Vlees is een belangrijke bron van eiwitten, maar niet de enige. Als je vlees vergelijkt met andere eiwitrijke producten kun je voor het milieu beter kiezen voor plantaardige producten (zoals peulvruchten, sojaburgers en tofu). Rund- en lamsvlees hebben de hoogste milieu-impact.
Van alle vleessoorten veroorzaken kalfs- en rundvlees veruit de hoogste CO2 uitstoot. Met gemiddeld 6,4 kg CO2 per kilo vlees is kip van alle vleessoorten het minst belastend voor het klimaat.
Vlees moet duurzaam geproduceerd worden: met oog voor het milieu, voor het grondstof- en energiegebruik en de omgeving. Dat geldt voor veehouderij tot en met de verwerkende bedrijven. Vlees kan alleen duurzaam zijn als het maatschappelijk verantwoord is geproduceerd.
Het meest vervuilende vlees
Dat is de productie van rundvlees. Runderen hebben meer voer nodig dan bijvoorbeeld kippen, maar vragen ook om meer ruimte én stoten meer broeikasgassen uit. Op nummer 2 staan varkens, gevolgd door kippen op nummer 3.
Wie om het klimaat geeft, kan beter geen biefstuk eten. Per kilo rundvlees komt er zo'n 24 kilo broeikasgas vrij. Vis en kip zijn minder belastend voor het milieu, maar het meest klimaatvriendelijk zijn vegetarische vleesvervangers. Dat schrijft De Volkskrant op basis van de vandaag verschenen DierenwelzijnsCheck.
Wist je dat Van alle dierlijke producten eieren en kip het milieu het minst belasten? Eieren en kip belasten het milieu minder dan andere dierlijke producten. Dat komt doordat kippen voor minder broeikasgassen zorgen dan schapen en koeien (ze produceren geen methaan).
Van de verschillende soorten gangbaar vlees, is kip een van de gezondste. Rundvlees of varkensvlees bevat meer calorieën, meer vet en zorgt daarnaast voor ongezonde cholesterol. Kip is echter niet alleen magerder dan andere vleessoorten, maar bevat ook een aantal goede voedingsstoffen, zoals mineralen en vitaminen.
Kaas levert niet dezelfde voedingsstoffen als vlees. Kaas levert weliswaar evenveel eiwit als vlees en vitamine B12, maar bevat maar heel weinig ijzer, zo'n 0,1 milligram per 100 gram. Bovendien bevat kaas vaak veel verzadigd vet, zeker de vette (48+) varianten en veel zout.
Over het algemeen heeft rood vlees de hoogste milieudruk, daarna kip en ander gevogelte en als laatste vis. Dit betekent dat je beter vis kunt eten dan rood vlees of gevogelte. Vis is dus duurzamer dan vlees en gevogelte. Toch is vis ook niet duurzaam.
Vlees is verantwoordelijk voor 40 procent van broeikasgassen die vrijkomen bij productie van het voedsel van de gemiddelde Nederlander. Vlees heeft zo'n grote klimaatimpact omdat voor de productie van 1 kilo vlees gemiddeld 5 kilo plantaardig voer nodig is. Minder vlees eten is dus goed voor het klimaat.
Ten opzichte van de traditionele varkenshouderij wordt er aanzienlijk minder energie gebruikt, minder broeikasgassen uitgestoten en minder meststoffen geproduceerd. Daarom is Duurzaam Varkensvlees ook beter voor het milieu. Zorgen voor gezonde dieren is een gezonde gedachte.
Biologisch voedsel is over het algemeen duurzamer dan regulier voedsel. Het hangt er wel vanaf welke factoren je meeweegt. Voor bijvoorbeeld bodemkwaliteit, biodiversiteit en dierenwelzijn is biologisch beter. De uitstoot van stikstof is meestal wel hoger bij biologisch voedsel.
