In een luchtdichte verpakking kun je koffiebonen ongeveer zes maanden bewaren. Is de zak koffiebonen open, dan worden de bonen heel snel minder vers. Gebrande koffiebonen blijven ongeveer 3 tot 4 weken lekker.
Koffie zal niet bederven maar de smaak zal minder worden. Ons advies is dan ook de koffie binnen 6 maanden te consumeren. Wij raden aan om niet te veel koffie te kopen omdat verse koffie altijd lekkerder zal smaken ondanks dat de koffie goed verpakt is.
2 jaar houdbaar. Wilt u verzekerd zijn van de lekkerste smaaksensatie? Het is dan aan te raden om de koffiebonen na opening binnen 8 weken te verbruiken. Dan zijn ze de koffiebonen nog vers.
Voor je beeldvorming: de vers verpakte koffiebonen worden altijd binnen een week tot maximaal een maand na het branden geconsumeerd. Dit is omdat het de eerste maand na het branden de smaak goed kan behouden. Daarna gaat de kwaliteit, en daarmee de smaak en aroma's, hard achteruit. Ook bij een goede verpakking.
Veel producten zijn na de houdbaarheidsdatum (THT) nog zeker twee maanden eetbaar. Het gaat dan bijvoorbeeld om sauzen zoals mayonaise en ketchup en broodbeleg zoals pindakaas en hagelslag. De houdbaarheid van koffie gaat verder: koffie kan tot jaren na de houdbaarheidsdatum genuttigd worden!
Een onderzoek liet zien dat 91,7% van groene koffiebonen besmet is met schimmel. Dit is voordat ze verwerkt waren, wat schimmel nog meer kans geeft om te groeien. Nog een onderzoek liet zien dat 52% van de groene koffiebonen en bijna 50 procent van de gebrande koffie schimmel bevatten.
Bruine bonen bereiden & bewaren
Bewaar gedroogde peulvruchten op een koele, droge en donkere plek. Zo blijven ze minstens een jaar goed. Na ruim een jaar wordt de schil wat harder en heb je een langere week- en kooktijd nodig.
Je kunt koffiebonen het beste in de originele verpakking bewaren (mits het een ventiel heeft) of een opbergdoos met een ventiel. Het is belangrijk dat je de koffiebonen op een donkere plek bewaard; bijvoorbeeld in een keukenkastje.
Houd koffiebonen uit de buurt van ander sterk geurende of sterk smakende producten. Bewaar koffiebonen in een luchtdichte en vooral schone bus en gebruik deze bus dan ook alleen voor koffie. Verdeel de koffiebonen die je wilt bewaren in de vriezer in kleine hoeveelheden voordat je ze in de vriezer opbergt.
Heb je de oude koffie al die tijd gesloten en droog bewaard? Dan is de kans groot dat je die na het verstrijken van de houdbaarheidsdatum nog kan drinken. Het Voedingscentrum vindt het schrappen van de THT-vermelding op zeer lang houdbare producten "een heel goed idee".
Dat hangt van je zetmethode af. Voor een kopje espresso heb je ongeveer 8 gram koffiebonen nodig en voor slow coffee (filter) is dat ongeveer 12 gram per kopje (200 ml). Dus je kunt met een kilo koffiebonen ongeveer 125 kopjes espresso of ruim 80 filterkoffies mee zetten.
Dit is de grootste CoffeeVac waar met gemak 1kg koffiebonen in passen (inhoud 3.8 liter). Na opening van je Kilozak en 1x bijvullen koffiebonenreservoir past deze met zak in de pot. Deze CoffeeVac is voorzien van een een-weg-ventiel en daardoor uitermate geschikt voor het opslaan van vers gebrande koffiebonen.
Als je gebrande koffiebonen langer dan een week bewaart, dan kunnen ze in de vriezer. Doe het wel met zorg, want condens kan de smaak negatief beïnvloeden. Doe de bonen daarom in kleine afgemeten porties in een luchtdichte plastic zak. De koffiebonen die je uit de vriezer haalt, moet je niet eerst ontdooien.
Omdat koffie na het brandingsproces CO2 afgeeft, dit proces heet ontgassen, en kan zelfs tot 1 week na het branden van de koffie plaatsvinden. Luchtdicht of vacuum verpakken van koffie lost dus het probleem van zuurstof opname op, maar is niet ideaal voor de afgifte van CO2.
Na het zetten van een pot en het inschenken van een kopje koffie, kun je de restjes in de koelkast bewaren en ben je ongeveer een week veilig. Als je cold brew bewaart, kun je het ook 10-14 dagen in de koelkast laten staan.
Bewaar koffie niet op een lichte plek. Licht versnelt net als vocht en warmte de afgifte van smaak aan de lucht. Licht kan namelijk het proces van smaakverlies versnellen.
Als je de koffie op kamertemperatuur bewaart kan je de koffie binnen 12 uur consumeren. Gebrouwen koffie kan drie tot vier dagen in de koelkast worden bewaard.
Voor koffie is dat vaak 2 tot vijf dagen, voor espresso vaak 3 dagen tot een week. Dit is afhankelijk van hoe licht of donker de koffie gebrand is. Donker gebrande koffie ontwikkelt iets sneller dan licht gebrande koffie.
Denk aan water in flessen of pakken, lang houdbare melk, havermout, pinda's, pasta of rijst en ingeblikte groente, fruit, bonen en vis. Voordeel van zo'n noodrantsoen is dat je er voedzame maaltijden mee kunt samenstellen die vrij goed smaken en bij je voorkeur passen.
Geopende Bonen/Peulvruchten uit blik of pot kunnen tot 2 dagen in de koelkast bewaard worden mits overgedaan in een goed afgesloten bewaarbakje.
Symptomen. Symptomen van een cafeïne-intoxicatie zijn o.m. misselijkheid, braken, hoofdpijn, hartkloppingen, agitatie, angst en bevingen. In zeldzame gevallen kan de intoxicatie leiden tot meer ernstige complicaties zoals hallucinaties en stuipen.
Koffie opwarmen? Koffie opwarmen is helaas geen goed idee. De koffie zal dan bitter en zuur worden en niet meer lekker smaken. Een verse pot koffie maken is dan de beste optie.