Dat hangt af van hoeveel werk jouw aquarium normaal gesproken vereist en hoe lang je weg gaat. Als je maar een paar dagen weg bent hoef je meestal niemand te vragen.Maar als je een week of langer weggaat, is het wel aan te raden om iemand in te schakelen.
Een volwassen vis kan ruim 7 tot 14 dagen zonder eten afhankelijk van het soort. Jonge vissen kunnen hooguit een aantal dagen zonder eten en moeten het liefst dagelijks gevoed worden. Door de juiste voorbereidingen te treffen kunnen vissen enige tijd overleven zonder te eten.
De meeste vissen kunnen wel een weekje zonder voeding. Wanneer je 1 week of minder op vakantie gaat is het dus in veel gevallen niet perse nodig om iemand in te schakelen die voor de vissen kan komen zorgen. Jonge vissen hebben wel nog dagelijks voeding nodig.
De meeste gewervelde dieren – mensen incluis – kunnen maar kort zonder zuurstof. Al na een paar minuten leggen zij het loodje. Heel anders is dat voor de goudvis die dagen- tot maandenlang kan overleven in zuurstofarm water dat schuilgaat onder een bevroren waterspiegel.
In een optimaal gevuld aquarium kunnen vissen 3 tot 12 uur overleven. In een laag gevuld aquarium kunnen ze zelfs wel een dag of twee overleven. Echter zullen vissen bij een te vol aquarium binnen 3 tot 9 uur beginnen te sterven bij stroomuitval.
Om het water van je aquarium gezond te houden, moet het af en toe ververst worden. Dat kun je beter niet in één keer doen, want dat zou de balans verstoren. Als richtlijn kun je aanhouden dat je iedere drie tot vier weken ongeveer 20% van het water moet verversen.
Guppy's kunnen in een bak zonder verwarming en filter. De mannetjes zijn erg kleurrijk en soms erg mooi. Alleen planten ze zich er slecht voort in koud water. Platy's (lijken op kleine goudvissen) zou je ook kunnen proberen in koud water, maar is niet optimaal.
niet belastend is en de gezondheid zeker niet gaat beïnvloeden. Een vis "op het droge" sterft een langzame pijnlijke dood omdat hij meestal stikt..
Zonder filtering is het zeer moeilijk om de waterkwaliteit optimaal te houden. Giftige stoffen zoals ammonium en/of nitriet stapelen dan op in het water, waardoor de vissen geen of onvoldoende zuurstof kunnen opnemen. Een typisch symptoom hiervan zijn vissen die aan het wateroppervlak voortdurend naar lucht happen.
De meeste plastic bakken zijn niet geschikt om vissen in onder te brengen, je moet levensmiddelen kwaliteit bakken hebben die kunnen wel.
(ze 'happen' constant naar de steentjes op de bodem om deze gelijk weer uit te spugen en sinds een paar dagen happen ze de blaadjes van de plantjes en ook deze spugen ze uit. Met bij dit laatste het gevolg dat het water na een dag of twee vol zit met rond dobberende blaadjes.)
Als je maximaal één week op vakantie gaat, kun je gebruik maken van speciaal vakantievoer. Meestal zijn dit een soort 'bolletjes' die je in je aquarium legt. Het voer laat geleidelijk aan los en kan je vissen op die manier een bepaalde tijd van voer voorzien. Zo heb je bijvoorbeeld Tetra Min Vakantievoer 30 gram.
Het wordt aangeraden om je vissen 1 tot 2 keer per dag te voeren. Zorg dat je kleine hoeveelheden voert als je meerdere keren per dag voert. Over het algemeen kun je beter een dagje wat minder geven dan dat je teveel voert. De precieze hoeveelheid die je moet voeren voor jouw aquarium is een ervaringsproces.
Hoeveel je jouw vissen moet voeren is afhankelijk van de soort die je houdt. Over het algemeen geef je 1 tot maximaal 2 keer per dag voer. De hoeveelheid voer is afhankelijk van het soort en de hoeveelheid vissen in je bak. De ene vis eet nu eenmaal meer dan de andere.
Ja, vissen vreten elkaar op. Met een beetje massel kun je de graten nog wel ergens op de bodem vinden.
Het beste antwoord. voor veel dieren geldt dat als ze minder actief worden dat een veeg teken is. is ook wel logisch dat een groepsvis zich onveilig en ongelukkig voelt alleen. door de stress zal ook de weerstand verminderen, en wordt je vis vatbaarder voor ziektes.
Over het algemeen mag je een binnenfilter elke maand schoonmaken. Indien je veel vissen hebt of veel voert mag je dit elke 2 – 3 weken doen. Doe dit nooit tegelijkertijd met het schoonmaken van de rest van je aquarium, want dan verstoor je het biologisch evenwicht in je aquarium.
18 graden is echt het minimum voor guppy's ze worden dan vatbaar voor ziektes enz en leven duidelijk korter. Ook is een kamer niet overal boven de 18 graden dus als je het beste met je dieren voor hebt verwarm je de bak wel, anders blijven de visjes jou leergeld betalen.
Goudvissen, Danio's, vijvervissen en sluierstaarten kunnen op koud water. Guppen, enkele dwerggarnalen en Platy's kunnen op kamertemperatuur en koudwater van +-19 graden. Zonder aquarium heater als de watertemperatuur niet veel schommelt.
Zuurstofplanten in je aquarium
Je vissen hebben zuurstof nodig. Zelf ademen ze, net als wij, CO2 uit. De planten in je aquarium zetten deze CO2 weer om in zuurstof. De perfecte combinatie, want zuurstofplanten hebben de CO2 nodig die vissen uitademen en vissen leven van de zuurstof die de planten maken.
Zuurstofproblemen uiten zich het meest zichtbaar bij de vissen: ze houden zich boven in het water op, happen naar “lucht” en zijn traag in hun bewegingen. Ze blijven ook rondhangen op de plekken waar zich de meeste toevoer van zuurstof bevindt, bijvoorbeeld de uitloop van een waterval.
In dit geval is het beter om meer zuurstof in het water te brengen door het water in beweging te krijgen. Dit kun je doen met een waterval of een beekloop. Daarnaast zijn er ook luchtstenen en uitstromers die het water in beweging brengen en zo het zuurstofgehalte verhogen.
Regelmatig water verversen.
Beter kun je elke week 25-50% van het water verversen. Wel consequent blijven doen! Zorg er bij de waterverversing voor dat de temperatuur van de het water in de kom, en het toegevoegde water van dezelfde temperatuur is.
Guppies zijn niet geschikt om in een viskom te houden. Dit visje heeft een watertemperatuur nodig van 24 tot 28 graden. Ook is een filtersysteem nodig om het water op kwaliteit te houden. In koudwater zal een guppy zich niet prettig voelen.
De juiste beluchting is zeer belangrijk voor uw aquarium. Met aquarium beluchting zorgt u ervoor dat er voldoende zuurstof in uw aquarium zit en dat uw planten en vissen daardoor goed kunnen groeien en prettig kunnen leven.