Welk dier vervuilt dan het meest? Het ene dier is het andere niet: runderen eten meer en ander voer dan kippen. Runderen (of preciezer geformuleerd: de productie van rundvlees) vragen ook de meeste ruimte en stoten de meeste broeikasgassen uit (met name omdat ze veel methaan produceren), gevolgd door varkens en kippen.
Je wordt er tegenwoordig mee om de oren geslagen: vliegen is slechter dan vlees eten. Duidelijk is dat vliegen erg slecht is voor het klimaat. Maar is het slechter dan vlees? Op Nederlands niveau draagt de veestapel volgens de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur (Rli) voor 10% bij aan de broeikasgasuitstoot.
Kaas is vrij slecht voor het milieu. Om kaas te maken is veel land en energie nodig. Ook is de broeikasgasuitstoot hoog, wat niet goed is voor de aarde. Om 1 kilo kaas te maken, is zo'n 9 à 10 liter melk nodig.
Ze noemen mager en onbewerkt vlees het beste. Denk hierbij aan kip, kalkoenfilet, biefstuk en varkenshaas. Dit vlees zit boordevol eiwitten, vitamines en mineralen. Bewerkt vlees bevat minder van die goede eigenschapen en het is in verband gebracht met diabetes type 2, beroertes en kanker.
Wilde zalm zwemt vrij rond, krijgt geen antibiotica en wordt niet overvoerd. Maar de vangst kan tot grote milieuschade leiden door overbevissing en bijvangst van dolfijnen, schildpadden, vissen en haaien. Kweekzalm wordt meestal in zee gekweekt in drijvende kooien.
Door de soja zelf op te eten haal je een tussenstap uit het proces. Dat scheelt een slok op een borrel, al kost de stap van soja naar burger natuurlijk ook wat energie. Al met al zijn vegaburgers zo'n tweeënhalf (kip) tot wel twaalf keer (biefstuk) duurzamer dan vlees, meldt Milieu Centraal.
Ook vis zonder keurmerk kan trouwens duurzaam zijn: van vrijwel elke vissoort zijn duurzame en wat minder duurzame varianten te koop. Koop duurzame soorten: dit zijn haring, mosselen, oesters, Schotse of Noorse zalm, Hollandse garnalen, Noordzeekrab, wijting en schelvis.
Filet americain staat niet in de Schijf van Vijf; eet het dus niet te vaak. Kant-en-klare filet americain bestaat uit fijngemalen rauw vlees met een saus erdoor. Vooral in deze saus zitten vaak toevoegingen die niet gezond zijn, zoals zout of suiker. Filet americain kan soms veel verzadigd vet bevatten.
Mini Babybel® kaas is een voedzame snack! Mini Babybel® kaas bevat belangrijke voedingsstoffen, zoals eiwitten, calcium en vitamine B12. Eiwitten en calcium ondersteunen de groei van spieren, botten en tanden, terwijl vitamine B12 een bijdrage levert aan het normaal functioneren van het immuunsysteem.
In beginsel zijn vlees en vis beide even gezond.
Een magere biefstuk van een biologisch scharrelrund kan namelijk evenveel essentiële eiwitbouwstenen (aminozuren) en vetbouwstenen (vetzuren) bevatten als een ecologische, Noorse zalmfilet.
Kip en gevogelte zijn een onderdeel van een gezond voedingspatroon, vooral vanwege de eiwitten, vitamines en mineralen. Het gaat dan om onbewerkte kip, zoals een stuk kipfilet. Het is niet nodig om vlees te eten, je kunt het vervangen door andere producten.
Rundvlees
Het behoort tot de gezondste vleessoorten die er zijn. Rundvlees is een natuurlijke bron van vitamine B3, B12, zink en ijzer. Het vetgehalte in het vlees hangt ook af van de diersoort, het lichaamsdeel en natuurlijk het voer. Mager rundvlees bevat minder dan tien gram vet per 100 gram vlees.