Laat honden nooit op warme dagen alleen achter in de auto, om lijden en een tragische dood te voorkomen. Een hond kan binnen een kwartier overleden zijn. Mocht je op een warme dag een hond opgesloten in een auto zien zitten, schakel dan direct de politie in via 0900 – 88 44.
Vanaf 3 uur voor vertrek niet meer voeren. Het beste kun je je hond vanaf ongeveer 3 uur voor vertrek niet meer voeren. Het verschilt per hond, maar niet alle honden kunnen even goed tegen een autorit.
Voor mensen heerlijk, maar voor huisdieren kan het dodelijk zijn. Laat uw hond daarom absoluut niet achter in een auto! Bij een temperatuur van 15 graden of hoger kan het in de auto in de zon op den duur 50 tot 70 graden worden.
Puppy's hebben een iets hogere temperatuur, tot max 39,5 graden. Als honden het te warm hebben stijgt de lichaamstemperatuur. We spreken van oververhitting als de lichaamstemperatuur 41 graden of hoger is.
Een oververhitte hond moet zo snel mogelijk naar de dierenarts. In de tussentijd kun je proberen om de hond zo veel mogelijk af te laten koelen. Leg de hond in de schaduw en koel hem af met lauw (niet ijskoud) water. Laat de hond wennen aan het water en begin met afkoelen van de voetzolen en buik.
Oververhitting bij hond: symptomen
Hij heeft warme oren en voetzooltjes, rode slijmvliezen, reageert niet goed op aanspreken en kan meestal nauwelijks nog lopen.
Laat de hond aan de auto wennen en de meeste honden vinden het dan erg prettig in de auto. Als je de ramen voor een deel laat openstaan kan de hond evt.zonder bench prima in de auto slapen. Hoef je de bench niet mee te slepen.
Hyperthermie hond
Een extreme verhoging van de lichaamstemperatuur boven de 41,5°C kan zeer ernstig tot zelfs dodelijk zijn door het celbeschadigend effect hiervan.
Als algemene vuistregel geldt dat als het buiten 29 graden Celsius of hoger is, het te warm kan zijn voor je hond om veilig buiten te lopen, vooral als het trottoir/ asfalt/ mulle zand geen gelegenheid heeft gehad om tussen de warmere periodes af te koelen.
Beperk lichamelijk inspanning van je dier
Als het buiten warm is, wordt mensen vaak aangeraden niet noodzakelijke lichamelijk inspanning, zoals sporten, te beperken. Dit geldt ook voor honden. Laat je hond als het warmer is dan 20 graden Celsius niet rennen naast de fiets en maak geen lange wandelingen.
Toch worden er in Nederland door de politie wel bekeuringen uitgedeeld wanneer deze vindt dat er een onveilige situatie is omdat de bestuurder wordt gehinderd door de hond. Boetes hiervoor kunnen in Nederland oplopen tot wel 230,-.
De kofferbak is de meest veilige manier om je hond in de auto te vervoeren. Het beste is om je hond in de kofferbak in de bench te zetten. Je hond blijft zo op één plek en kan geen onverwachte bewegingen maken. Dit zorgt er ook voor dat je hond minder snel misselijk wordt.
Hond in auto niet verboden
Wanneer je autorijdt mag de hond los op de achterbank of zelfs op de bijrijdersstoel.
Hond uitlaten: minimaal drie à vier keer per dag
Het beste is om vier keer per dag je hond uit te laten, waarbij je de uitlaatrondjes verdeelt over de ochtend, middag en avond. Loop het laatste rondje vlak voordat jullie gaan slapen en zorg dat in ieder geval één van de uitlaatrondes minimaal een half uur duurt.
Sommige honden haten autorijden, soms is de reden onbekend, soms zijn ze erg geschrokken, omdat ze van de bank zijn gevallen of omgevallen zijn bij plotseling hard remmen. Honden kunnen vervolgens weigeren de auto in te gaan of gaan er met veel tegenzin in.
De reden dat je hond niet in de auto wil, kan bijvoorbeeld zijn: Je hond heeft het nooit geleerd en vindt het (dus) nog spannend. Hij heeft er een slechte ervaring mee opgedaan. Het maakt hem misselijk ofwel wagenziek.
Er is sprake van koorts bij honden als de lichaamstemperatuur minstens 39,5 ºC is. Wanneer een hond koorts heeft en een temperatuur van boven de 40 ºC kan dit gevaarlijk zijn en een bezoek aan de dierenarts is dan echt noodzakelijk.
"Gewoon even uitlaten en gelijk weer naar binnen", raadt Gaus aan. Geen lange wandelingen, niet denken dat de energie eruit moet, gewoon even de behoeften laten doen en weer terug naar binnen. "Honden kunnen niet zweten door hun vacht, dus ze moeten al hun warmte via hun tong en poten kwijt.
Daarnaast is het belangrijk om de hond op de buik nat te spuiten en niet op de rug. Honden regelen hun verkoeling via de tong (hijgen) en via de voetzolen. Wanneer je een hond op de rug nat spuit, koelt hij te snel af waardoor de bloedvaten krimpen en de warmte niet meer kan worden afgevoerd.
Wanneer een hond zijn warmte niet kwijt kan, raakt hij oververhit. Wanneer er dan niet snel wordt ingegrepen, kan de oververhitte hond in coma raken en zelfs overlijden! Ook kunnen essentiële organen (blijvend) beschadigd raken door een periode van oververhitting.
Breng je dier naar een koele plek en zorg voor vers drinkwater. Honden, katten, konijnen en knaagdieren kun je nat maken. Doe dat vooral bij de kop, oren, hals en poten. Gebruik geen ijskoud water, daardoor trekken bloedvaten samen en wordt het nog moeilijker om lichaamswarmte kwijt te raken.
De meeste kleine honden vertonen vanaf 8 °C verschijnselen van kou. Middelgrote honden kunnen beter tegen kou dan kleine honden, maar overschat ze niet. De eerste verschijnselen treden op rond de 5 °C. Blijf uw hond daarom goed in de gaten houden bij temperaturen die richting het vriespunt gaan.
De plaats van de slaapplek is érg belangrijk. Een hond moet zich terug kunnen trekken naar een eigen, veilige en rustige plek om te rusten of te slapen. De meeste honden zijn graag in de buurt van jou en je gezin, andere honden zoeken liever een rustige plek alleen op.
Slaap jij 's nachts slecht? Overweeg dan eens om je hond in je slaapkamer te laten slapen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat mensen die met hun huisdier in de slaapkamer slapen, een betere nachtrust hebben.
Een hond heeft gemiddeld gemiddeld 12-14 uur slaap per dag nodig. Grotere en oudere honden slapen 16-18 uur per dag en jonge puppy's 18 tot 20 uur per dag.