Kip en ander gevogelte kun je, mits het vers is, tot 6 maanden in de vriezer bewaren. Bewerkte kip, zoals kipschnitzels en gemarineerde kipfilet, blijven 1 maand goed. Een hele kip of kalkoen, dat is heel andere koek: die kun je wel tot een jaar invriezen.
Kip tandoori marinade
Schrijf de naam van de marinade op de zak en de datum dat je het hebt gemaakt. Je kunt het maximaal 3 maanden in de vriezer bewaren. 1 kg kippendij is voor 4 tot 6 personen.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De kip heeft een afwijkende geur, is grauw verkleurd, uitgedroogd of plakkerig. Eet geen vlees wat er raar uitziet of niet goed ruikt.
Rundvlees dat gekruid of gemarineerd is, kun je echter een stuk korter bewaren in de vriezer: ongeveer 1 maand. Varkensvlees: vers varkensvlees kun je tot 3 maanden lang ingevroren houden. Gekruid en gemarineerd varkensvlees (zoals varkensworstjes of gemarineerde karbonaadjes) ongeveer 1 maand.
Hele kippen en kalkoenen kunnen tot een jaar gedijen in de diepvries. Stukken gevogelte, zoals kalkoen- of kippenborst, -billen of -vleugels moet je binnen de negen maanden consumeren. Orgaanvlees blijft bevroren slechts drie tot vier maanden goed. Rauwe steak gaat dan weer zes tot twaalf maanden mee in de vriezer.
Eten blijft maanden tot wel een jaar goed in de diepvries. Door eten in de diepvries te doen, verleng je de houdbaarheid.
Bevroren gemarineerd vlees verliest zijn kwaliteit
Hoe lang je het om kwaliteitsredenen moet invriezen, is echter een andere vraag, en het antwoord is waarschijnlijk twee tot drie maanden . Vlees dat langer dan dat is ingevroren, is veel vatbaarder voor vriesbrand, wat zowel de smaak als de textuur zal aantasten.
3 – Langer houdbaar maken
Producten die we marineren, worden daardoor langer houdbaar gemaakt. Producten hebben namelijk een bepaalde 'AW-waarde': hiermee bedoelen we het gedeelte 'vrij-water' in het product. Doorgaans heeft vlees bijvoorbeeld een gemiddeld vochtpercentage van 70%.
Vlees invriezen moet snel gebeuren. Als je vlees langzaam invriest, vormen de vleessappen kristallen die de celwanden van de spiervezels kunnen beschadigen. Daardoor kan het aan kwaliteit verliezen.
De meeste mensen worden niet ernstig ziek door een besmetting met campylobacter. Je kunt je er wel flink beroerd door voelen. Klachten zoals buikpijn, diarree en griepachtige verschijnselen treden op binnen 48 uur tot 1 week na besmetting.De klachten houden ongeveer 5-7 dagen aan.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De kip heeft een licht zure afwijkende geur, is grauw verkleurd of plakkerig. Eet geen vlees dat er raar uitziet of niet goed ruikt.
De marinade zal niet veel in de bevroren kip trekken. Je zult wel een verschil merken als je de gemarineerde bevroren kip een dag of twee in de koelkast laat ontdooien en marineren voordat je het gaat koken. Eet smakelijk!
U kunt de kip met marinade maximaal 9 maanden invriezen. Lees hieronder meer over ontdooien.
Gemarineerde kip kun je tot 48 uur in de koelkast bewaren. De ideale marinade tijd is 4 tot 12 uur voor optimale smaak zonder dat de textuur wordt aangetast. Zorg ervoor dat de kipdijfilet van goede kwaliteit en vers is voordat je het marineert.
De ten minste houdbaar tot datum is alleen geldig wanneer het nog vers is. Je vries het vlees in en je vries de vervaldatum in. De beste optie is om het binnen een dag of twee na het ontdooien te eten om er zeker van te zijn dat je niet het risico loopt dat het vlees verloopt.
Kip, kalkoen, eend
Kip en ander gevogelte kun je, mits het vers is, tot 6 maanden in de vriezer bewaren. Bewerkte kip, zoals kipschnitzels en gemarineerde kipfilet, blijven 1 maand goed. Een hele kip of kalkoen, dat is heel andere koek: die kun je wel tot een jaar invriezen.
Hoe lang kan ik gemarineerde kip in de koelkast bewaren? Gemarineerde kip kan 2 dagen in de koelkast bewaard worden; daarna moet alle ongekookte marinade weggegooid worden. Hoe snel moet ik kant-en-klare kip die in supermarkten verkocht wordt, consumeren?
De meeste recepten voor het marineren van vlees en gevogelte raden zes tot 24 uur aan. Het is veilig om het voedsel langer in de marinade te houden, maar na twee dagen is het mogelijk dat de marinade de vezels van het vlees begint af te breken, waardoor het papperig wordt .
Houd het koel. Marineer voedsel in de koelkast ; laat het nooit op het aanrecht staan. Leg het op de onderste plank van de koelkast om mogelijke lekken of morsen op het voedsel eronder uit te sluiten. Als u het in een hersluitbare zak marineert, doe het dan in een grotere kom, bord of ovenschaal om eventuele druppels op te vangen.
Bewaartijd ingevroren rundvlees: 6 maanden. Bewaartijd ingevroren kalfsvlees, varkensvlees, lamsvlees: maximaal 3 maanden. Bewaartijd ingevroren gehakt: 2 maanden. Bewaartijd ingevroren bereid vlees: 2 – 3 maanden.
Doe de biefstuk in een diepvrieszak van een liter; meng limoensap, witte wijnazijn, slaolie, oregano en geplette knoflookteentjes; voeg toe aan het vlees.Vries in . Om te bundelen: Biefstuk/marinademengsel; bloemtortilla's; bevroren groenten. Bereiding: Ontdooi de biefstuk in de marinade.
Bevroren vlees blijft veilig om te eten zolang het bevroren is geweest, maar de kwaliteit en smaak zijn mogelijk niet hetzelfde. Bevroren vlees is mogelijk niet meer vers als het verkleurd is of vriesbrand heeft of als het een sterke geur heeft ontwikkeld . Behoud de versheid en smaak met een staande vriezer van het merk Whirlpool.
Zodra het vlees is ingevroren, komen de bacteriën in een soort winterslaap. Pas nadat het vlees is ontdooid, vermeerderen deze zich weer. In de vriezer kunnen dus geen bacteriën groeien, zolang de temperatuur -18℃ blijft. Je kunt vrijwel zeggen dat je vlees oneindig lang kunt bewaren in de diepvries.
Hoewel je dus niet snel ziek zal worden van een goed ingevroren stuk vlees, zal het na verloop van tijd wel minder smakelijk zijn om te eten. “De kwaliteit gaat duidelijk achteruit, dat kun je niet stoppen.”