Wanneer je broeken en jurken wil ophangen reken je best op 130 cm. Voor het hangen van extra lange jassen en avondjurken hou je rekening met een hoogte van ± 150 cm.
Hoeden met een brede rand stof je af en berg je vervolgens ondersteboven op in een hoedendoos. Als je ze opvult met tissuepapier behouden ze hun vorm. Als leuk extraatje kan je van de stapel hoedendozen een supereenvoudig nachttafeltje maken, zo spaar je ook wat plaats uit.
De beste plek om kleding voor langere tijd te bewaren is een droge, stofvrije en donkere plek. Vochtvrij is nodig om schimmel te voorkomen en een donkere ruimte zorgt ervoor dat textiel niet verkleurt door licht. Een extra kledingkast op zolder of een vochtvrije kelder kunnen werken.
Gebreide, tricot en jersey kledingstukken kun je beter opvouwen dan ophangen, omdat ze anders gaan uitrekken. Linnen en katoenen kleding kun je juist weer beter ophangen omdat je dan voorkomt dat het gaat kreuken.
Waarom antislip kledinghangers zo handig zijn We kennen allemaal de kledingstukken die zielig onderin de kast liggen. Met de fluwelen kledinghangers is dit verleden tijd! Doordat de hangers met fluweel bekleed zijn kunnen de kledingstukken er niet vanaf glijden.
Doordat ze gewatteerd zijn voorkom je dat er kreukels komen op de plekken waar je kleding de hanger raakt. Bovendien voorkomt het zachte oppervlak van dit type kledinghanger dat kleding er weer van afglijdt. Ze worden aangeraden voor 'delicate kleding'.
In iedere slaapkamer heb je er wel een: een stoel of fauteuil waar de kleding zich opstapelt. Helaas ziet het er eerder chaotisch uit dan chic. Veel cooler en overzichtelijker: een kledingladder. Hij neemt niet veel ruimte in beslag en hij is ideaal om je kleren netjes aan op te hangen.
Als je deze ophangt kunnen ze hun vorm kwijtraken en uitrekken. Het beste is om deze gebreide kledingstukken op te vouwen en op te bergen in lades of planken in de kast. Kleding die je het beste opgevouwen op kunt bergen zijn vooral gebreide en wollen truien en vesten, en spijkerbroeken.
Maak twee denkbeeldige lijnen van de hals naar beneden. Vouw het shirt (op de denkbeeldige lijn) naar binnen en vouw de mouw terug. Een korte mouw kun je recht terug vouwen, maar een lange mouw moet je iets schuin terug vouwen; Herhaal dit bij de andere zijde van het shirt.
Maak makkelijke stapeltjes
Wanneer je hebt uitgezocht wat je houdt en wat er weg kan is het tijd om de kleding die je houdt op te delen in makkelijke stapeltjes. Het beste kun je dit doen door soort per soort te stapelen. Dus per kledingstuk, maar het liefst ook gesorteerd op stofsoort of kleur en print.
Van een kledingrek en een wasmand, tot een opstaprekje en een archiefkast. Een hoek van de kamer kan ook perfect dienen om je kleding op te bergen. Zet een kledingrek tegen de ene muur, een spiegel tegen de anderen en je bent klaar om je favoriete outfits te passen.
Maatvoering van een kledingkast: diepte
Het interieur van een kledingkast is 60 cm diep. Dat is namelijk de ruimte die je nodig hebt om je kleding netjes op te hangen, zonder dat het overal tegenaan schuurt en tussenkomt. Wanneer je geen hangkleding heb (in de betreffende kast) kun je de kast ondieper maken.
Ieder kledingstuk vraagt bovendien zijn eigen ruimte. Een jurk bijvoorbeeld vraagt een minimale hoogte van 170cm en breedte van 40cm. Een broek op een kleerhanger heeft dan weer een hoogte van 80cm en breedte van 30cm nodig.
Jurken, jumpsuits, jassen en blazers hang je ook op. Onthoud dat je voor zwaardere items stevige hangers gebruikt, bijvoorbeeld van hout. Sweaters kun je het beste opvouwen, zo behouden ze hun vorm het beste. Stoffen als wol en kasjmier rekken uit als ze worden opgehangen.
Hang broeken op aan de zomen van de broekspijpen, om het drogen te vergemakkelijken. Hang de broekspijpen naast elkaar. Hang de onderste zomen en iets over de waslijn en knijp ze vast. Als je twee waslijnen naast elkaar hebt, kun je de broekspijpen ook elk aan een lijn hangen.
Gebruik je haardroger. “Voor een snelle oplossing, kan je je haardroger gebruiken”, zegt Kegan. “Om de kreuken eruit te krijgen, hang je je kledingstuk op en besprenkel je de kreuken met wat water. Föhn dan je kleding.
Wij zijn dol op het ophangen van planken aan de slaapkamermuren: je kunt ze prachtig inrichten en hierin continu variëren. Met fotolijstjes, souvenirs, kleine ornamenten, kaarsjes, geurstokjes, sieradendoosjes en veel meer… Zo kun je je slaapkamer bijvoorbeeld ook per seizoen een nieuwe, passende look geven.
De beste en meest kreukvrije manier om je kleding op te hangen is nog altijd op een hangertje. Plaats een decoratieve plank aan de muur met wat schilderijen, plant of spiegel met een rails eronder waar je je kleding van de vorige dag aan hangt. Je kunt er ook nog wat losse mandjes aan bevestigen voor je accessoires.
Bevestig haken aan de muur
Maak een paar haken aan de muur en je hebt voortaan een plek waar kleding netjes weggehangen kan worden. Bovendien kreukelen ze hier door niet en is de kans kleiner dat ze – door enthousiast gespetter in bad of onder de douche – nat worden.
Een jurk bijvoorbeeld vraagt een minimale hoogte van 170cm en breedte van 40cm. Een broek op een kleerhanger heeft dan weer een hoogte van 80cm en breedte van 30cm nodig.
Een kledinghanger, klerenhanger, kleerhanger of knaapje is een stuk hout, metaal of kunststof, meestal in de vorm van de menselijke schouders en heeft een haak aan de bovenzijde.
In plaats van de trui opvouwen, kun je beter de trui ophangen! Dit kun je echter beter niet doen door een gewone kledinghanger door de hals van de trui te steken, want hierdoor verliest de trui vaak zijn vorm. Je moet juist gebruik maken van een kledinghanger met een horizontale lat in het midden.