Indien de termijn van 14 dagen niet wordt nageleefd betekent dit spijtig genoeg niet dat er met het proces-verbaal geen rekening meer zal gehouden worden, of dat het proces-verbaal nietig is geworden. Het proces-verbaal blijft geldig, maar verliest zijn bijzondere bewijswaarde tot bewijs van het tegendeel.
Bij overtredingen blijven de gegevens 5 jaar bewaard (als er een taakstraf of vrijheidsstrafvoor is opgelegd blijven ze 10 jaar bewaard). Voor misdrijven blijft het 20 jaar; of 30 jaar bewaard (als de maximale straf van het strafbare feit 6 jaar of meer is) en. Bij zedenmisdrijven blijft het 80 jaar bewaard.
Vasthouden voor onderzoek en inverzekeringstelling
Sinds 1 maart 2017 mag de politie u maximaal 9 uur vasthouden voor onderzoek. Bijvoorbeeld om uw vingerafdrukken af te nemen of foto's te maken. De tijd tussen 0.00 uur en 9.00 uur telt hierbij niet mee.
Wat er met een proces-verbaal gebeurt, ligt aan het strafbare feit. Als er een overtreding gemaakt is (bijvoorbeeld: baldadigheid of op verboden terrein lopen, maar ook in het verkeer, zoals niet stoppen voor rood licht of te zonder verlichting rijden) kan de politie een bekeuring (dit is het proces-verbaal) schrijven.
Uiteindelijk verjaart een gewone verkeersovertreding (zoals een snelheidsovertreding) ten vroegste twee jaar na de datum van de overtreding en ten laatste vier jaar erna.
Periode tussen overtreding en dagvaarding
In de periode tussen het begaan van de verkeersovertreding en het ontvangen van de dagvaarding kan heel wat tijd zitten (dit kan variëren van enkele maanden tot enkele jaren).
De beslistermijn. De officier van justitie moet binnen zestien weken nadat de beroepstermijn is verstreken beslissen. De beroepstermijn is zes weken na de dag van ontvangst van de verkeersboete (de brief van het CJIB).
Dat kan bij Stichting Processen Verbaal. Wanneer er bij een aanrijding politie aan te pas is gekomen, wordt er standaard een proces verbaal opgesteld en overhandigd aan de Stichting Processen Verbaal. Vanaf een maand na het ongeval is het proces verbaal online beschikbaar tegen een kostprijs van € 8,40 incl. 21% BTW.
Hoe vraag ik het proces-verbaal op? Wordt er door de politie een proces-verbaal opgemaakt na de aanrijding, dan krijgt u hier geen exemplaar van. U kunt wel een kopie opvragen bij Stichting Processen-Verbaal (www.stichtingpv.nl).
Tot 2005 was het proces-verbaal altijd een handgeschreven document. Tegenwoordig maakt de politie steeds vaker gebruik van mobiele apparaten, zogeheten PDA's. Gegevens worden dan ter plekke ingevoerd en direct elektronisch verstuurd.
Een verdachte vier jaar laten wachten op de behandeling van zijn zaak is in strijd met artikel 6 van het Europese verdrag voor de rechten van de mens. Daarin wordt iedere burger een eerlijk proces gegarandeerd.
Een procedure bij de rechtbank duurt in de regel zes tot acht maanden. Soms kan het echter langer duren, bijvoorbeeld omdat uitgebreide bewijslevering nodig is.
Dat kan verschillende oorzaken hebben: de rechter moet de zaak goed bestuderen, overleggen met collega's, of de werkdruk is zodanig dat de uitspraak om die reden op zich laat wachten.
U kunt geen kopie krijgen van uw strafblad. U kunt wel een verzoek indienen bij de Justitiële Informatiedienst om uw strafblad in te zien. Op de website van de Justitiële Informatiedienst staat hoe u het verzoek moet indienen. U krijgt dan van de rechtbank een uitnodiging om het uittreksel in te komen zien.
5 jaar na de einduitspraak of 5 jaar na het volledig betalen van een strafbeschikking; 10 jaar na de einduitspraak of 10 jaar na het volledig voldoen van een strafbeschikking als er een vrijheidsstraf of een taakstraf is opgelegd; 2 jaar na het overlijden van de persoon op wiens strafblad het feit staat.
Je kan de jeugdrechter vragen om de straf uit het strafregister te schrappen, als je de straf intussen vijf jaar geleden uitvoerde. Je kan dat gewoon per brief vragen aan de jeugdrechter. Onderteken je brief en zet de datum erop. Zeg duidelijk in je brief wat je wil laten schrappen.
Wat is een proces-verbaal? Schriftelijk verslag van hetgeen op rechtszittingen aan de orde is gekomen; Officieel schriftelijk verslag van politieambtenaren met feiten die ze hebben waargenomen en met een verklaring die ze hebben opgetekend uit de mond van een verdachte of getuige.
Wat gebeurt er na de melding of aangifte? Het slachtoffer kan bij zijn aangifte doorgeven dat hij op de hoogte wil blijven van de voortgang. Zoals het opsporen en aanhouden van de dader door de politie en wat het Openbaar Ministerie (OM) gaat doen. Het slachtoffer kan de voortgang via het slachtofferloket volgen.
De politie registreert allerlei gegevens om haar taken goed uit te kunnen voeren. Bijvoorbeeld telefoonnummers en meldingen. U kunt de politie vragen welke gegevens over u zijn vastgelegd.
U kunt het proces-verbaal telefonisch of digitaal aanvragen. Als u vooraf of via uw bank de kosten voor het opvragen van het proces-verbaal betaalt, kunt u de aanvraag voor een politierapport of proces-verbaal via het webformulier doen. Belangrijk is dat u de aanvraag zo volledig mogelijk invult.
Wanneer de tegenpartij na alle verzoeken nog geen schadeformulier wil opsturen, dan komt het voor dat de verzekeraar de schade vergoedt in het nadeel van de tegenpartij. Vervolgens zal de verzekeraar de polis van deze tegenpartij beëindigen wegens het niet mee werken aan de schadeafhandeling.
Bent u betrokken geweest bij een verkeersongeval en is er geen sprake van letselschade, maar is er wel schade aan uw voertuig ontstaan? Ook dan kan het proces-verbaal belangrijk zijn om uw schade te kunnen verhalen bij de verzekering. U kunt als betrokkene zelf ook het proces-verbaal opvragen.
De officier van justitie heeft 16 weken de tijd om een beslissing te nemen. Hij mag deze periode met 10 weken verlengen als hij meer informatie van u nodig heeft. De officier van justitie kan 3 soorten beslissingen nemen: Hij wijst uw bezwaar af.
In het Digitaal Loket kunt u controleren of u echt een verkeersboete moet betalen. Via de button Digitaal Loket rechtsboven op deze pagina kunt u met uw DigiD-gegevens inloggen in het Digitaal Loket. Hebt u een leaseauto? Dan kunt u in het Digitaal Loket de boete op kenteken opzoeken.
Bent u het niet eens met de boete die u hebt gekregen? Dan kunt u bezwaar maken tegen uw boete. Dit heet 'in beroep gaan'.