Hoe lang zijn de aaltjes houdbaar na ontvangst? Wij adviseren om de aaltjes zo snel mogelijk na ontvangst uit te zetten, gezien aaltjes geleidelijk hun effectiviteit verliezen. Wil je ze toch langer bewaren, dan kun je Steinernema carpocapsae en Steinernema feltiae nog 7 dagen bewaren in de koelkast (4-12 graden).
Aaltjes vallen de plaaginsecten doelgericht aan en roeien de plaag uit, ze dringen hun prooi binnen en beginnen de larve van binnen aan te vreten. Door het afscheiden van bepaalde bacteriën sterft het plaaginsect al na 2-3 dagen.
Instructie uitzetten aaltjes bij kamerplanten
Open de verpakking (1) en voeg de complete inhoud toe aan de hoeveelheid water die de kamerplanten nodig hebben (reken 200 ml per plant). Roer het mengsel 1 à 2 minuten zodat de aaltjes goed verdeeld zijn in het water.
De aaltjes zullen zich snel vermenigvuldigen en na enkele weken op zoek gaan naar nieuwe engerlingen. Om er zeker van te zijn dat alle larven gedood worden (wat erg lastig is met 1 behandeling) adviseren wij altijd om de behandeling 2 keer per jaar uit te voeren.
Aaltjes zijn zeer effectieve bestrijders van plagen. Ze zijn microscopisch klein en zorgen ervoor dat het plaaginsect binnen 2-3 dagen dood gaat. Bij een bodemtoepassing van aaltjes vermenigvuldigen de aaltjes zich in het plaaginsect.
Aaltjes zijn met het blote oog niet te zien; onder een microscoop wel.
Hoe lang werken de nematoden/kunnen de nematoden overleven na toepassing? Onder de juiste omstandigheden kunnen nematoden afhankelijk van hun energiereserve een paar weken in leven blijven in de bodem en op zoek gaan naar een gastheer.
Het plaaginsect wordt gebruikt als broedkamer en de aaltjes vermenigvuldigen zich snel om na 2-6 weken weer nieuwe plaaginsecten op te zoeken en te infecteren. Dit proces blijft net zo lang doorgaan zolang er voldoende plaaginsecten (voedsel) is voor de aaltjes en de bodemtemperatuur niet te koud wordt.
Zo bestrijden ze met name naaktslakken, engerlingen, larven van taxuskever, larven van varenrouwmuggen en emelten (larven van langpootmug). De aaltjes of nematoden dringen het schadelijk insect binnen via natuurlijke lichaamsopeningen. Ze infecteren hun prooi met specifieke bacteriën die het schadelijke insect doden.
Het is dus belangrijk dat de bodem vochtig is - en blijft - tijdens de eerste twee weken van de behandeling. Maar de bodem moet ook niet drijfnat zijn, ondanks het feit dat de nematoden zich alleen maar voortbewegen in een vochtige bodem. Ze kunnen namelijk nog steeds verdrinken in een langdurig, te vochtige bodem.
De hoeveelheid die je nodig hebt is afhankelijk van het oppervlakte dat je wilt behandelen. Wij adviseren zo'n 500.000 aaltjes per vierkante meter. Bij een grotere infectie kan dit aantal verhoogt worden naar één miljoen aaltjes per vierkante meter en herhalen dit na twee a drie weken.
Vochtig weer is er de oorzaak van dat bladaaltjes zich vanuit de grond of vanaf plant verder omhoog over de plant kunnen verplaatsen. In droge perioden is aantasting door aaltjes veel minder. Planten die last hebben van bladaaltjes zijn onder meer: chrysanth, Anemone, aardbei en voorjaarszonnebloem.
Binnen 2 tot 4 dagen hebben de aaltjes de eerste Engerlingen gedood en gaan de parasieten opzoek naar nieuwe slachtoffers. Het duurt zo'n 4 tot 6 weken voordat 95% van de Engerlingen in het gazon gedood is.
Bestrijding aaltjes
Vooral Tagetes patula wordt in de land- en tuinbouw ingezet tegen de aaltjes. Tijdens veldproeven tussen 2006 en 2008 is gebleken dat de teelt van dit gewas gedurende twee maanden voldoende is voor een goede bestrijding.
Dan pas ontstaan er schadeplekken door de engerlingen. Als de plaag heel ernstig is dan zie je dat het jaar erop de plaag weer weg is. De natuur lost dit ook vanzelf op, natuurlijke vijanden nemen toe en dan duikt zo'n schadeplek twee á drie jaar later weer ergens anders op.
De tweede gaf aan dat engerlingen een hekel hebben aan de wortels van uien, afrikaantjes etc. Bij de Welkoop verkopen ze Grasinsecten Korrels. Deze zijn van gedroogde en gemalen producten, dus biologisch, die de engerlingen niet lekker vinden.
Deze aaltjes zoeken in de grond naaktslakken op en dringen deze binnen via de ademhalingsopening onder de mantel. Zodra de nematoden in de slak aanwezig zijn, komen er met hen in symbiose levende bacteriën vrij. Geïnfecteerde slakken stoppen na ongeveer 3 tot 5 dagen met eten. Ze zwellen op en sterven na enkele dagen.
Aaltjes met de gieter verspreiden is en blijft één van de makkelijkste en goedkoopste manieren. De aaltjes verdunnen en mengen in water en verspreiden met de gieter. Hierdoor geef je direct de nodige hoeveelheid water per vierkante meter.
De aaltjes waren makkelijk toe te dienen. Binnen één week zag ik al een duidelijke afname van de rouwvliegjes rondom mijn planten. Na twee weken waren de rouwvliegen helemaal verdwenen. De verpakking van 10 m2 is ruim voldoende voor de meeste mensen.
Hoe zelf aaltjes kweken? Gebruik een zwarte emmer met deksel zodat er geen UV straling in kan, want aaltjes sterven af onder invloed van UV straling. Maak in het deksel van de emmer enkele kleine gaatjes met een nagel en hamer voor de luchttoevoer. Verzamel een 20 tal slakken uit je tuin.
Voor een prima resultaat verdeel je de aaltjes 2 keer met een tussenperiode van 6 weken. De eerste aaltjes sterven al na een week en het duurt 2 tot 3 weken vooraleer de volgende generatie uitkomt. De engerlingen komen uit hun ei na 6 weken.
Aaltjes zijn microscopisch kleine rondwormen die een belangrijk deel van de bodemfauna vormen. Het zijn ongesegmenteerde wormen. Ze zijn maar 1 mm lang en met het blote oog niet zichtbaar. Per m2 kunnen in de bodem wel een miljoen aaltjes leven van nature.
Aaltjes of nematoden zijn minuscule wormpjes die in principe in vocht leven. In grond en water komen in Nederland ongeveer 1200 soorten voor, waarvan ongeveer 100 soorten voor planten schadelijk zijn (plantparasitair). Hiervan is slechts een kwart een probleem voor de landbouw.
Met aaltjes kan u de naaktslakken op een natuurlijke wijze bestrijden. Deze aaltjes zoeken in de grond naaktslakken op en dringen deze binnen via de mantelholte. De slakken zwellen op en sterven na enkele dagen. Nieuwe generaties aaltjes ontwikkelen zich in het dode slakkenlichaam en gaan op zoek naar een nieuwe prooi.