De nog niet gefrituurde of gebakken frikandel is in de viezer maximaal 6 maanden houdbaar. Is de frikandel al gefrituurd of gebakken, dan kun je deze maximaal 3 maanden in de vriezer bewaren.
In de vriezer zijn de nog niet gebakken frikandellen maximaal 6 manden houdbaar. De gefrituurde of gebakken frikandel is in de koelkast maximaal 2 dagen houdbaar, deze moet natuurlijk wel altijd goed afgedekt of verpakt worden. In de vriezer kun je de gefrituurde frikandel maximaal 3 maanden bewaren.
Omdat de meeste micro-organismen zich niet vermenigvuldigen onder het vriespunt, bederft bevroren voedsel niet gevaarlijk. Micro-organismen blijven echter wel leven in de vriezer en bij ontdooien groeien ze verder. Je kunt een bedorven levensmiddel dus niet 'redden' door invriezen.
Door frituurwerk in te vriezen kan een deel van de productie worden verspreid. Producten die al reeds zijn gefrituurd kunnen gedurende 1 maand bij -20°C worden bewaard. Bij voorkeur worden producten na of voorafgaand aan het invriezen verpakt, zodat ze in de vriezer zo min mogelijk kunnen uitdrogen.
U kunt een ontdooide frikandel dus “rauw” eten maar moet er niet raar van opkijken als de snack minder smaakt of last krijg van uw maag. Net zoals de meeste snackers eten wij frikandellen liever vers uit het vet. 6.
Op rauw vlees kunnen bacteriën zitten. Bacteriën zijn hele kleine beestjes. Op rauw vlees zitten veel bacteriën en sommige daarvan kunnen je ziek maken. Door het eten van rauw vlees kun je bijvoorbeeld buikpijn of diarree krijgen.
"Of het nu vlees, gevogelte, vis of schaaldieren zijn, je mag ze opnieuw in de vriezer stoppen als ze in de koelkast ontdooid werden en niet bedorven zijn."
Kiest u voor het frituren van bevroren snacks, heeft u het voordeel dat uw snacks langer houdbaar zijn. Snacks die u ontdooid heeft en niet meteen gaat frituren, zijn maximaal twee dagen houdbaar. Wij adviseren de snacks te frituren in frituurvet of olie van 180 graden Celsius.
Frikandel ontdooien en bereiden
Je kunt de frikandel in de koelkast laten ontdooien, maar dit hoeft natuurlijk niet per se. Als je geen tijd, of zin hebt om de frikandel te ontdooien, dan kun je deze ook bevroren in de friteuse doen, hier duurt het ongeveer 4 tot 6 minuten tot dat de frikandel klaar is om te eten.
De algemene regel luidt als volgt: hoe meer vet er in zit, hoe minder lang je het kan bewaren. Gehakt kan je maximaal zes maanden bewaren. Mager vlees, zoals kipfilet, kan je tot een jaar invriezen. Doe je het langer, dan gaat het vlees anders smaken.
De voedingswaarde en de smaak gaan daardoor achteruit. Verder 'denatureren' vetmoleculen in het vlees, met als gevolg dat het vlees na verloop van tijd ranzig wordt. Doordat er zoveel cellen worden lekgeprikt, kan het voedsel na het ontdooien minder vocht vasthouden.
Vriesbrand is niet schadelijk
Om maar met het goede nieuws te beginnen; het is niet schadelijk en u kunt de voedingsmiddelen gewoon nog eten. De plekken ontstaan doordat de voedingsmiddelen niet luchtdicht in de vriezer zijn gelegd. Zodra er dan verse lucht bijkomt, ontstaat een verkleuring.
Een frikandelbroodje eet je nooit koud. Dat is niet lekker en je mist de herkenbare geur van de combinatie frikandel en vers brood. Opwarmen: Zet de oven op 150-175 graden en leg het frikandelbroodje er circa 6-8 minuten in.
175°C | 4 min. Ontdooid: 2 minuten. Bij voorkeur frituren in olie.
Bewaar de snacks niet te lang in de vitrine. Maximaal 48 uur, maar het liefst korter. Zorg dat de snacks zijn afgedekt in de vitrine. Hiermee voorkom je uitdroging van het product.
Ongekookte aardappelen invriezen doe je beter niet. Gekookte aardappelen invriezen, dat kan wel. Ze blijven ongeveer een week goed. Tip: maak er eerst puree van en vries die in.
Je kunt gekookte eieren in principe wel invriezen, maar de smaak komt niet echt ten goede. Het eiwit wordt namelijk hard en rubberachtig en er komt vocht vrij. Je kunt het eigeel daarentegen wel goed invriezen, gewoon in een zakje.
De koudste plek is net boven de lades, namelijk in het midden achterin. Daar kun je het beste zuivel en vlees of vis bewaren. Houdbare producten zitten vaak in een potje en plaats je in de deur.
De lekkerste frikandel ingevouwen in een zacht broodje, smullen maar. Bewaar de frikandelbroodjes in de koelkast. Invriezen is ook goed mogelijk. Maak de frikandelbroodjes iets vochtig voordat u ze opwarmt in een oven van 200 C +/- 8 minuten.
Doe een klein beetje olie in een koekenpan en verhit deze op de laagste stand. Leg de frikandel in de pan en keer regelmatig om verbranding te voorkomen. Gebruik eventueel een deksel om het bakken te versnellen. De frikandel is na ongeveer 10 tot 15 minuten gebakken.
Oven: Verwarm de oven voor voor naar 220° Celsius. Leg de frikandellen in een ovenschaal eventueel op een vel bakpapier. Als de oven volledig is voorverwarmd bak je de frikandellen in ongeveer 10 minuten gaar.
Bij vlees invriezen geldt: hoe groter het stuk, hoe langer het goed blijft. Bewaartijd ingevroren rundvlees: 6 maanden. Bewaartijd ingevroren kalfsvlees, varkensvlees, lamsvlees: maximaal 3 maanden. Bewaartijd ingevroren gehakt: 2 maanden.
Ligt een maaltijdkliekje langer dan 2 dagen in de koelkast? Gooi het dan weg. Na 2 dagen is de kans dat er schadelijke bacteriën groeien waar je ziek van kunt worden, groter. Als je kliekjes van een maaltijd in de vriezer bewaart, kun je het tot 3 maanden later opeten.
Nee, een maaltijdrestje dat je al eerder ingevroren en opgewarmd hebt, kun je beter niet nog een tweede keer invriezen en ontdooien om op te eten. Dan heb je namelijk een grotere kans om ziek te worden door een voedselinfectie.