van de vrucht; wel de leeftijd van de twijgen. Een olijf kunt u niet rechtstreeks van de boom consumeren. Hij is bitter en hard. Leg de olijven eerst twee weken in water en zet de vruchten regelmatig om en ververs het water elke dag.
Salamoia is water met ongeveer 10% zeezout (100 gram voor iedere liter water) dat 15 minuten heeft gekookt en daarna weer volledig is afgekoeld. Het beschermt de olijven tegen bacterien. Na 1 a 2 maanden moeten de olijven worden gewassen en vervolgens nog minstens 1 a 2 maanden in verse salamoia rijpen.
Je kan olijven 1 à 2 weken in de koelkast bewaren: dit doe je best in een koelkastdoos of een propere confituurpot. Giet het vocht uit de verpakking erbij, tot de olijven volledig onder staan en sluit de doos of pot. Veel mensen weten dit niet maar je kan .
Denk aan water in flessen of pakken, lang houdbare melk, havermout, pinda's, pasta of rijst en ingeblikte groente, fruit, bonen en vis.
Houdbare producten in blik of pot
Jaren na de THT-datum kun je groenten of fruit uit blik nog zonder risico voor de gezondheid eten. Ook groente of fruit uit een pot is nog goed eetbaar. Omdat de producten goed verhit zijn, zijn alle bacteriën gedood en bederven ze eigenlijk niet.
Groene olijven zijn onrijpe olijven
Onbewerkte, onrijpe olijven bevatten een flinke hoeveelheid oleuropeïne; een stofje waar veel gezonde eigenschappen aan worden toegeschreven: het zou onder andere een ontstekingsremmende werking hebben (1).
Na 1 jaar verliest de olijfolie namelijk aan smaak en gaat de kwaliteit snel achteruit. Je kunt controleren of je olijfolie nog goed is, door te kijken, ruiken en proeven. Als de olijfolie ranzig is of sterk of zuur ruikt, dan kun je de fles het best weggooien.
De fruitigheid van de olijfolie hangt af de rijpheid tijdens het oogsten. Hoe rijper de olijf, hoe minder fruitig de olijfolie smaakt. De olie van jongere groene olijven heeft een sterkere, bittere smaak dan de olie van rijpere olijven. De bitterheid is daarnaast afhankelijk van het soort olijf dat wordt gebruikt.
Om 1 liter olijfolie te verkrijgen is ongeveer 5 kilo olijven nodig. Gemiddeld geeft een boom 30 tot 40 kilo olijven.
Een olijfboom snoeien doe je het beste in het begin van de lente, dus om precies te zijn in de maanden maart of april. Dit heeft te maken met het feit dat de olijfboom vanaf april weer zal uitlopen, waardoor je snel weer kunt rekenen op nieuwe takken en bladeren.
Het is belangrijk om in je achterhoofd te houden dat olijfbomen geen olijven krijgen, voordat ze een leeftijd van 4 of 5 jaar hebben bereikt. Nadat deze leeftijd echter bereikt is kunnen de olijfbomen iedere jaar opnieuw olijven krijgen totdat ze uiteindelijk zullen sterven.
Je kunt olijven zelf laten zwemmen door ze in een schone pot te doen en olijfolie toe te voegen. De olijven moeten helemaal onder de olie staan, anders drogen ze uit. Na openen kun je de geconserveerde olijven nog 30 dagen bewaren in de koelkast en de verse olijven ruim tien dagen.
Naast vitamine E, bevatten olijven ook vitamine D, B1 en B2. Een aantal van deze vitamines is relatief zeldzaam en belangrijk voor uw algehele lichamelijke gestel. Een olijf bevat natrium, calcium, kalium en ijzer. Deze mineralen en spoorelementen hebben een heilzame werking op uw lichaam.
In lange, hete zomers kunnen ook in Nederland olijven rijp worden. Ze zijn eerst geel/groen, en worden later donkerbruin, paars of zwart. Zodra ze makkelijk loslaten van de boom zijn ze rijp.
Olijven groeien voornamelijk in een warm en zonnig klimaat. Daarom liggen de meeste olijfboomgaarden in Europa in het zuiden rond de Middellandse Zee. En zijn de grootste olijfproducenten: Spanje, Griekenland en Italië. Deze landen zijn op te delen in olijfregio's.
Na het plukken zijn de olijven erg bitter en niet direct eetbaar. Om ze eetbaar te maken leg je de olijven gemiddeld zo'n vijf tot zes maanden in zout water. Je raadt het al: ook hier heeft de fabrikant een slimme truc gevonden om dit proces te versnellen.
Als je olijven koopt, kies dan bij voorkeur voor de biologische. De beste variant (in een glazen pot) herken je doordat ze verschillende kleuren hebben: Groenig, bruinig, paarsachtig en zwart door elkaar. Ze hebben een rijke en volle smaak. Op de markt kun je soms bij Griekse of Turkse handelaren goede olijven kopen.