Na 4 weken neemt de melkproductie af en kan de ooi minder krachtvoer krijgen. De lammeren beginnen al na drie weken ook hooi te eten. Na circa 6 weken is het normaal gesproken niet meer nodig het rantsoen van de ooien aan te vullen met krachtvoer.
25 gram per kg lichaamsgewicht per dag geven aan totale voeropname (waarvan 75% ruwvoer), omdat ze meer nodig hebben; Zogende dieren hebben zelfs nog meer nodig, hier geldt als richtlijn: ca. 40 gram per kg lichaamsgewicht per dag aan totale voeropname (waarvan 75% ruwvoer).
Schapen eten ruwvoer, dat wil zeggen gras en hooi. Pas op dat er geen Jacobskruiskruid in het hooi zit, dit is giftig. Ook lusten ze wat blaadjes en twijgjes, maar let wel op dat u ze, bijvoorbeeld met snoeiafval, geen giftige planten zoals bijvoorbeeld Taxus voert, dat kan dodelijk zijn.
Een volwassen schaap drinkt tot 10 liter water per dag. Een automatisch drinksysteem of grote drinkbakken met proper water zijn dus nodig. Een liksteen voor schapen zorgt voor extra vitaminen en mineralen.
De voerbehoefte per dag is 1260 VEM, 128 g DVE en een OEB van circa 0. De voeropnamecapaciteit is ongeveer 1,4 kg droge stof, het ruwvoer wordt onbeperkt gegeven. De schapenbrok bevat 900 VEM en 105 g DVE per kg. De voeropname uit krachtvoer en ruwvoer is een gemiddelde over de laatste 3 4 weken.
Volgens Anouchka Mulder van de Dierenambulance is het dier helemaal de oude en heeft het schaap een gezonde eetlust. Het advies om dieren geen brood te voeren geldt behalve voor paarden, koeien en schapen ook voor eenden en andere vogels, want brood bevat veel zout en dat is erg schadelijk voor ze.
De appels en peren zijn vanwege hun hoge energiewaarde zeker in te schakelen in een rantsoen van melkkoeien, vleesrunderen, schapen of geiten, hetzij rauw en in stukken gehakt, hetzij ingekuild.
Er zijn extreme langslapers zoals de vleermuis, buidelrat, luiaard en goudhamster met 15-20 uur slaap per dag. En kortslapers, zoals de olifant, de koe, het schaap en het paard, met een slaaptijd van 3-4 uur per dag.
Door de hoeveelheid regen in de afgelopen weken hebben schapen moeite een droge ligplaats te vinden. Volgens de Gezondheidsdienst voor Dieren verhoogt dat de gevoeligheid voor klauwproblemen. Ook is het drogestofgehalte van het gras door de neerslag erg laag.
Drinkwater is een basisbehoefte voor geiten en schapen. Water is één van de belangrijkste nutriënten voor uw dieren. Kwalitatief goed, smakelijk en kiemarm drinkwater is een voorwaarde voor gezonde geiten en schapen en dus een optimale melkproductie.
Schapen worden niet zwaarder als ze in de regen staan. Dit komt omdat er in het wol van een schaap wolvet (lanoline) inzit. Door het wolvet gaat het water langs zijn vacht en blijft het niet zitten. Zo wordt het schaap niet nat.
Welke giftige planten komen je schapen in de wei tegen? Jakobskruiskruid en andere kruiskruiden zijn giftige planten die pyrrolizidine-alkaloïden bevatten. Deze giftige stoffen tasten de lever van je schaap aan. Eet je schaap er veel of vaak van, dan treedt leververgiftiging op.
Gifplanten die genoemd worden, zijn Jacobskruiskruid, Sint-Janskruid en bastaardklaver (weiden en hooilanden), paardenstaart, nachtschade, waterscheerling en smeerwortel (wegbermen, akkers en sloten), adelaarsvaren, onrijpe eikels en jong eikenblad (bosranden), diverse sierplanten/-bomen (zoals taxus, gouden regen, ...
Dieren moeten altijd de beschikking hebben over voldoende vers drinkwater. De NVWA zegt dat een paar keer per dag water aan een dier aanbieden niet voldoende is. Dieren moeten verkoeling kunnen opzoeken op schaduwplekken of in een goed geventileerde stal. Dit staat volgens de NVWA in het Besluit Houders van Dieren.
Schapen eten voornamelijk gras, aangevuld met hooi. Het is heel belangrijk dat je zorgt voor vers, mals gras en kwalitatief hooi. Daarmee weet je zeker dat ze de juiste voedingsstoffen binnenkrijgen. Vul de voeding van je dieren af en toe aan met krachtvoeder.
23 graden celcius stijgt en schaduw ontbreekt, ondervinden schapen hittestress. Hittestress geeft een verhoogde ademhalingsfrequentie, extra vochtinname, verminderde eetlust en lagere melkgift. Voldoende schaduw op warme dagen vermindert de hittestress.
Kunnen paarden en schapen goed tegen kou? Ja, weidedieren zoals paarden en schapen ontwikkelen een wintervacht waardoor ze goed tegen kou kunnen. Zorg wel altijd voor een droge ligplek, goed en genoeg voer en vers drinkwater.
De jaarlijkse kosten per ooi bedragen voor een schapenhouder zo'n 200 tot 220 euro, zo berekent vakblad Management&Techniek. De voerkosten bedragen zo'n 136 euro per jaar, dat is ongeveer 65% van de totale kosten.
Schaf minstens twee schapen aan. Wil je een grotere kudde, wees je dan bewust van de extra ruimte die je nodig hebt. De beweging die je dieren krijgen, bepaalt namelijk voor een groot deel hun welzijn. Zelfs drachtige ooien hebben fysieke uitdaging nodig om hun spieren sterk te houden.
Een schaap is een zoogdier. Het is een echt boerderijdier. Een schaap zegt ""Bèêè"". een geit zegt "Mèêèh".
Dan mag je tot tien schapen of geiten houden. Heb je er meer, dan is er een milieuvergunning klasse 2 nodig. In woongebied met landelijk karakter verhoogt het aantal zonder vergunning tot 25 dieren en in landbouwgebied mag je tot 150 schapen en geiten houden zonder vergunning.
Welk fruit mag een schaap? De appels en peren zijn vanwege hun hoge energiewaarde zeker in te schakelen in een rantsoen van melkkoeien, vleesrunderen, schapen of geiten, hetzij rauw en in stukken gehakt, hetzij ingekuild. 'Mits een kookproces kunnen ook varkens er een behoorlijke voederwaarde uithalen', aldus het ILVO.
Soms hangen de appels in trossen aan de bomen en vallen er tijdens het plukken een paar. Regelmatig rapen onze medewerkers de appels aan het einde van de middag. Deze appels zijn voor € 1,- per kilo te koop bij de plukkramen en ideaal voor appelmoes, appeltaart en het paard.
–Perenbomen, bijna alle peren zijn plukrijp in de maanden augustus en september met veel variatie tussen de rassen. –Appelbomen, bijna alle appelrassen zijn plukrijp in de maanden september en oktober en augustus met veel variatie tussen de rassen.