Maar wat ouders vaak vergeten, is dat spenen niet oneindig mee kunnen. In principe moet je de spenen om de 6 weken vervangen, maar nog beter is het om deze zo vaak mogelijk te controleren voor je ze aan je kindje geeft. Nu hoef je niet meteen elke speen grondig te onderzoeken voor je hem in de mond van je baby stopt.
De meeste kinderen stoppen vanzelf met een speen tussen hun tweede en vierde jaar. Er kan vanaf 9 maanden al geprobeerd worden met afbouwen, omdat in die periode de zuigbehoefte afneemt.
Niet waar: Fopspenen mogen niet langer dan 6 uur per dag worden gebruikt. 7 Daarnaast ontwikkelen de mond en tanden van elk kind zich anders. Het gebruik van een speen voor kinderen ouder dan 24 maanden is een keuze die elke ouder zelf in overleg met een arts of tandarts moet maken.
'Je kind heeft in de eerste maanden een zuigbehoefte, maar na die tijd is zuigen niet meer zo nodig. De speen wordt dan een gewoonte, en gewoontes zijn lastig te doorbreken', vertelt Lianne. 'Daarom is het slim om de speen af te bouwen als je kind tussen de 9 en 12 maanden is.
Duurzaamheid. Gebruik een speentje nooit langer dan 4 à 6 weken. Na verloop van tijd vervormt de fopspeen door de zuigkracht van je baby waardoor die iets groter wordt. Ook naar hygiëne toe, en de erosie van het natuurlijke rubber, is het aangeraden om de speentjes tijdig te vervangen.
Blijf de fopspeen controleren
Controleer het schildje, de ring en het zuigdeel van de fopspeen iedere keer voordat je 'm aan je baby geeft op zwakke plekken, scheurtjes of bijtsporen. Trek even flink in alle richtingen aan het zuiggedeelte. Vervang de fopspeen van je baby iedere 6 weken. Dit is een Europese richtlijn.
Afbouwen 4-7 maanden
Als je meerdere keren per nacht uit bed moet om je kindje de speen te geven dan adviseer ik om te stoppen. Je zal merken dat je kindje meer rust vindt en beter gaat slapen. Tussen de leeftijd van 4-7 maanden doe je dit cold turkey. Dat wil zeggen dat je de speen wegneemt en niet meer terug geeft.
Het afwennen van de speen kun je beginnen door vanaf een maand of zes de speen alleen nog in bed te geven. Door de speen niet meer als troost of gewoonte te geven overdag, leert je baby om op andere manieren met frustratie en verveling om te gaan. Een paar maanden later kun je de speen ook weghalen uit bed.
Gevaren van een ronde (Bibs) speen
„Door de grote kop die op de speen zit kan de kaak versmald worden en kan er na verloop van tijd een open beet ontstaan. Dit is te herkennen aan een gebit dat 'rond' gaat staan, hierbij ontstaat er een opening als de kaken op elkaar geklemd worden.
Je kunt samen met je kind iets bedenken dat hij/zij bij zich in bed kan nemen. Zoals een pop of knuffel, als de speen straks weg is. Of welke gedachten op een dergelijk moment kunnen helpen. (Bijvoorbeeld, denken aan de beloning die zal volgen.
De drie gaatjes in het schildje zullen ervoor zorgen dat je kindje gewoon kan blijven ademen. Inspecteer het speentje altijd voor je het aan je kindje geeft. Vooral als het kindje tandjes heeft. Trek aan de fopspeen in alle richtingen en gooi de speen weg bij de eerste tekenen van beschadiging of zwakte.
Het is een speentje met een knuffeltje eraan, dat initieel ontwikkeld is voor te vroeg geboren kindjes. Door het knuffeltje blijft de speen op het buikje liggen. Nog een ander voordeel van deze speenknuffel: je vindt hem een stuk sneller terug vanwege de grootte.
Als je een speen hebt gevonden die je kleintje prettig vindt, kun je de speen het beste elke 3 maanden vervangen om er zeker van te zijn dat het in goede staat is. Als je ergens een scheurtje ziet dan moet je de speen onmiddellijk vervangen.
Is je kind een dreumes of peuter dan zul jij het voortouw moeten nemen. Bepaal de momenten waarop je kleine de speen wel mag en wanneer niet. Dus bijvoorbeeld in de middag even als hij een moe moment heeft en bij het slapengaan. Kies bewust en bouw deze momenten langzaam af.
Ria Blom beschrijft twee methodes in haar boek Regelmaat en Inbakeren. In beide methoden komt dus het aanbrengen van regelmaat naar voren. Regelmaat wil zeggen dat je dingen iedere keer in dezelfde volgorde goed. Daarnaast is eenduidigheid belangrijk: zorg dat je dingen iedere keer op dezelfde plek doet.
Slaapregressie bij baby's van 4 maanden
De meeste slaapregressies, dus ook deze, hebben een aantal kenmerkende signalen. Je baby is onrustiger, ook in bed. Het kan zijn dat je kleintje ook telkens probeert om te rollen. Het voelt alsof je baby 'terugvalt' in het oude slaappatroon en dus niet meer doorslaapt.
Huilen is een belangrijke (en enige) manier waarop een baby zich kan uiten. Gemiddeld huilt een baby van twee weken oud 2 uur per dag. In de loop van de eerste zes weken neemt het toe tot een gemiddelde van 2 uur en 15 minuten per dag.
Is het alleen wat gepruttel, dan kun je het even aankijken. Als het echt huilen wordt, probeer je baby dan in bed te troosten met wat aaien en door er naast te zitten. Werkt dat niet en gaat je baby harder huilen? Pak je kind dan op om het te troosten en leg het weer neer als het helemaal gekalmeerd is.
Een fopspeen is een losse speen zonder fles, waar je baby op kan zuigen. Hij is meestal gemaakt van rubber of siliconen en kan gebruikt worden om je baby te kalmeren of in slaap te sussen. Naast het zuiggedeelte, heeft een fopspeen een rubberen of plastic schildje, dat voorkomt dat je baby hem per ongeluk inslikt.
Baby'tjes die de speen zelf uit hun mondje halen, kunnen zich ook niet vergissen door de vorm. Orthodontisch of dental speentje: volgens tandartsen het meest tandvriendelijk voor je baby. De bolle en platte kant stimuleren de ontwikkeling van het gehemelte en de spieren in de mond en kaak.
Doorgaans kom je wel toe met een 5-tal fopspenen. Kies per locatie een andere kleur of print, zo kan je in het bedje een effen bamboe fopspeen gebruiken, terwijl een fopspeenketting met mooie print dan weer leuk is om mee op stap te nemen.