Een beleefde manier om iemand te begroeten in het Russisch, is met Zdravstvujtye. U spreekt dit uit als “zdraz-tvoet-je” en betekent hallo. Als u iemand nog niet kent, is het altijd belangrijk om de formele begroeting te gebruiken.
Hand schudden, kussen en knuffelen
Dan geef je een hand en eventueel drie zoenen of een omhelzing. Ook als je iemand langere tijd niet hebt gezien kan het prettig zijn om elkaar uitgebreid te begroeten.
Hand. Uit de reacties bleek dat mensen in bijna alle landen elkaar bij de eerste ontmoeting een hand geven. Pas als mensen elkaar aardig gaan vinden, durft men elkaar te zoenen of omhelzen. Hoe mensen elkaar begroeten of geluk wensen, hangt van de cultuur af.
Op 11 juni 2013 werd in sneltreinvaart de wet tegen 'homopropaganda' door het Russische parlement geloodst. De wet verbiedt de propaganda van niet-traditionele seksuele relaties – lees homoseksualiteit – gericht op minderjarigen. Individuen riskeren bij overtreding van de wet een boete van zo'n 120 euro.
Is Rusland een duur land? De prijzen van basisproducten in Rusland zijn lager dan in Nederland. Je moet 2.58 keer minder betalen om te winkelen in Rusland dan in Nederland. De gemiddelde accommodatie kost in Rusland bereik van: 13 EUR (716 RUB) in Hostel tot 35 EUR (1,900 RUB) in 3 sterren hotel.
Naast olie en aardgas importeren Nederlandse bedrijven ijzer, staal, steenkool, koper, kurk en houtwaren uit Rusland. De Nederlandse export bestaat vooral uit medicijnen, bloemen, kunststoffen, vervoermiddelen, computerapparatuur en medische instrumenten en apparaten.
Traditie. In Nederland kun je het maar het beste bij drie zoenen houden. Die traditie is nog niet zo oud. In Brabant, waar ze wel van gezelligheid houden, zijn ze ermee begonnen.
Hoe vaak men zoent, hangt van de streek af. In Parijs en in het noorden twee keer. In Normandië en Bretagne vier keer en in het zuiden drie keer. Zelfs de Fransen weten niet precies hoe (vaak) het hoort.
De Parijzenaren zweren bij 2, maar buiten de hoofdstad kan het aantal kussen bij een begroeting sterk verschillen. Wie rekent op gezelligheid tijdens de vakantie kan alvast kijken hoe het zit met de lokale zoenetiquette. Best gek, de in onze ogen soms zo gereserveerde Fransen zoenen eerder dan wij.
Tjeu, Tjo, Jo, (de) Mazzel - bij afscheid (lokaal) Tot ziens - Doeg, Doei, Later, Aju - Bij afscheid. Vaarwel - enigszins formele afscheidsgroet, bijvoorbeeld bij de marine.
In een formele setting: altijd een hand, man óf vrouw. In een informele setting is het wat lastiger, gelukkig hebben we hier wat uitgebreide tips. Maar hou als vuistregel: bij vrouwen één kus en eventueel een (halve) knuffel, bij mannen een stevige hand en eventueel een halve knuffel.
In India begroet je elkaar met 'namasté', waarbij de handen gestrekt met de palmen tegen elkaar worden gebracht voor het voorhoofd. Hoe hoger je de handen houdt, hoe meer respect je toont.
Het Russisch en Oekraïens lijken taalkundig erg veel op elkaar. Zo'n 62 procent van alle Oekraïense woorden is hetzelfde (of bijna hetzelfde) als het Russisch. Dat is vergelijkbaar met het Spaans en Portugees. De meeste Russen en Oekraïners kunnen elkaar dan ook prima verstaan, zeker als ze een beetje hun best doen.
Typische Russische specialiteiten. Veelgebruikte ingrediënten uit de Russische keuken zijn onder meer vis, vlees, honing, aardappelen, bieten, kool en dille. Ook ingelegde groenten (pickles) zijn een bekende in de Russische keuken; dit was immers een manier om oogst te bewaren tot in de koudere maanden.
In de zuidoostelijke helft van het land overheerst het Russisch, in de noordwestelijke helft het Oekraïens. Volgens de volkstelling van 2001 zou 67,87% van de burgers van het land het Oekraïens als moedertaal spreken en 29,74% het Russisch.
De Franse katholieken zouden elkaar begroeten in de naam van de vader, de zoon en de heilige geest, waarbij ze elkaar 3 keer een kus op de wang geven. Deze vorm zou overgewaaid zijn naar Nederland waar de begroeting de Brabantse drieklapper wordt genoemd.
Bij een eerste ontmoeting geven Zweden elkaar normaalgesproken een hand. Vrienden kunnen als begroeting een omhelzing verwachten. Zoenen zijn in Zweden zeldzaam. Tijdens gesprekken is het belangrijk om oogcontact met je gesprekspartner te houden.
Waarom komt de drie-kus vandaan? Vermoedelijk heeft het drie keer zoenen iets te maken heeft met de heilige drie-eenheid en zich via Franstalige gebieden over het platteland naar de zuidelijke provincies van Nederland verspreid.
In Nederland zal een dergelijk onderzoek heel andere resultaten geven. In tegenstelling tot de Ieren kussen wij elkaar gewoonlijk drie maal en beginnen links, waarbij we de ander eerst op de rechter wang kussen.
Zoenen begint vaak met kussen: met dichte lippen kus je elkaar op de mond. Je beweegt je lippen en tast die van de ander af. Op een bepaald moment draai je je hoofd een beetje schuin, zodat jullie neuzen elkaar niet in de weg zitten. Je opent je mond en laat langzaam je tong naar binnen gaan.
Drie zoenen als begroeting. Ieder land heeft zo zijn tradities als het gaat om zoenen geven als begroeting. Waar je in Frankrijk in de ene streek twee kussies krijgt, veegt je wang in de andere streek zo'n vijf keer tegen de ander aan. In Nederland geven we er drie.
De waarde van de Nederlandse goederenimport uit Rusland bedroeg in 2021 18,4 miljard euro. Doordat een aanzienlijk deel van de invoer uit Rusland uit minerale brandstoffen bestaat, wordt de invoerwaarde uit Rusland sterk beïnvloed door de wereldwijde olie- en gasprijs.
In Nederland wonen naar schatting 30.000 mensen met een Russische achtergrond. De taal van de Russen is het Russisch. De meeste Russen zijn Russisch-orthodox of atheïst, een klein aantal behoort tot de oudgelovigen.