Bewaar je koffiedik niet meer dan drie dagen. En als je het bewaart, doe het dan in een schoon, afgesloten bakje in de koelkast. De schimmel verspreid zich langzaam door je koffiedik.
Koffieprut is top voor het absorberen van geurtjes. Zet een klein bakje met koffiedik in je koelkast en de nare geurtjes zullen langzaam verdwijnen. Let op: de koffieprut zelf ruikt natuurlijk wel naar koffie, dus dat zou je wel kunnen ruiken als het bakje in de koelkast zet!
Gooi koffiedik niet weg
Misschien gooi je deze automatisch bij het groene afval, maar eigenlijk is dat zonde. Koffiedik is namelijk rijk aan waardevolle stoffen zoals stikstof, kalium, koper en fosfor. Dit maakt het een uitstekende bron voor de bodemstructuur van de tuin.
De voedingsstoffen in de koffieprut zijn niet voor alle planten even goed gebalanceerd. Zo zit er veel stikstof in en vrij weinig fosfor en kalium, de hoofdbestanddelen van de meeste plantenvoeding. Hierdoor is het niet geschikt om als enige plantenvoeding aan je plant te geven.
Vooral planten als rododendrons en hortensia's en houden wel van wat koffiedik. Koffiedik is namelijk licht zurig en deze planten doen het goed op een licht zure grond. Strooi ook wat koffiedik in de moestuin. Zeker weten dat je wortelen, pompoenen en tomaten het heel goed doen met net dat beetje extra!
Zet planten die slakken lekker vinden niet in de buurt van vochtige plekken zoals de composthoop. Maak barrières van kippengaas of plastic flessen, of leg knoflook, koffiedik (met cafeïne), schelpengruis, cacaodoppen of eierschalen om kwetsbare planten heen.
Mieren houden niet van de geur van kaneel, nootmuskaat, kruidnagelpoeder, lavendel en koffiedrab. Ze zullen de plekken waar ze die geur ruiken dan ook verlaten en vermijden.
Voorlichtingsorganisatie Milieucentraal adviseert juist om het niet te doen, de reden: Koffiedik zorgt voor extra slib en vergroot juist de kans op verstoppingen. Vooral ongekookte rijstkorrels kunnen een probleem vormen. In de afvoer kunnen ze namelijk water opnemen, daardoor groeien en vervolgens de afvoer blokkeren.
Koffiegruis in de tuin
Het zit tsjokvol stikstof, ideaal dus om je kamerplanten of moestuin mee te bemesten. Vooral planten die het goed doen in een zurige grond, zoals hortensia's, rozen en lavendel, houden van koffie.
Koffie en afvallen gaan goed samen
En dat is veel. Er is ook goed nieuws, want: koffie en afvallen gaan goed samen! Cafeïne stimuleert namelijk de vetverbranding en vermindert het hongergevoel. Koffie en afvallen is dus een goede combi.
Tot op heden hebben we geen bewijs gevonden voor de theorie dat het de koffie is die muizen aantrekt. Waar we achter kwamen, was dat de lokdozen zonder extra geur de grote favoriet waren, met meer reactie dan de dozen met 10% en 40% van de koffiegeur. De geurloze lokdozen zijn momenteel de favoriet onder de muizen.
Gazon strooien
En als je dat ook niet bezit zou je het gewoon in de tuin of op het gazon kunnen strooien. Koffiedik bevat bijna evenveel meststoffen als kunstmest en omdat het organisch materiaal is trek je er wormen mee aan. Die wormen produceren wormenmest en zijn op die manier weer goed voor het gazon.
Koffiedik
In combinatie met water kan het namelijk gaan klonteren en voor verstopping zorgen in de riolering. Gooi de restanten daarom altijd in de juiste afvalbak en verwijder vóór het schoonspoelen eerst zo veel mogelijk koffieresten met keukenpapier.
Voordelen van koffiedik voor je huid
Het gebruik van een koffiescrub maakt je huid steviger doordat het de aanmaak van collageen een boost geeft. Zo kan je morgenochtend tijdens/na het drinken van je koffie het koffiedik ook gelijk de badkamer in meenemen en jezelf verwennen met een heerlijke verse scrub!
Koffiedik laat je planten groeien
Ze gaan er echt beter door groeien, maar let op: niet als je planten te vaak koffiedik geeft. Dan gaan ze juist dood. Gebruik koffiedik in je tuin dus met mate. En het werkt vooral goed voor planten die van een lichtzurige bodem houden, zoals rozen, hortensia's, aardbeien en lavendel.
Wie de keus heeft, zou de blauwe korrels meststof alleen als een noodoplossing voor de langzaam groeiende olijfboom nemen. Voedingsleveranciers zijn ook de bekende huismiddeltjes zoals compost, koffiedik of een brandnetelbrouwsel.
Tot slot maak je kruiden als salie, peterselie en rozemarijn ook blij met koffiedik. Fruitbomen/struiken als de braam, vijgen en citroenboom geef je ook een extra boost.
Bij de bloemen
Strooi koffiedik rondom de rozen of de hortensia's om de bloemen een extra boost te geven. Zorg ervoor dat de totale diepte van de grond waarin je de koffiedik strooit, minder dan een centimeter diep is. Op die manier voorkom je schimmel en meeldauw.
Bewaar je koffiedik niet meer dan drie dagen. En als je het bewaart, doe het dan in een schoon, afgesloten bakje in de koelkast.
Koffiedrab tegen slakken
Ook slakken houden niet van koffie, of althans, van cafeïne. De concentratie die in koffiedrab zit is echter niet zo hoog, dus je hebt kans dat de slakken alsnog bij je plantjes komen. Maar het is het proberen waard! Wat bijvoorbeeld wel helpt tegen slakken zijn eierschalen.
Breng mieren op een dwaalspoor
In de tuin kunnen mieren in de war raken van bloemen zoals afrikaantjes, goudsbloem, lavendel, bieslook, majoraan, salie, munt of basilicum op hun looproutes. Ook hierbij geldt: ruim je voedsel goed op en maak de kieren dicht, anders komen ze zo weer terug.
Het is namelijk echt een lijdensweg voor een slak wanneer je ze bestrijdt met azijn of zout. Slakken kunnen absoluut niet tegen azijn en zout, want als je dit middel toedient, wordt de slak langzaamaan weggevreten op een gruwelijke wijze.
Koffiedrab, koffiefilters, koffiepads & theezakjes
Koffiedrab en koffiefilters horen bij het GFT+E. Dit is namelijk composteerbaar. Spoel koffiedrab nooit door de gootsteen of het toilet, dit kan namelijk verstoppingen veroorzaken. Koffiepads en theezakjes mogen vanaf 1 januari ook bij het GFT+E afval.
Vooral sterk geurende planten, zoals bieslook, tijm, knoflook en salie, mijden slakken liever. Plant dit soort planten tussen de aantrekkelijk planten en de slakken blijven op afstand.