Burrata is bij uitstek 'vers' en dus beperkt houdbaar; binnen de twee à drie dagen moet de kaas geconsumeerd worden. Denk eraan: hoe verser, hoe lekkerder! Het kaasje wordt vaak gewikkeld in de beestachtige bladeren van een lokale plant, de 'witte affodil' (asphodelus albus).
Hoe lang is Burrata houdbaar? Burrata is een enorm delicaat product. Het is daarom belangrijk om de kaas zo vers mogelijk te eten. Vanaf de productie is de kaas slechts enkele weken houdbaar.
Houdbaarheid (bewaaradvies)
Burrata bewaren volgens voorschrift op de verpakking. Eenmaal geopend, al dan niet aangesneden binnen hoogstens twee dagen consumeren. Altijd in de koelkast bewaren (maximaal 4°).
Kazen die gemaakt zijn van gepasteuriseerde of verhitte melk zijn veilig om te eten. Eet geen burrata gemaakt van rauwe melk, want daar kunnen schadelijke bacteriën in zitten, zoals listeria.
Burrata: Friszuur en romig tegelijk
Als het blad verlept was, kon je het kaasje weggooien. Helaas wordt tegenwoordig geen ambachtelijk blaadje, maar een plastic groen blaadje er omheen gebruikt. Niet getreurd: het kaasje smaakt nog steeds verrukkelijk.
Door de zachte textuur is mozzarella geen ideaal product om in te vriezen. Tijdens het invriesproces wordt het vocht uit de kaas onttrokken, ook wel bekend als schiften, waardoor er een slap of kruimelig geheel kan ontstaan. Daarom kun je beter bewerkte mozzarella in plaats van verse buffel mozzarella invriezen.
Mozzarella en burrata zien er ongeveer hetzelfde uit en zijn dus allebei Italiaanse verse kazen. Burrata bestaat gedeeltelijk uit mozzarella en daar word nog room en wrongel aan toegevoegd. Om het te maken wordt er van mozzarella een soort zakje gemaakt en daaraan wordt room toegevoegd.
Gerechten met burrata
Tomaat, balsamico, basilicum en gedroogde ham zijn altijd goed, maar ook nectarine of perzik, kiemen en truffel doen het goed bij deze allemansvriend. Eet het in een simpele salade, met een stukje brood en wat olijfolie of laat de kaas smelten in een heerlijke pasta.
Burrata kopen kun je dus het beste bij het Hollands kaashuis doen! De verse burrata wordt geleverd in een bakje met vocht wat gebruikt is bij de bereiding van de kaas. In dit bakje zit 1 bolletje van 100 gram.
Hoe kan je het vervangen? Je bent helemaal klaar om je lekkere gerecht te bereiden, maar dan is de burrata in geen velden of wegen te bekennen. Je kunt het product eventueel vervangen door gewone mozzarella of buffelmozzarella, al zal het resultaat dan iets afwijken (minder romig).
Je kunt bederf bij zachte kazen herkennen doordat de kaas niet meer fris ruikt of dat er een zure geur vanaf komt. Ook kan de kaas – die er wit uit hoort te zien – verkleuren of schimmelvlekjes vertonen.
Kan je over de datum kaas eten? Harde kazen Tot 2 maanden en mogelijk langer na de THT-datum, mits het er nog goed uitziet en de verpakking nog heel is.
Burratina's zijn kleine bolletjes burrata. Vervang 1 burratina eventueel door 2 kleine mozzarellabolletjes.
De Italiaanse kaas wordt gemaakt door stremsel toe te voegen aan (buffel)melk. Hierdoor klonteren de eiwitten samen en scheiden ze zich af van het melkvocht (ook wel wei genoemd). De wrongel die hierdoor ontstaat, wordt vervolgens in kokend water gelegd en met een stok gevormd tot een dikke, elastische massa.
Om hem toch even te kunnen bewaren wordt verse mozzarella in het natuurlijke vocht, de wie, verpakt en verkocht. Na openenvan de verpakking kun je de kaas het best in dat vocht bewaren, maximaal twee tot drie dagen. Heb je het vocht per ongeluk weggegooid, dan kun je de kaas ook onder water zetten.
285 g. Deze heerlijke Italiaanse mozzarella bezorgt je een sensationele smaakervaring. Galbani Burrata is de smeuïgste en romigste Italiaanse kaas van koemelk.
Koemelkmozzarella bevat gemiddeld het minste vet en zout en heeft een plek binnen de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Drie koemelkmozzarella's horen daar niet bij, omdat die net iets te veel verzadigd vet bevatten. Buffelmozzarella bevat beduidend meer vet en zout en is ongezonder dan koemelkmozzarella.
De smaak is vrij neutraal. Voor pizza gebruik ik het liefst koemelkmozzarella en geen buffelmozzarella. Buffelmozzarella bevat namelijk veel vocht en dit wil je liever niet op je pizza. De mozzarella dep ik eerst altijd goed droog in een stukje keukenpapier en daarna scheur ik hem met de hand in stroken.
Niet zuur, geen uitgesproken smaak. Braaf, kun je zeggen, maar wel lekker. Om de smaak wat intenser te maken, voeg je aan burrata wat zout toe.”
De winnaar per categorie? Met een 6,4 kwam de Albert Heijn Biologische Buffelmozzarella als beste buffelmozzarella uit de test. Bij dezelfde supermarkt koop je ook de beste koemelk-mozzarella. De Albert Heijn Biologische Mozzarella verdiende daar een 7,0.
De meest authentieke burrata wordt gemaakt met buffelmelk, maar met koemelk kan ook. Burrata wordt gemaakt van mozzarella. De eerste vormt namelijk het omhulsel van de tweede. De verse mozzarella dient dus als het ware als zakje voor een mengsel van room en fijne restanten van de mozzarella.
De burrata ziet eruit als een met de hand gevormde ronde zak van van 2 mm dik gesponnen deeg gevuld met een mengsel van room en stukjes van het gesponnen deeg. De vulling wordt stracciatella genoemd en is vaak ook los te koop.
Een Griekse salade met feta of toch een salade caprese met tomaat, basilicum en mozzarella, het klinkt allebei even gezond. Maar wil je nog iets van je summerbody maken deze zomer, ruil dan de feta even in voor de mozzarella. De Italiaanse kaas heeft een lager vetpercentage en meer eiwitten.
De halve bol mozzarella kun je met het vocht in een afgesloten bakje bewaren. De kwaliteit gaat snel achteruit, dus bewaar de mozzarella niet langer dan twee op drie dagen. Volgens sommige verpakkingen moet je de mozzarella binnen 24 uur consumeren.