De algemene vuistregel is dat je gebruikte olie één tot drie maanden kunt bewaren, afhankelijk van hoe vaak je het gebruikt en hoe goed je het hebt gefilterd en opgeslagen. Als je de olie slechts een paar keer hebt gebruikt, kan deze doorgaans langer mee.
Het is aan te raden gebruikte frituurolie nooit aan te vullen met nieuwe olie. Oude olie kan met zuurstof reageren en ranzig worden. Bovendien ontstaan er sneller schadelijke stoffen zoals PAK's. Als de frituurolie 5 tot 7 keer is gebruikt, is het advies de olie te vervangen.
Zeker wel! Oliën en vetten kunnen bederven door ranzig worden oftewel oxideren. Oxidatie ontstaat door licht, zuurstof en vocht en warmte. Wanneer een olie ranzig wordt is de chemische samenstelling veranderd.
Er zijn oliën die zelfs vijf jaar opening van de verpakking nog nauwelijks aan kwaliteit hebben ingeboet. Om het zekere voor het onzekere te nemen adviseert OlieDienst op een geopende olieflacon niet langer dan een jaar te bewaren.
Oliën en vetten zijn relatief lang, maar niet onbeperkt houdbaar. De stabiliteit en kwaliteit van oliën en vetten worden beïnvloed door licht, lucht en temperatuur. Daarom kun je oliën en vetten het best goed afgesloten op een koele, donkere plek bewaren.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De olie is ranzig, ruikt en smaakt zuur of is donker verkleurd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Vergeet niet dat extra vierge olijfolie geen houdbaarheidsdatum heeft. Als u onze aanbevelingen opvolgt, verliest de olie niets van zijn kwaliteiten.
Olijfolie heeft geen echte verval- of houdbaarheidsdatum. Het is altijd veilig om 'aceite de oliva' te consumeren, zelfs jaren nadat het gebotteld is. Echter, naarmate het gouden vocht ouder wordt, kunnen de smaak en voedingswaarde afnemen. Er staat daarom een THT-datum (ten minste houdbaar tot) op de verpakking.
Plantaardige olie heeft vaak een houdbaarheidsdatum in plaats van een vervaldatum. Als u uw plantaardige olie na de houdbaarheidsdatum gebruikt, is deze niet op zijn best, maar is deze nog wel bruikbaar . Als u de tekenen hebt opgemerkt dat de olie is bedorven, zoals een donkerdere kleur en schuimvorming op het oppervlak, dan is het tijd om deze weg te gooien.
U vraagt hoe lang motorolie in de afgesloten originele verpakking nog houdbaar is. Volgens een olieleverancier is motorolie onbeperkt houdbaar, zolang de flacon ongeopend blijft. De kwaliteit zou op den duur wel wat kunnen afnemen maar niet in die mate dat het onverantwoord is dit nog te gebruiken.
Is er geen inzamelpunt in de buurt? Lever het dan in bij de milieustraat van je gemeente. Mocht het echt niet anders kunnen, dan kan je het ook weggooien bij het restafval. Doe het dan in een afsluitbare verpakking, zoals een melkpak of plastic fles met schroefdop, want olie en vetten vervuilen de afvalbak.
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Oude olie zorgt voor een slechte smering en daarom is het belangrijk om hier niet mee door te rijden, maar hoe herkent u oude ATF olie precies? Oude olie is zwart en heeft daarnaast een sterk verbrande geur. Nieuwe olie is helderrood van kleur en heeft geen verbrande geur, maar een kenmerkende eigen geur.
Als u van plan bent de olie te hergebruiken, zeef deze dan door een kaasdoek of zeef. Bewaar de gebruikte olie in een afgesloten en lichtdichte container gedurende maximaal 3 maanden . Voor de beste kwaliteit, bewaart u gebruikte frituurolie die u opnieuw wilt gebruiken in de koelkast.
Het product mag gebruikt worden tot de dag die op het etiket of fles/blik staat, maar daarna niet meer. Samen met de vervaldatum moeten de producenten ook een basisbeschrijving geven over de geschikte bewaringsomstandigheden. Zoals we hiervoor al vermeld hebben, vervalt olijfolie niet.
Als je tijdens het frituren onder het rookpunt van de olie blijft, ontstaan er zo min mogelijk schadelijke stoffen. Extra vergine olijfolie, ongeraffineerde zonnebloemolie en lijnzaadolie hebben een laag rookpunt. Deze soorten zijn dus minder geschikt om in te frituren.
Verlopen olijfolie mag niet worden geconsumeerd, maar kan nog steeds worden gerecycled of op verschillende manieren worden hergebruikt. In plaats van het weg te gooien, kunt u overwegen het te hergebruiken voor niet-eetbare doeleinden, zoals het maken van soep, kaarsen of meubelpoets .
Crisp 'N Dry-olie is 12 tot 36 maanden houdbaar, afhankelijk van de omstandigheden waarin u het bewaart . Wij verwachten echter dat u het tegen die tijd allemaal opgebruikt hebt.
Restjes olie of vet kun je met een vel keukenpapier uit de pan vegen. Als je dat met ongekleurd en onbedrukt keukenpapier doet, mag het papier met vet en al in de gft-bak. Gekleurd papier of papier met opdruk hoort in de vuilnisbak. Grotere hoeveelheden olie en (frituur)vet kun je het beste gescheiden inleveren.
Na het openen kun je de olijfolie het beste binnen 12 maanden opmaken. De voornaamste reden hiervoor is dat na 1 jaar de kwaliteit van extra vierge olijfolie achteruit gaat.
Het consumeren van ranzige olie is niet gevaarlijk voor uw gezondheid ; het bevat echter niet de gezondheidsvoordelen die u zou vinden in extra vergine olijfolie van goede kwaliteit. Oxidatie vindt van nature plaats in ons lichaam en de antioxidanten die in extra vergine olijfolie worden aangetroffen, kunnen helpen beschermen tegen bepaalde ziekten en zelfs veroudering.
Olijfolie en zonnebloemolie bevatten ongeveer dezelfde hoeveelheid onverzadigde vetten en gaan hiermee dus gelijk op. Qua calorieën zit er ook weinig verschil tussen de 2. Net als alle soorten olie zijn het er betrekkelijk veel. Om het gezond te houden, kunt u van beide soorten daarom het best niet te veel gebruiken.
Binnen enkele maanden : De meeste kookoliën kunnen, als ze op de juiste manier worden bewaard, enkele maanden na de houdbaarheidsdatum veilig en bruikbaar blijven.
Licht – Blootstelling moet te allen tijde worden geminimaliseerd of geëlimineerd. Temperatuur – De optimale opslagtemperatuur voor olijfolie is 65 tot 75 graden Fahrenheit. Zuurstof – Blootstelling moet tijdens opslag worden geminimaliseerd of geëlimineerd.
Een THT-datum staat op producten die niet snel bederven. Na de THT-datum kan de kwaliteit van het product achteruit gaan, maar smaakt het meestal nog goed. Je kunt het dan nog wel veilig eten.