De straffen voor verboden wapenbezit zijn fors. Op bezit van een pistool of revolver staat drie maanden (onvoorwaardelijke) gevangenisstraf, op het bezit van een automatisch vuurwapen negen maanden. Op messen staan nog werkstraffen of een boete. Op het bezit van explosieven 9 maanden gevangenisstraf.
Verboden wapenbezit straf
De maximumstraf voor het illegaal bezitten van een wapen uit categorie 2 en 3, zoals een geweer, is een gevangenisstraf van 4 jaar of een geldboete van € 45.000. Tot slot, de maximum straf voor het illegaal handelen in vuurwapens is 8 jaar gevangenisstraf of een geldboete van € 45.000.
De maximumstraf voor verboden wapenbezit varieert per wapen. Voor een categorie 1 wapen is dit 9 maanden gevangenisstraf, of een geldboete van de 4e categorie. Voor wapens uit categorie 3 bedraagt de maximumstraf 4 jaar, of een geldboete van de 5e categorie.
Elk politie-eenheid heeft een speciale afdeling voor wapens. De politie houdt bij welke mensen een vergunning hebben om een wapen in huis te hebben. Bijvoorbeeld jagers en mensen die lid zijn van een schietvereniging. Zo kunnen we controleren of iemand een vergunning heeft om een bepaald wapen te mogen hebben.
Hoeveel wapens mag ik voorhanden hebben? Indien uw verlof nog minder dan 1 jaar oud is, dan mag daar slechts 1 wapen op staan. Na 1 jaar mogen er maximaal 5 wapens op uw verlof staan. Wilt u er 6 of meer dan moet u het specifieke nut hiervan kunnen aantonen d.m.v.
De kosten voor een ontheffing bedragen 80 euro per aanvraag, verlenging, wijziging of uitbreiding. Voor tarieven van overige wapenvergunningen kunt u terecht bij de korpschef of de Centrale Dienst voor In- en Uitvoer (CDIU).
Het bezit van een vuurwapen is strafbaar en een misdrijf. Dat betekent dat iedereen die een vuurwapen en/of munitie in bezit heeft, deze moet inleveren bij de (afdeling Bijzondere Wetten van de) politie.
Wapens als pistolen, revolvers en geweren (III). Wapens als zwaarden, degens en wapenstokken (IV). In principe zijn in Nederland alle wapens uit de eerste drie categorieën verboden. Dit verbod geldt ook voor nepwapens of echt lijkende speelgoedwapens.
Noot 1: In deze categorie vallen vrijwel alle vuurwapens die niet de vorm van geweren, pistolen of revolvers hebben. Dit zijn voornamelijk de zware militaire vuurwapens zoals kanonnen, houwitsers, vuurmonden, mortieren, antitankwapens, raketlanceerwapens en vuurwapens zonder terugstoot.
Wapens: Categorie III
In categorie III zijn voornamelijk lichtere vuurwapens te vinden. Hieronder vallen onder andere geweren, revolvers en pistolen, toestellen voor beroepsdoeleinden die projectielen kunnen afschieten en alarmpistolen en startpistolen die niet aan bepaalde eisen voldoen.
De levenslange gevangenisstraf is de zwaarste straf die Nederland kent. Alleen mensen die de meest ernstige misdrijven hebben gepleegd krijgen deze straf. Het gaat dan bijvoorbeeld om moord of terrorisme. Levenslang was in Nederland decennia lang ook echt levenslang.
Alarmpistolen kun je in Duitsland zonder vergunning kopen. In Nederland is het bezit... Het Smith & Wesson Military&Police pistool als 9mm P.A.K.
Onder categorie III vallen onder andere vuurwapens in de vorm van geweren, revolvers en pistolen, werpmessen, maar ook bepaalde typen alarm- en startpistolen en –revolvers.
Categorie IV.
Tot deze categorie behoren de wapens die niet door de overheid verboden zijn om in huis te hebben, maar wel om deze publiekelijk te dragen. Voor luchtwapens geldt ook de regel dat ze geen gelijkenis mogen hebben met een vuurwapen, anders vallen ze onder Categorie I.
Een zakmesje mag in de meeste gevallen wel, maar niet als je bijvoorbeeld in de kroeg, of in een voetbalstadion bent. Messen, zoals stiletto's, valmessen en vlindermessen zijn strikt verboden. Heb je een valmes, vlindermes of stiletto op zak, dan krijg je een boete.
Volgens de Nederlandse wet mag je jezelf verdedigen wanneer je wordt aangevallen door een belager. Wordt er gepast geweld gebruikt om de aanval te stoppen, dan valt dat onder zelfverdediging. Toch blijkt in de praktijk dat deze zelfverdedigingswet niet zo recht-toe-recht-aan is als het lijkt.
Je mag jezelf of een ander verdedigen als er direct gevaar is. Als er direct geweld tegen je wordt gebruikt, dan mag je jezelf verdedigen om dit geweld te stoppen. Je moet wel opletten dat de zelfverdediging op de juiste wijze en in beperkte mate gebruikt wordt.
In Nederland geldt een algemeen verbod op het bezit van vuurwapens en munitie. Wil je toch een vuurwapen of munitie bezitten dan is daar een wapenvergunning voor nodig.
Heeft iemand een verboden wapen bij zich? Dan neemt de politie dat af. Je krijgt dan een boete of een proces-verbaal. In het proces-verbaal staat wat er precies gebeurd is.
Het aantal legale vuurwapens in Nederland is vorig jaar gedaald naar 197.357 stuks. Sinds 2007 - het jaar waarop de cijfers nog terug te vragen zijn - is dat aantal niet zo laag geweest. Het wordt langzaam maar zeker lastiger om aan een legaal vuurwapen te komen, en wapenbezit wordt steeds strenger gecontroleerd.
Munitie Het Besluit vervoer gevaarlijke stoffen geeft ook een algemene vrijstelling voor het vervoer van maximaal 2.000 patronen (of 2.000 hulzen) binnen Nederland. De Regeling wapens en munitie kent nog een afzonderlijke vrijstelling voor vervoer binnen Europa.
Het eerste verlof wordt afgegeven voor één klein kaliber wapen. Verder moet het wapen gebruikt kunnen worden voor het beoefenen van een Olympische sportdiscipline, waarmee in verenigingsverband kan worden geschoten. Hierna kan je bij een wapen kopen bij een wapenhandelaar.
In Nederland is het dragen van wapens door burgers in principe verboden. Alleen sportschutters en jagers mogen bepaalde wapens gebruiken, als zij over de juiste vergunning beschikken en zich aan de regels voor legaal wapenbezit houden.