Filterkoffie als gezonde oplossingDe beste zetmethode om dit voor elkaar te krijgen is met filterkoffie. Tijdens de bereiding van filterkoffie gebruik je een papieren filter en het filter zorgt ervoor dat cafestol niet in de koffie terechtkomt. Hoe beter de koffie wordt gefilterd, hoe gezonder.
Een teveel aan LDL-cholesterol in je bloed blijft plakken aan de binnenkant van je bloedvaten. Dat vergroot de kans op bijvoorbeeld een hartaanval of beroerte. De minste cafestol zit in koffie gezet met een papieren filter, koffie van koffiepads, koffie gezet met een percolator en in oploskoffie.
De gezondste koffie is een kop warm gezette zwarte koffie zonder melk of suiker. Een kopje bevat vrijwel nul calorieën, bevat geen koolhydraten of vetten en nauwelijks natrium. En behalve antioxidanten levert zo'n kopje zwarte koffie nuttige voedingsstoffen als magnesium, kalium en niacine op.
Feit: Filterkoffie is de gezondste koffie
Hoe beter gefilterd, hoe gezonder de koffie. Dit komt omdat er in gefilterde koffie minder cafestol zit. Dit stofje verhoogt het LDL-cholesterol gehalte. Hierdoor kan bloed blijven plakken aan de binnenkant van je bloedvaten en loop je meer kans op een hartaanval of beroete.
Conclusie: Met zijn kenmerkende smaak en brouwproces biedt Zuid-Indiase filterkoffie meer dan alleen een smakelijke ervaring. Deze eeuwenoude drank kan, wanneer met mate geconsumeerd, de spijsvertering verbeteren, de mentale alertheid verhogen, beschermen tegen vrije radicalen en mogelijk zelfs de stemming verbeteren .
Maar wat is de conclusie? Dat koffie niet slecht is voor de gezondheid, is al eerder aangetoond. En het lijkt erop dat decafé koffie dezelfde gezondheidsvoordelen heeft. Maar dat maakt cafeïnevrije koffie niet gezonder dan gewone koffie.
Dus, daar heb je het. De absoluut gezondste kop koffie gebruikt bonen van grote hoogte, een lichtere branding, een fijne maling, een filter, heet maar niet kokend water en wordt zwart geserveerd . De meeste gezondheidsvoordelen die zijn onderzocht, ontstonden toen mensen dagelijks vier tot vijf kopjes van 8-ounce koffie dronken, zegt Arnot.
Gefilterde koffie is de meest gebruikte door middel van een normaal koffiezetapparaat, een Senseo machine of koffie in een horecagelegenheid. Espresso, Turkse koffie en koffie gemaakt van poeder en kokend water zijn de ongefilterde varianten.
Onderzoeken geven aan dat gefilterde koffie de minste hoeveelheid ongezonde vetten bevat van alle zetmethoden. Wanneer de koffie door een papieren filter gaat, blijven er enkele verbindingen in zitten die in hoge doseringen ongezond kunnen zijn.
Filterkoffie, gepercoleerde koffie en oploskoffie bevatten vrijwel geen vetachtige stoffen en zijn dus zeer weinig cholesterol verhogend. Bij gebruik van koffiepads filter je de koffie door het omhullend laagje papier. Koffiecapsules worden daarentegen niet gefilterd.
Gunstige werking van koffie
Het droogt je lichaam niet uit. Daarnaast heeft het een paar gunstige effecten op je gezondheid: 2 tot 4 koppen per dag: geeft een 10% lager risico op coronaire hartziekten (aandoening van de kransslagaders) en een beroerte. 5 koppen per dag: geeft een 30% lager risico op diabetes type 2.
Thuis koffie zetten geeft u de controle over de ingrediënten en het bereidingsproces. U kunt het type koffiebonen, de zetmethode en, nog belangrijker, welke additieven (indien van toepassing) worden toegevoegd, kiezen. Dit niveau van controle zorgt voor de creatie van een gezondere kop koffie.
Filterkoffie kan geweldig smaken, maar is wat zachter en minder robuust . Qua snelheid is filterkoffie sneller als je een grote pot zet om iedereen in één keer te voorzien van cafeïne! Maar je offert wel wat smaak op voor het gemak.
Door het drinken van koffie waarvoor verse bonen zijn gemalen ervaart men de echte smaak van koffie. Oploskoffie daarentegen wordt bereid door een droogproces op -40 graden Celsius.Hierdoor gaat veel van de smaak van de koffie verloren en ervaren sommige mensen een bijsmaak.
Filterkoffie is niet beter noch slechter dan Senseo. Omdat bij beide soorten de koffie wordt gefilterd, blijven de lipiden achter in het papier. Na onderzoek is gebleken dat ook het dunne papier van een koffiepad net zo veilig is als het papier van een koffiefilter.
Verzadigde vetten zitten vooral in dierlijke producten, zoals rood vlees, volvette kaas en volle melkproducten. Ze verhogen het LDL-cholesterol in het bloed, oftewel het slechte cholesterol.
Onder de categorie gefilterde koffie valt alle koffie die gezet wordt met een koffiefilter of koffiepads, maar ook oploskoffie. Ongefilterde koffie ontstaat bijvoorbeeld bij kookkoffie en koffie gezet met een cafetière.
Zwarte koffie heeft de meeste gezondheidsvoordelen zonder de extra calorieën en het vet van toevoegingen als room, suiker, gearomatiseerde siropen en gezoete schuimen, die het tot een "dessert in een mok" maken, zegt Mazarin.
Filterkoffie als gezonde oplossing
De beste zetmethode om dit voor elkaar te krijgen is met filterkoffie. Tijdens de bereiding van filterkoffie gebruik je een papieren filter en het filter zorgt ervoor dat cafestol niet in de koffie terechtkomt. Hoe beter de koffie wordt gefilterd, hoe gezonder.
Onderzoeken tonen aan dat het drinken van filterkoffie gezonder is voor het hart in vergelijking met het drinken van koffie die op andere manieren is bereid . De reden hiervoor is dat ongefilterde koffie bepaalde stoffen bevat die het cholesterolgehalte in het bloed kunnen verhogen, die worden verwijderd wanneer koffie in gefilterde vorm wordt gedronken.
Als gevolg hiervan is het drinken van gewone en cafeïnevrije koffie in verband gebracht met een verlaagd risico op diabetes type 2 en leverbescherming . Wat betreft cafeïnevrije thee, wordt ook gezegd dat het antioxidanten bevat die ontstekingen kunnen helpen verminderen en cellen kunnen beschermen tegen schade veroorzaakt door veroudering en ziekte.
De voordelen van decaf koffie
Een koffiedrinker heeft volgens het voedingscentrum minder kans op hart- en vaatziekten en diabetes. Als je decaf koffie drinkt, geniet je nog steeds van deze voordelen, maar dan zonder de cafeïne.