Als je de munt goed bedekt en veel water geeft zal hij meerdere weken of zelfs een maand lang goed blijven. Munt die in de koelkast bewaard wordt gaat meestal enkele dagen langer mee dan munt die op kamertemperatuur bewaard wordt.
Het plantje om de dag water geven. Takjes munt kun je in een vochtig keukenpapiertje een paar dagen in de koelkast bewaren. In de diepvries kun je munt in een goed gesloten plastic zakje tot 12 maanden bewaren. Munt kun je ook invriezen of drogen.
Op koele plekken blijft munt in een pot ongeveer 6 weken goed. Let hierbij goed op of de blaadjes er nog groen, stevig en fris uitzien. Munt in de tuin of op je balkon kan een aantal jaren meegaan zo lang je de plant goed verzorgt.
Het is gezond om muntthee te drinken. De drank is namelijk zeer calorie arm en bevat bovendien geen cafeïne of theïne. Daarnaast zorgt de sterke muntsmaak ervoor dat je eetlust wordt onderdrukt. Hierdoor is deze 'thee' dus op indirecte wijze goed voor de lijn.
Munt staat namelijk ook bekend om zijn bloeddrukverlagende werking. Gebruikt u bloeddrukverlagende medicatie, dan mag u dus geen muntthee drinken omdat dit de medicatie enorm versterkt. Ook als u overgevoelig reageert op bijvoorbeeld menthol, dan kan u enorme hoofdpijn krijgen door het drinken van muntthee.
Munt. Munt werkt kalmerend en helpt bij het loslaten van emoties en gedachtes. Vooral als gedachtes en spanning vast zitten in de vorm van spanningshoofdpijn, dan is het tijd voor een ontspannend kopje muntthee.
Heb je een gezonde bloeddruk dan zal een kop muntthee je bloeddruk niet verhogen of verlagen. Net zoals bij alle soorten thee, geldt hier natuurlijk ook dat overdaad schaadt. Houd het bij maximaal drie koppen thee per dag en geniet vooral van de unieke smaak!
Muntthee is niet alleen lekker door de heerlijke frisse en pure smaak! Verse muntthee heeft veel goede eigenschappen. Zo is het goed voor je immuunsysteem. Munt zit vol met verschillende voedingsstoffen, zoals vitamine C, D, E, calcium, fosfor en kleine hoeveelheden vitamine B-complex.
Ondersteuning voor je spijsvertering
Munt doet veel voor de spijsvertering. Het plantje bevat menthol, een stofje dat helpt om de enzymen in je spijsvertering beter te laten functioneren. Het werkt in op de gladde spieren van je maag, waardoor deze effectiever werken en je je minder snel opgeblazen voelt.
Zet de muntplant bijvoorbeeld op een schoteltje of bakje met water. Zo neemt het zelf via de wortels water op. Dit is een goede methode om supermarktkruiden langer goed te houden. Jouw munt verzorgen doe je door de plant op een zonnige plek te zetten.
Snoei de munt na de bloei terug tot net boven de grond en geef de plant wat voeding om ervoor te zorgen dat hij nog een goede herfstoogst heeft. Vermeerder de planten in de herfst door ze te scheuren. Schep de plant uit de grond en hak hem met een spade in stukken.
Je kan zowel de blaadjes als de takjes van munt oogsten. De blaadjes kun je prima met de hand eraf halen, maar de takjes kun je beter knippen met behulp van een kruidenschaartje. Munt groeit snel, dus wees niet bang om wat takjes van het plantje af te knippen.
Maak zelf muntsiroop
Spoel de muntblaadjes. Breng het water met de kristalsuiker en de muntblaadjes aan de kook en laat het mengsel 5 minuten zachtjes koken. Neem de siroop van het vuur en laat 30 minuten staan zodat de smaken kunnen intrekken. Zeef de siroop en breng hem opnieuw aan de kook.
De blaadjes van de muntplant (Mentha) bevatten stoffen met een verfrissende geur en smaak. Het bekendste stofje in munt is menthol. Er zijn verschillende soorten munt zoals pepermunt, watermunt, aarmunt en kruizemunt. Munt kan gebruikt worden als smaakmaker in gerechten, maar ook om er thee van te zetten.
Muntolie
Gebruik een paar deciliter neutrale olie, zoals koolzaadolie of arachide-olie, leg daar de munt in en pureer met een staafmixer. Laat even staan en giet daarna door een koffiefilter. Resultaat: knalgroene muntolie.
Deze soorten thee verlagen de bloeddruk en verkleinen de kans op een beroerte. Het advies voor volwassenen is om 3 koppen groene of zwarte thee te drinken per dag. Andere soorten thee zoals bijvoorbeeld rooibos-, gember- of muntthee, zijn eigenlijk geen echte thee want deze thee komt niet van de theeplant.
Daarnaast heb je 'niet echte thee' zoals gemberthee of muntthee en daar zitten dus ook geen tannines in. Deze kan je gewoon drinken zonder zorgen. Als je toch groene of zwarte thee drinkt, is het aan te raden om achteraf even je mond te spoelen met water.
Teveel muntthee drinken heeft in principe geen schadelijke gevolgen, maar in sommige gevallen dient er te worden overlegd met een arts alvorens de muntthee gedronken wordt. Muntthee bevat namelijk bloeddrukverlagende stoffen en dat kan een nadelige werking hebben op de werking van medicatie tegen een hoge bloeddruk.
Goed voor je huid
Het drinken van twee kopjes verse muntthee per dag geeft je huid een oppepper en gaat overbeharing tegen (dit schijnt zo te zijn…). Munt kan ook helpen tegen een vettige huid.
Je kunt je spijsvertering dan ondersteunen met verse munt en gember. Verse munt wordt al eeuwenlang gebruik ter ondersteuning van de spijsvertering. Dit maakt verse muntthee of water met verse munt dan ook een ideaal drankje. Ook gemberthee brengt diverse gezondheidsvoordelen met zich mee.
Lipton maakt het helemaal waar in de grote smaaktest muntthee: eerste plaats, met een ferme voorsprong op eerste achtervolgers Twinings en Albert Heijn.
Kies 's avonds voor een zachte witte thee (laag in theïne) of kruideninfusies (geen theïne). Let wel op de samenstelling van je infusie. Gember werkt bijvoorbeeld opwekkend en drink je dus beter niet voor je gaat slapen. Kamille, linde en valeriaan zijn dan weer echte aanraders.
Neem 2 tot 3 uur voor het slapen geen vast voedsel meer. Gebruik 's avonds geen koffie of middelen met cafeïne, geen sterke thee, nicotine of drugs. Drink geen alcohol om in te slapen. Probeer een uur voor het slapengaan te ontspannen (korte wandeling, warm bad, ontspanningsoefeningen, laten masseren, vrijen).