Veelal worden insecten in hun geheel geconsumeerd, maar ze kunnen ook verwerkt worden tot pasta's of poeders. Insecten kunnen ziekmakende micro-organismen (schimmels, bacteriën, parasieten, enzovoorts) en giftige stoffen bevatten die bij consumptie een gevaar voor de gezondheid kunnen betekenen.
Best lekker, je moet ze alleen niet zien." Het beste kun je niet meer dan 45 gram insecten per keer eten, adviseert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). In het skelet en schild van insecten zit namelijk chitine, die in die hoeveelheden sowieso geen kwaad kan.
Insecten passen prima in een gevarieerde en gezonde voeding. Ze bevatten veel goede voedingsstoffen, zoals eiwitten, (onverzadigd) vet, ijzer en vitamine B. Je kunt alleen beter niet meer dan 45 gram per keer eten. Dat advies komt van de NVWA.
Net zo gezond als vlees
Maar zij roemen vooral twee andere voordelen: gezondheid en duurzaamheid. Insecten leveren eiwitten, ijzer en vitamine A, B2 en D. Ze zijn daarmee vergelijkbaar met vlees van varken, kip of rund. Het vetpercentage is vaak lager en gunstiger van samenstelling.
Gevriesdroogde insecten moet je ook eerst verhitten. En verwijder ook de poten en vleugels van sprinkhanen, krekels, kevers en cicades: deze kunnen de darmen beschadigen, vast komen te zitten en zo voor verstopping zorgen.
Rauwe wormen smaken heel romig
De insecten bestelden we in Azie en toen zijn we gaan experimenteren aan de hand van recepten die we op internet vonden." Om te kijken welk dier zich het beste leende voor verwerking aten ze er veel: "We hebben rauwe wormen geproefd, die smaken heel romig.
Sprinkhanen hebben een beetje een nootachtige (walnoot) smaak. Meelwormen smaken wat meer naar popcorn en. Bufallo`s juist weer wat meer naar spek / bacon. Giant Water Bug is zoutig en visachtig.
Behalve goed voor de gezondheid dragen insecten ook weinig bij een milieuvervuiling. De insecten stoten bijvoorbeeld minder broeikasgassen uit dan runderen. Daarnaast hebben ze veel minder ruimte en water nodig. Daarom is insecten eten zo duurzaam.
Bijen: Met bijenlarven in het bijzonder, worden in veel culturen gewaardeerd als smakelijke hapjes. Denk er eens over na, alles wat ze eten is royal jelly, stuifmeel en honing! De larven, als gebakken in boter, met de smaak van mushroomy spek. Volwassen bijen kunnen ook gegeten worden, vaak geroosterd (geroosterd bij!)
Toch blijft de drempel om insecten als voedingsbron te beschouwen hoog in Europa en Noord-Amerika. In Azië, Zuid-Amerika en Afrika is insecten eten voor veel mensen heel gewoon en soms zelfs een delicatesse.
We eten elk jaar een geschatte 0,5-1 kilo insecten die in ons eten zitten. En die kleine dieren zijn moeilijk te ontwijken. Vliegenlarven, bladluizen, larven en mijten zitten graag op het groente en fruit dat in smoothies zit of in je koelkast ligt.
Insecten bevatten ook eiwitten, maar hebben veel minder voer nodig. Zo vergt een kilo eetbare krekels 2 kilo voer. Een belangrijke reden voor deze efficiëntie is dat insecten koudbloedig zijn: zij gebruiken hun voer niet om zichzelf warm te houden, in tegenstelling tot warmbloedige dieren als runderen.
Insecten bevatten niet alleen veel proteïne, maar ze zijn ook rijk aan overige voedingsstoffen. De meerderheid van de insecten bevatten veel noodzakelijke voedingsstoffen die we nodig hebben, waaronder ijzer en kalium. Meelwormen zijn bijvoorbeeld rijk aan natrium, kalium, ijzer en zink.
Mensen kunnen natuurlijk ook insecten eten. Het past volgens onderzoek in een gevarieerd dieet en biedt vooral uitkomst voor mensen die relatief weinig eiwitten binnenkrijgen. Omdat insecten aanzienlijk duurzamer zijn dan vlees, kan het (deels) overstappen van vlees naar insecten bijdragen aan CO2-reductie.
Insecten worden ook door veel dieren gegeten. De term entomofagie wordt voornamelijk gebruikt voor de menselijke consumptie van insecten; dieren die insecten eten worden beschreven als insecteneters of insectivoor. Er zijn ook planten die insecten vangen om er voedingsstoffen aan te onttrekken.
Dat komt doordat voedingsproducten met insecten nog niet op grote schaal gemaakt worden. De vraag is nog niet groot genoeg en dus zijn de productiekosten hoog. Zodra er meer vraag is naar insectenburgers en er meer geproduceerd wordt, gaan de productiekosten omlaag. En dus ook de winkelprijs.
Dat is geen Saharazand, zoals veel mensen denken, maar poep van honingbijen die allemaal tegelijk uit hun winterkorven komen. Dat schrijft bijendeskundige Bram Cornelissen woensdag op Natuurbericht.nl. Bijenhouders noemen de dag dat bijna alle bijen tegelijk hun ontlasting laten vallen, de reinigingsvlucht.
Zowel de volwassen insecten als de larven of poppen zijn eetbaar. De insecten bevatten vergelijkbare voedingsstoffen als vlees. De smaak van mieren verschilt per soort, maar ze kunnen een beetje zuur en citrusachtig smaken. Ook de eitjes van mieren kun je eten.
Honing is de zoete substantie die door honingbijen gemaakt wordt van de nectar van bloemen. Het is niet veganistisch, omdat het door dieren gemaakt wordt.
Ook in landen als Japan, Zuid-Korea, Thailand, Oeganda, Botswana, Zambia, Zimbabwe en Zuid-Afrika vormen insecten een erkende voedselbron. Rupsen, muggen, termieten, mieren, sprinkhanen, bijen, wespen, wantsen, meelwormen, kevers, zelfs kakkerlakken worden gegeten.
De laatste jaren staat het eten van insecten volop in de belangstelling. Een meelworm of sprinkhaan als een nieuwe bron van eiwitten. Maar is het ook veilig? Begin 2021 is de meelworm door het Europees Agentschap voor Voedselveiligheid (EFSA) als eerste insect officieel goedgekeurd als voedsel.
Krekels maken geluid door de vleugels snel over elkaar te wrijven. Ze gebruiken de geluiden om andere krekels te vertellen wie ze zijn en wat ze willen. Geluid is een communicatiemiddel. De vleugels zijn zo gebouwd, dat ze als muziekinstrument kunnen werken.
Wil je een schorpioen op een stokje, een gefrituurde vogelspin of allerlei soorten insecten zoals kakkerlakken eten? Dat kan in Bangkok. In menig reisreportage wordt echter de indruk gewekt dat dit het gemiddelde streetfood in Bangkok is en dat je dit dus op iedere hoek van de straat aantreft.
1. Bijen: Bijenlarven worden in verschillende culturen gewaardeerd als smakelijk hapje. Eigenlijk niet onlogisch dat ze goed smaken, als je bedenkt dat bijen zelf alleen maar stuifmeel en honing eten. Gebakken in boter smaken ze zoals champignons met spek.
Is insecten eten gezond? De voedingsstoffen die insecten bevatten zijn vergelijkbaar met de voedingsstoffen die je in vlees tegenkomt; en dat maakt dat ook de bereidingswijze op veel manieren overeenkomt. Zo kun je jouw portie meelwormen koken, bakken, wokken, roosteren of zelfs frituren.