Pure chocolade is ongeveer 1,5 jaar tot 2 jaar lang houdbaar. Voor bonbons geldt een andere houdbaarheid en dat heeft alles te maken met de vullingen in de bonbons. Afhankelijk van de versheid en samenstelling van de gebruikte ingrediënten in de vulling, kun je de meeste bonbons drie tot zes maanden lang bewaren.
Tot 2 maanden en mogelijk langer na de THT-datum, mits het er nog goed uitziet en de verpakking nog heel is.
Wij adviseren dan ook onze bonbons en andere chocoladeproducten droog en aan de voorkant van de koelkast te bewaren, zo blijven de bonbons 6 weken na ontvangst houdbaar. Binnen 3 weken zullen ze het lekkerst zijn.
Hoelang kan ik Leonidas pralines bewaren? Om een unieke smaak te waarborgen, moeten de Leonidas pralines worden verbruikt binnen acht dagen na de aankoopdatum. Ook de chocoladetabletten van Leonidas moeten binnen zes maanden worden verbruikt om de kwaliteit en authenticiteit van de echte chocoladesmaak te waarborgen.
Bonbons bewaren doe je het beste gewoon in een luchtdicht verpakking of voorraadbus, bij kamertemperatuur. Bij voorkeur ook in een donkere kast. Als het erg heet weer is kun je ze eventueel in de koelkast leggen, maar dan wel in plastic verpakken zodat het niet te vochtig is en de chocolade wit uitslaat.
Bonbons met een pralinévulling bijvoorbeeld zijn circa gedurende 6 maanden lekker. Bonbons met een slagroom vulling hebben een veel kortere houdbaarheid omdat verse room nu eenmaal sneller bederft dan een noten of een pralinévulling.
Pure chocolade is ongeveer 1,5 jaar tot 2 jaar lang houdbaar. Voor bonbons geldt een andere houdbaarheid en dat heeft alles te maken met de vullingen in de bonbons. Afhankelijk van de versheid en samenstelling van de gebruikte ingrediënten in de vulling, kun je de meeste bonbons drie tot zes maanden lang bewaren.
Bonbons met pralinévulling zijn ca 6 maanden houdbaar, en u raadt het al…. mits correct opgeslagen. Bonbons met een slagroom vulling zijn natuurlijk nog kwetsbaarder omdat verse room nu eenmaal sneller bederft dan een noten of praliné vulling. Voor gevulde bonbons geldt toch echt wel: Hoe verser hoe beter!
Beperkt, bonbons met vulling gebaseert op slagroom zijn ongeveer 2 weken houdbaar, mits deze niet in een vochtige omgeving staan.
Tot 2 maanden en mogelijk langer na de THT-datum, mits het er nog goed uitziet en de verpakking nog heel is.
Hoewel je over een wel héél stevige ruggengraat moet beschikken wil je chocolade over de datum laten gaan, is het prima te eten als je toch ver na de houdbaarheidsdatum een reep achterin je kast vindt. Na verloop van tijd komt er wel een wittig 'laagje' op en kan de smaak iets teruglopen, maar ziek word je er niet van.
Bewaar daarom jouw chocolade bij voorkeur op een droge, donkere plek. Bij een constante kamertemperatuur blijft jouw chocola makkelijk anderhalf jaar goed. Is de witte uitslag op chocola een soort van schimmel? Nee, de witte waas is een gekristalliseerd laagje cacaoboter.
Idealiter moeten (verse) pralines binnen de acht dagen na aankoop gegeten worden. Pralines met vulling op basis van verse room moeten zeker binnen de 2 weken gegeten worden. Pralines met vullingen op basis van boterroom, praliné, giandudja, karamel, marsepein kunnen 1 tot 2 maanden bewaard worden.
Suikerrijk broodbeleg tot 1 jaar en mogelijk langer na THT, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Chocolade kan jarenlang worden bewaard in een diepvriezer; Chocolade bewaren in een koelkast is beter dan op kamertemperatuur; Als de verpakking is geopend, moet de chocola luchtdicht worden verpakt om geen vreemde geuren te absorberen.
Pralines kan je invriezen om ze langer te bewaren, maar je moet de regels van de kunst volgen. Kies een luchtdichte verpakking. Vermijd lege plaats in het doosje. Lucht vertraagt het invriezen en het vocht dat in de lucht zit, veroorzaakt suikerbloem.
Wanneer chocolade te warm wordt, smelt de in de chocolade verwerkte cacaoboter. Als op een later moment de chocolade weer afkoelt, stolt en kristalliseert de cacaoboter. De vetkristallen vormen een grijswitte waas aan het oppervlak van de chocolade. Dit noemt men vetrijp of vetbloom.
Hoe kun je Bonbons bewaren? Bonbons kunnen langer dan 2 maanden bewaard worden op een niet vochtige, donkere plaats met een temperatuur tot de 20 graden. Het beste is om de bonbons in een metalen blik te bewaren. Of natuurlijk in de verpakking waarin deze geleverd zijn.
Een saaie reep pure chocolade blijft dus langer goed dan een reep melkchocolade met karamel en stukjes koek. Bonbons die gevuld zijn met slagroom zijn natuurlijk nog kwetsbaarder omdat verse room nu eenmaal snel bederft. Een indicatie voor de maximale bewaartermijn: Pure chocolade: 1,5 jaar tot 2 jaar.
Chocola bewaar je het beste bij een temperatuur tussen de 15 en 20 graden. Oftewel voor Nederlandse begrippen... "kamertemperatuur". Maarja dan liever eigenlijk ook nog in het donker want zonlicht zorgt voor een schommeling van temperatuur waardoor de chocola alsnog eerder minder lekker kan worden.
Sla een paar keer zachtjes tegen de vorm om te zorgen dat het meeste van de chocolade er weer uit druipt. Zo vorm je de buitenste laag van de bonbon. Hoe langer je blijft tikken, des te dunner de buitenkant van de bonbon wordt. Laat de bonbonvorm enkele minuten op zijn kop liggen.
Tot 2 maanden en mogelijk langer na de THT-datum, mits het er nog goed uitziet en de verpakking nog heel is.
De karamelsaus bewaar je op een koele en donkere plek. In een uitgekookte pot kun je hem zo wel tot een jaar bewaren. Na openen bewaar je hem in de koelkast, waar hij zo'n twee weken goed blijft.
Als de verpakking droog en op een koele plaats is bewaard kan de hagelslag niet bederven. Hooguit kan ongedierte een gat in het pak hebben gemaakt en het daardoor onbruikbaar hebben laten worden. Maar als dat niet gebeurd is kan je het gewoon consumeren.