Twee dagen bewaren in de koelkast is het maximum. Vongole kun je gespoeld kopen. Laat ze onder de kraan even door je handen gaan en dan kunnen ze de pan in. Koop je ze niet schoon, dan kun je ze in ruim gezouten water doen.
Als de schelpjes open blijven staan, betekent het dat deze niet meer leven en dus niet meer vers zijn. Verwijder dus voor het bereiden altijd de open en kapotte schelpjes. Voordat u vongole gaat bereiden, is het dus aan te raden de schelpjes heel goed te wassen – in en tussen de schelpjes zit namelijk altijd veel zand.
Hoe weet ik of venusschelpen vers zijn? Venusschelpen mogen, net als mosselen, geen kapotte schelp hebben of open zijn wanneer je ze koopt. Gooi de kapotte en open schelpen altijd weg voordat je de schelpen bereidt. Als de schelpen goed vers zijn, gaan ze open wanneer je ze wast.
Vongole en kokkels koop je vers en dus ook levend, bewaar ze daarom ook niet langer dan 2 dagen in de koelkast, hierna kan de kwaliteit van de schelpen snel naar beneden gaan. Een koelkast gaat natuurlijk om de haverklap open en dicht waardoor de temperatuur niet altijd even stabiel is.
Controleer altijd of de Kokkel levend is. Dit doe je door wanneer de schelp open staan een tik erop te geven, wanneer deze sluit is hij levend. Omdat deze schelp zich in het zand begraaft, moet je hem eerst een paar keer onder water zetten om al het zand weg te spoelen.
Vongole is Italiaans voor venusschelpen. Eigenlijk kunnen venusschelpen worden gezien als het Italiaanse broertje van de Nederlandse kokkels. Qua smaak is er nauwelijks verschil tussen de twee. Wel zijn venusschelpen wat groter, platter en gladder dan de geribbelde kokkels.
Bewaar verse schaal- en schelpdieren niet langer dan 1 dag in de koelkast bij een temperatuur van 4°C. Eet ze bij voorkeur op de dag van aankoop. Als ze een onaangename geur verspreiden, verkleurd of taai zijn, dan zijn ze niet meer eetbaar.
Verse mosselen in de schelp mag je nooit invriezen. Maar als je de mosselen hebt gekookt en je kan ze niet allemaal op, dan kan het je mosselvlees wel invriezen nadat je het uit de schelp gehaald hebt. Dan kan je de mosselen op een later moment in de soep of salade doen of je bakt ze even lekker op met een uitje.
Volgens het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV) mag je gekookte pasta niet langer dan twee dagen in je koelkast bewaren: "Wie pasta eet die langer dan twee dagen bewaard is, kan erg ziek worden.
GEKOOKTE PASTA BEWAREN IN DE KOELKAST
Gekookte pasta kan je afgesloten in een vershoudbakje nog 2 dagen in de koelkast bewaren. Zorg er wel voor dat de pasta snel afkoelt. Zet de restjes daarom binnen 2 uur in de koelkast. Houd er wel rekening mee dat gekookte pasta gaat plakken.
Vongole zijn prijzige schelpdieren. Een kilo kost vaak rond de 15 euro. Volgens topkok Herman den Blijker is er een prima Nederlands alternatief om te gebruiken: kokkels.
Vongole smaken zilt en zoet en hebben maar een heel korte bereidingstijd nodig. Al na twee minuten koken gaan de schelpjes open en zijn ze klaar. De bereiding is heel eenvoudig maar kijkt qua timing heel nauw, je moet even snel en geconcentreerd doorwerken.
Van nature hebben schelpen een vochtwerende en isolerende functie. En omdat schelpen voor bijna honderd procent uit kalk bestaan, kunnen schelpen niet gaan rotten. Bovendien hebben schelpen in de kruipruimte een onbeperkte levensduur en werking.
Vongole, ook wel tapijtschelpen genoemd, zijn populair in pastagerechten. Ze worden vaak gebruikt in gerechten zoals linguine alle vongole, waarbij ze bijvoorbeeld worden gekookt in een saus van knoflook, olijfolie, witte wijn en verse kruiden. Vongole voegen een heerlijke zeevruchtsmaak toe aan de pasta.
Pasta vongole is een Italiaans pastagerecht met schelpdieren. Ik gebruik hiervoor vongole oftewel venusschelpen zoals we ze in het Nederlands noemen. Het zijn mooie schelpjes met een lekkere zachte eetbare binnenkant.
Vongole is familie van de venusschelpen, die uit meer dan 500 soorten bestaat. De schelpen zijn vaak grijs-bruin gekleurd en hebben een zilte smaak. Een pasta vongole met echte vongole is heerlijk met slechts wat knoflook, peterselie, rode pepers en verse linguine.
Ligt een maaltijdkliekje langer dan 2 dagen in de koelkast?Gooi het dan weg.Na 2 dagen is de kans dat er schadelijke bacteriën groeien waar je ziek van kunt worden, groter. Als je kliekjes van een maaltijd in de vriezer bewaart, kun je het tot 3 maanden later opeten.
De rijst moet zo snel mogelijk terugkoelen na het bereiden. Zet de maaltijd binnen 2 uur in de koelkast of vriezer. Vervolgens kun je de rijst 2 dagen in de koelkast bewaren. In de vriezer blijft rijst zeker 3 maanden goed.
Pasta met gerookte zalm kan tot 3 dagen veilig in de koelkast worden bewaard. Om het te bewaren, doe je de pasta in een luchtdichte bak en koel het. Het is essentieel om het gerecht af te laten koelen voordat je het in de koelkast zet om het risico op bacteriegroei te minimaliseren.
Verse Vis: koelkast of vriezer
Het beste kun je de vis dezelfde dag nog eten. Lukt dit niet, dan kun je het prima twee dagen later eten. Bewaar verse vis echter niet langer dan deze twee dagen in de koelkast. Wil je de vis langer dan twee dagen na aankoop eten, dep de vis dan goed droog en doe deze in de vriezer.
Een ideaal feestelijk gerechtje voor wie postprandiaal een stabiele bloedsuiker wil. Courgetti is een gezond koolhydratenarm gerecht.
Kokkels kunnen gezien worden als het Nederlandse broertje van de Italiaanse venusschelp en kunnen ook op dezelfde manier gebruikt worden in de keuken. Qua smaak is er nauwelijks verschil tussen de twee: venusschelpen zijn iets groter, platter en gladder dan de geribbelde kokkels.
Kokkels zijn te eten als mosselen en ze zijn het hele jaar te verkrijgen. Ook kokkels moet je, zoals de meeste schelpen, dicht kopen. De mossel is een schelpdier welke voorkomt in de Nederlandse kustwateren. Mosselvisserij vindt plaats in de Oosterschelde en de Waddenzee.
Was de kokkels een paar keer in koud water en check of er open schelpjes tussen zitten. Tik er even op: gaan ze dicht, dan kunnen ze mee. Blijven ze open of zijn ze kapot, gooi ze dan weg.
Verhit rauwe vis, schaal- en schelpdieren door en door, zodat het helemaal gaar is van binnen. Controleer bij het koken van mosselen, oesters en kokkels of de schaal open gaat. Gooi ze weg als ze dicht blijven. Bewaar rauwe vis, schaal- en schelpdieren in de koelkast op 4°C in een goed afgesloten verpakking of bakje.